Column Eline: "Bescherm je dochter? Nee, educate je zoon!"

"Ik zie zo weinig boosheid, verontwaardiging en verdriet erover bij mannen"

handen
Getty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Het eerste wat ik dacht toen ik haar foto zag was: “dat had een vriendin van mij kunnen zijn.” De 33-jarige Sarah Everard werd op 3 maart in Londen ontvoerd en vermoord terwijl ze ’s avonds alleen naar huis liep van een vriendin. De hoofdverdachte is een politieagent van 48. Everard deed alles volgens het boekje: ze liep in een keurige wijk door verlichte straten, ze droeg geen pumps maar sneakers waarmee je makkelijk kunt wegrennen en ze heeft tijdens het wandelen een kwartier met haar vriend gebeld. Het ‘boekje’ in kwestie bevat regels die alle vrouwen bewust of onbewust naleven. Regels die ons meestal zijn geleerd door andere vrouwen en van generatie op generatie worden doorgegeven.

Fiets nooit ’s avonds door het park. Fiets niet langs verlaten plekken. Houd je sleutels in je hand als je naar huis loopt, voor het geval je je moet verdedigen. Zorg altijd dat je telefoon opgeladen is als je in een taxi stapt. Loop nooit ’s avonds met je oordopjes in, zodat je alert bent op verdachte geluiden. App je me als je thuis bent? Je weet maar nooit, je weet maar nooit, je weet maar nooit.

Veiligheidsmechanismen voor vrouwen

Zoals Lucy Mountain dat zo mooi verwoordde in haar viral post: deze veiligheidsmechanismen zijn voor vrouwen bijna een tweede natuur. Iets waar we niet over nadenken omdat ze nu eenmaal nodig zijn. De weg oversteken als een groepje jongens je tegemoet loopt. Diep inademen en je verbijten als je wordt nageroepen op straat, want als je iets terugzegt maak je het alleen maar erger en kan de situatie snel grimmig worden. We leggen ons erbij neer dat we niet gewoon een stukje kunnen gaan hardlopen als het donker is buiten. Dat we altijd en overal beducht moeten zijn op gevaar, simpelweg omdat we vrouwen zijn.

Protect your daughter? Educate your son!

Wat me nog het meest woest maakt aan dit alles is dat ik zo weinig boosheid, verontwaardiging en verdriet erover zie bij mannen. “Er heerst nog steeds een narratief dat vrouwen op hun hoede moeten zijn voor geweld. Mannen worden over het algemeen buiten beschouwing gelaten alsof dat geweld uit de lucht komt vallen,” aldus Marije Cornelissen van UN Women Nederland tegen de NOS. De meeste daders van geweld tegen vrouwen zijn mannen, maar gelukkig zijn de meeste mannen geen daders. En daar zit hem denk ik de blinde vlek: veel mannen denken misschien dat omdat zijzelf geen geweld plegen tegen vrouwen, ze geen verantwoordelijkheid dragen voor een wereld waarin alleen al in Nederland elke acht dagen een vrouw wordt vermoord. Een wereld waarin de meeste vrouwen eraan gewend zijn om dagelijks als object te worden gezien waar een man mee kan doen waar hij zin in heeft.

Neem straatintimidatie serieus

Het wordt tijd dat zaken als straatintimidatie en de gevolgen daarvan voor vrouwen serieus worden genomen. Nee, het is geen compliment als je een vrouw naroept dat ze lekkere billen heeft om 8:34 op een dinsdagochtend. In plaats van dat we alle focus leggen op hoe vrouwen zich kunnen verdedigen moeten we alle goedbedoelende, lieve en welwillende mannen (die gelukkig in de meerderheid zijn) leren hoe zij ons veiliger kunnen laten voelen op straat. Want hoe je het ook wendt of keert, hun passieve houding houdt geweld tegen vrouwen mede in stand. Een greep: probeer ’s avonds niet te dicht achter een vrouw te lopen, want dat is voor ons doodeng. Schiet een vrouw te hulp als je ziet dat ze geïntimideerd of lastiggevallen wordt. Bied aan om een vrouw ’s avonds naar huis te brengen. Neem ons serieus, luister naar ons. En zet het vervolgens om in actie. Jullie bondgenootschap is namelijk zeer, zeer nodig. Helaas.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points