Column Eline: "Waarom volgen we mensen waar we onzeker en depressief van worden?"

"Het is lastig om níet afgunstig te zijn op iemand die de genetische loterij heeft gewonnen"

emily ratajkowski
Arnold JerockiGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Another day, another
sociale media-relletje. Deze week was Instagram in rep en roer om een post van supermodel en kersverse moeder Emily Ratajkowski - Emrata voor intimi. Zij beviel onlangs van haar eerste kind. Elf dagen na haar bevalling deelde zij een foto op de pagina van Inamorata, haar eigen loungewear merk, waarop ze een pyjama draagt en haar platte buik te zien is. In de comments liepen de gemoederen hoog op: is deze foto gemaakt voor haar bevalling? Of is dit werkelijk haar post-baby body? En in dat laatste geval: HOE DAN? Sommige vrouwen gooiden met virtuele rotte kool naar Emrata (of reageerden kort maar krachtig met een middelvinger emoji), anderen kwamen juist op voor haar recht om met haar lijf te pronken.

Kwalijk schoonheidsideaal

Actrice Claire Holt vergeleek het posten van een dergelijke foto elf luttele dagen nadat je een levend wezen je vagijn uit hebt geperst met “het posten van je banksaldo als je miljonair bent.” Body-positivity activiste Alex Light maakte dan weer het punt dat Emrata helemaal vrij is om haar lichaam te vieren zoals zij dat wil, pre-zwangerschap, post-zwangerschap en eigenlijk altijd. En dat zij op geen enkele manier verantwoordelijk is voor de onzekerheden van andere vrouwen maar dat het allemaal de schuld is van het kwalijke schoonheidsideaal en de idiote druk die op moeders ligt om zo snel mogelijk weer in ‘shape’ te komen na een bevalling.

Vergelijken

Nu staat Emrata bekend om haar lijf en de (half)naakte foto’s op haar account. Haar lichaam is waar ze haar brood mee verdient dus dat ze ook na haar zwangerschap zo’n foto post is niet zo gek (nog los van de vraag of de foto voorafgaand of na haar bevalling is gemaakt). Ik begrijp echter wel waarom pas bevallen vrouwen Emrata figuurlijk gezien wel kunnen schieten. Het is lastig om níet afgunstig te zijn op iemand die de genetische loterij heeft gewonnen en daar ook nog eens een fortuin mee binnen harkt. Mijn vraag is meer: waarom martelen wij onszelf door ons met haar te vergelijken?

Stop met volgen

Het is toch eigenlijk vreemd dat je uit vrije wil iemand als Emrata volgt en haar vervolgens afvalt omdat ze… eruitziet als een supermodel? Ik bedoel, je kunt haar ook niet volgen. Problem solved. Maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Onlangs vergeleek ik mijn Instagram account met die van mijn vriend. Die van hem: blooper video’s waarin mensen keihard vol op hun gezicht vallen (lachen!), skate video’s en meme accounts. Die van mij: een eindeloze parade van modellen, actrices en fashion influencers. Je zou er zo depressief en onzeker van worden. En dat gebeurt ook.

Waarom doe ik dit mezelf aan? En met mij vele andere vrouwen? Het blijft toch een beetje een kip-of-het-ei verhaal: zijn we onzeker omdat we ons dagelijks blootstellen aan en vergelijken met onbereikbaar mooie mensen, of zijn zij de reden dat we onzeker zijn? Of moet je nog meer uitzoomen op de gehele beauty- en mode-industrie om de oorzaak van onze collectieve body issues te achterhalen? Ik heb het antwoord niet maar ik heb wél het rigoureuze besluit genomen om iedereen te ontvolgen waar ik een rotgevoel van krijg. Unfollow, unfollow, unfollow. Het is niet de oplossing. Maar het lucht wel op.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points