It worked: de Tweede Kamer is diverser en inclusiever dan ooit en het aandeel vrouwen stijgt fors

Jouw stem heeft het verschil gemaakt.

meer vrouwen in de tweede kamer
Getty Images

We stelden het al eerder; het stemmen voor een inclusievere Tweede Kamer en op vrouwelijke kandidaten is van belang voor de gelijkheid en representativiteit in de Kamer. Met de verkiezingen hebben burgers duidelijk gemaakt dat dit inderdaad moet veranderen; het aandeel vrouwen in de Kamer is na de verkiezingen flink gestegen - waarvan de eerste vrouw met hoofddoek haar intrede maakt - net zoals het aantal zwarte kamerleden én is er voor het eerst een transgender Tweede Kamerlid, meldt onder meer de Volkskrant.

Meer vrouwen in de Kamer

Vorige week stemde Nederland massaal tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De opkomst was enorm (zo'n 82 procent) en mensen lieten met hun stem duidelijk weten welke kant ze willen dat het land opgaat. Meer dan ooit werden campagnes gevoerd over het belang van meer vrouwen in de Tweede Kamer, vooral door organisatie Stem op een Vrouw. Zij maken nu bekend dat er eindelijk succes is geboekt en het aandeel vrouwen in de Tweede Kamer is gestegen van 31 naar 39 procent wat betekent dat het aantal vrouwen stijgt van 47 naar 59.

De vrouwen voor wie het strategisch stemmen daadwerkelijk een verschil heeft gemaakt zijn Lisa Westerveld en Kauthar Bouchallikht van GroenLinks en Marieke Koekkoek van Volt. Alle drie kwamen ze in de Kamer door voorkeursstemmen hoewel ze niet hoog genoeg op de lijst stonden om in de Kamer te komen met het aantal gewonnen zetels. Stem op een Vrouw stelt dat twee van hen de Kamer in komen in plaats van een man. Bouchallikht is tevens de eerste vrouwelijke politici in de Kamer met een hoofddoek.

Diversiteit in de Tweede Kamer

Het aantal zwarte kamerleden steeg van nul (!) naar vijf. Het gaat om Jorien Wuite en Raoul Boucke van D66, Don Ceder van de ChristenUnie, Habtamu de Hoop van de PvdA en Sylvana Simons van BIJ1. Zij werd de eerste zwarte vrouwelijke partijleider is die in de Kamer komt. Ook is er voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een transgender Tweede Kamerlid. Het gaat hier om Lisa van Ginneken van D66.

Hoewel we er duidelijk nog lang niet zijn laten deze resultaten zien wel dat we op weg zijn naar verandering. De uitkomst van deze verkiezingen laten dan ook vooral zien dat stemmen effect heeft en jouw mening ertoe doet. Onthoud dan ook één ding; jouw stem maakt daadwerkelijk het verschil.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points