Dit zijn de standpunten van politieke partijen over kunst en cultuur

Komt er meer of minder subsidie voor de culturele sector?

backstage lfw
Luke Walker/BFCGetty Images

In verkiezingstijd worden er veel belangrijke thema's besproken in campagnes en verkiezingsprogramma's, waardoor het overzicht van wie wat nou vindt soms moeilijk te behouden is. Door te kijken naar de standpunten van politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's maar vooral ook door te checken wat ze hebben gestemd op bepaalde moties rondom deze thema's, wordt duidelijk waar ze staan. Wij zochten het voor je uit met de hulp van handige Instagram-platformen als Check je stem en MotieMeter.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Thema-check: kunst en cultuur

Nog nooit eerder kwam de kunst- en cultuursector zo onder druk te staan als tijdens de coronacrisis. Daarbovenop komen ook nog eens de talloze bezuinigingen die de afgelopen jaren binnen de sector zijn doorgevoerd. Welke partijen willen meer investeren in kunst en cultuur en wat zijn hun plannen? Middels deze stellingen gebaseerd op zowel moties als standpunten uit verkiezingsprogramma's wordt de antwoord op die vraag een beetje inzichtelijker.

1. Motie: er moet alles op alles worden gezet om de culturele sector te redden

  Voor: SP, GL, PvdA, PvdD, DENK, 50Plus

  Tegen: VVD, D66, PVV, FvD, CDA, SGP, CU

  2. Standpunt: moeten religieuze kledingstukken in publieke functies verboden blijven?

  Voor: VVD, PVV, SP, FvD, PvdA, 50Plus

  Tegen: D66, GL, PvdD, DENK, CDA, CU, SGP

  3. Standpunt: er moet een subsidieverhoging komen voor de kunst en cultuursector

  Voor: GL, PvdA, D66, SP, CDA, PvdD, CU

  Tegen: VVD, PVV, FvD, SGP, DENK, 50Plus

  4. Standpunt: het afsteken van siervuurwerk moet vanaf komende jaarwisseling weer kunnen

  Voor: VVD, D66, PVV, SP, FvD, CDA

  Tegen: GL, PvdA, PvdD, DENK, CU, SGP, 50Plus

  5. Motie: er moet meer onderzoek worden gedaan naar onrust in de samenleving door perspectieven van bewoners, ondernemers en initiatieven te betrekken

  Voor: SP, GL, PvdA, PvdD, DENK, CU, 50Plus

  Tegen: VVD, D66, PVV, FvD, CDA, SGP

  6. Standpunt: Keti Koti moet een nationale feestdag worden

  Voor: PvdA, D66, GL, PvdD, DENK, 50Plus

  Tegen: VVD, PVV, CDA, CU, FvD, SGP

  Mogelijk: SP

  7. Motie: er moeten stimuleringsmaatregelen gemaakt worden om de virale mediasector te steunen

  Voor: SP, GL, PvdA, PvdD, DENK, 50Plus

  Tegen: VVD, D66, PVV, FvD, CDA, SGP, CU

  Kleine partijen die (nog) niet in de Tweede Kamer zitten

  We hebben de standpunten van kleinere partijen die nog niet in de Tweede Kamer zitten maar wél meedoen aan de verkiezingen niet meegenomen in dit overzicht. Dat betekent niet dat deze partijen geen mening hebben over dit standpunt, daarom vind je hieronder een korte samenvatting uit het verkiezingsprogramma van BIJ1 en Volt.

  BIJ1

  "BIJ1 wil vechten voor een bloeiende kunst-, cultuur- en mediasector die de Nederlandse samenleving weerspiegelt en die toegankelijk is voor iedereen. Een sector die ons scherp houdt, ons vermaakt en onderwijst, en die haar verantwoordelijkheid neemt voor haar aandeel in onder andere de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden. BIJ1 wil dat makers gewoon weer kunnen maken, en schrijvers gewoon weer kunnen schrijven." Hier vind je meer info over BIJ1's visie op kunst en cultuur.

  Volt

  "Cultuur is geen luxe maar een levensbehoefte. Herinvesteer fors in de cultuursector. Een essentieel onderdeel van cultuurbeleid is dat de overheid garant staat voor diversiteit. Diversiteit van cultuurmakers, diversiteit wat betreft de locatie in het land en van het aanbod aan cultuur. Volt wil een evenwichtige verdeling tussen centrale instellingen met nationale en internationale betekenen en instellingen met lokale en regionale betekenis." Hier vind je meer info over de visie van Volt op kunst en cultuur.

  Glamour's VOTE-issue

  Het nieuwe issue van Glamour is hier! We trappen dit jaar af met twee belangrijke thema’s: de aankomende Tweede Kamerverkiezingen én het nieuwe modeseizoen. Samen met coverster Monica Geuze doken we de politiek in. Je vindt in dit nummer Monica's interview met Hugo de Jonge en interviews met jonge politici waar wij in de (nabije) toekomst veel meer van gaan horen. Extra leuk: als je het nieuwe nummer online bestelt, ontvang je twee exclusieve Glamour mondkapjes.  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Talking points