Column Eline: "Waarom het interview met Meghan Markle zo belangrijk is"

Hoe opener we met z'n allen zijn over mentale klachten, hoe beter

oprah with meghan and harry a cbs primetime special
HandoutGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Net als de rest van de wereld zat ik afgelopen week aan mijn televisie gelijmd voor het interview met Meghan Markle en prins Harry. In de inleiding werd al duidelijk dat geen onderwerp off limits was. "Dit wordt smullen, " dacht ik terwijl ik nog een glas wijn inschonk.

Interview Meghan Markle en prins Harry

En ‘smullen’ was het, al werd ik er vooral droevig van. Meghan deed de ene na de andere schokkende openbaring aan Oprah. Zoals dat leden van het koningshuis openlijk hun zorgen uitspraken over hoe donker de huidskleur van haar baby zou worden (in de woorden van Oprah: “WHAT?”). En dat Meghan het Britse volkslied moest googelen omdat het kennelijk bij niemand opkwam om haar even te briefen op voorhand. Het meest memorabele aan het interview was echter hoe open Markle sprak over haar zelfmoordgedachten tijdens haar tijd binnen de paleismuren. Meghan vroeg ‘The Firm’, zoals ze het koningshuis consequent aanduidde, om professionele hulp, maar kreeg deze niet. Men vond dat ze het leven als Royal maar met een stiff upper lip moest uitzitten, net als de rest. Ze omschreef hoe ze tijdens optredens vaak moest huilen als de lichten uitgingen en eigenlijk het grootste gedeelte van de tijd thuis opgesloten zat. Op haar dieptepunt zag ze geen uitweg meer en wilde niet meer leven.

Taboe op mentale problemen

De invloed van Meghans openheid over haar mentale gezondheid valt niet te onderschatten. Want nog steeds rust er een groot taboe op depressieve klachten en zelfmoordgedachten. Dat iemand zoals zij – die schijnbaar een droomleven leidde – eraan dacht haar leven te beëindigen geeft aan dat mentale problemen iedereen kunnen overkomen, ongeacht je externe omstandigheden. Men zegt tegen mensen die kampen met een depressie of zelfmoordgedachten vaak dat ze om hulp moeten vragen. Maar niemand die je vertelt wat je moet doen als die hulp je gewoon keihard wordt geweigerd. Of als de persoon die tegenover je zit je klachten wegwimpelt. “Het gaat wel over.” “Er zijn ergere dingen in het leven.” “Waarom ga je niet iets leuks doen, de zon schijnt buiten!” Of, de absolute klapper: “je moet gewoon proberen positief te blijven.” Dit soort goedbedoelde maar zinloze opmerkingen geven aan hoe onwetend veel mensen nog steeds zijn over alles wat met mentale gezondheid te maken heeft. Mensen kunnen zich geen voorstelling maken van hoe het voelt om depressief te zijn en beroepen zich daarom maar op dit soort schadelijke dooddoeners. Terwijl ze er beter aan zouden doen om gewoon te luisteren zonder oordeel.

Het interview met Meghan en Harry leverde zender Net5 hun hoogste kijkcijfers op sinds 2004 (!): ruim 1,5 miljoen Nederlanders zaten dinsdagavond voor de buis. Om nog maar te zwijgen over de wereldwijde kijkcijfers. Dat betekent dat miljoenen mensen naar haar openheid over haar mentale gezondheid en zelfmoordgedachten hebben geluisterd. Je hoeft geen royalty fan te zijn om daar de enorme waarde van in te zien. Want nogmaals, mentale klachten kunnen iedereen overkomen en hoe opener we daar met z’n allen over zijn, hoe beter.

Loop je rond met gedachten over zelfmoord? Neem contact op via 113.nl of 0900-0113.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points