Politica Jeanette Chedda: "Bij mijn eerste stap in de Tweede Kamer draag ik een sari"

Glamour spreekt Jeanette Chedda (37) van BIJ1

jeanette chedda bij1
Mona van den Berg

Jongeren niet geïnteresseerd in politiek? Think again! Glamour spreekt piepjonge politici die keihard bezig zijn aan een opmars. Al eerder spraken we met onder andere met Kauthar Bouchallikht en Senna Maatough. Vandaag is het de beurt aan Jeanette Chedda (31). Ze staat op nummer vier bij BIJ1.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Welke emoties voelde je toen je hoorde dat je op de lijst stond?

“Ik was in shock! Ik heb geen politieke achtergrond en voelde me nooit aangetrokken tot de politiek. Dus toen ik twee dagen na mijn Women’s March-speech werd gevraagd om te solliciteren bij BIJ1, dacht ik: o, weer zo’n massamail – whatever. Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik ging denken: waarom niet? Ik kan een perspectief brengen waarvan ik al jaren wil dat het gehoord wordt. Ik zei bij mijn sollicitatie dat ze me ergens onder aan de lijst mochten zetten, maar toen werd ik nummer vier. Ik voel me in mijn kracht gezet door BIJ1. Zij zien wie ik ben, waarderen me als persoon en geloven in mij. Dat ben ik niet gewend in onze Nederlandse samenleving. Het duurde wel even voordat ik comfortabel was met deze rol. BIJ1 heeft me doen geloven dat ik het verschil kan maken.”

Hoe zou je jezelf omschrijven aan anderen?

“Ik kan daar nooit goed antwoord op geven. Ik heb me een groot deel van mijn leven een buitenstaander gevoeld. Nu probeer ik het gat tussen hoe ik naar mezelf kijk en hoe anderen naar mij kijken te dichten. Ik ben vaak verbaasd over hoe positief mensen over mij zijn.”

En aan kiezers?

“Een integer en betrokken persoon. Mijn ervaringen hebben mij gevormd. Ik ben een gehandicapte vrouw van kleur en die overlappingen in mijn identiteit hebben ervoor gezorgd dat ik me kan verplaatsen in heel veel mensen.”

Ben je in de media op een manier geprofileerd die je niet prettig vindt?

“Ja, als de inspirerende gehandicapte. Die mag echt weg. Dat geldt ook voor het woord ‘dapper’. Ik heb lang gedacht dat er iets mis was met mij, maar er is iets mis met de toegankelijkheid van de samenleving. Bij BIJ1 willen we het probleem verleggen van mensen naar het systeem. Niet daklozen zijn het probleem, maar de woningnood. We hebben een erfenis van een kabinet dat mensen de schuld geeft en het systeem ontziet.”

Wat wordt je focus voor de eerste 100 dagen in de Kamer?

“De representatie van mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische kwetsbaarheid, want die is slecht. Of ze worden afgebeeld als zielig, of het zijn mensen met uitzonderlijke prestaties. Daartussen zit een doorsnee van heel Nederland, maar die zie je nergens terug.”

Wat zou je meer willen zien in de politiek?

“Representatie. Mensen met wie ik me kan identificeren. Die op mij lijken, die op jou lijken. We moeten stemmen die nu niet gehoord worden en mensen wiens belangen nu niet worden behartigd ook een plek geven.”

Hugo de Jonge heeft zijn schoenen, heb jij iets bijzonders dat mensen opvalt als je de Kamer in gaat?

“Mijn hele verschijning. Bij mijn eerste stap in de Tweede Kamer draag ik hopelijk een sari.”

Een slotboodschap?

“We moeten een tegengeluid geven aan de steeds rechtser wordende Tweede Kamer. Tijdens de komende verkiezingen is het belangrijker dan ooit om te stemmen op de meest linkse partij die er is, en dat is BIJ1.”

Dit artikel verscheen eerder in Glamour. Meer inspirerende verhalen lezen? Bestel het nieuwste nummer hier online.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points