Ayisha Laura Zampou en Bibiana Manancourt schijnen licht op identiteit in docu Mixed Perspectives

Glamour sprak met de creators

bibiana ayisha mixed perspectives documentaire
MediaMonks Originals/Guap Studio

Op je watchlist en snel een beetje: de documentaireserie Mixed Perspectives in samenwerking met MediaMonks Originals. De vierdelige documentairereeks schijnt licht op vrouwen met een gemixte afkomst over hun zoektocht naar hun identiteit, en gaat dieper in op hun ervaringen met hun directe omgeving en de maatschappij. "We wilden graag ons verhaal en dat van de drie andere vrouwen in de reeks vertellen. Op een manier die open en eerlijk is. Een manier die uitnodigt tot gesprek, in plaats van verdeelt," vertelt creator Ayisha Laura Zampou, die samen met Bibiana Manancourt de documentaire produceerde. "De onderwerpen die in de documentaireserie worden besproken liggen ons heel nauw aan het hart, we hebben er immers ook zelf mee te maken.” Glamour sprak met de creators over de documentaire.

De Buitenlander

"Ik ben opgegroeid in een prominent witte omgeving. Daarbinnen werd ik vaak als 'De Buitenlander' gezien. Dit uitte zich vaak in opmerkingen, bijvoorbeeld over de manier waarop ik praat. Ik heb vaker gehoord dat ik 'gewoon praat zoals een wit persoon' of dat ik 'accentloos' Nederlands spreek," vertelt Bibiana. Dit resulteerde erin dat ze verschillende termen, zoals 'Bounty' naar haar hoofd kreeg geslingerd. Onder het mom van een grapje. Bovendien zou ze ook 'verkaasd' zijn, volgens haar omgeving. "Dit zijn voorbeelden van opmerkingen die op het eerste gezicht niet negatief lijken of onschuldig bedoeld zijn, dus lach je er snel om. Maar het zijn ook dingen die toch een vervelend gevoel teweeg kunnen brengen wanneer je ze voor de zoveelste keer hoort."

Hoe verhouden deze culturele verschillen zich tot vriendschappen van vroeger? "Niet negatief, maar ik heb naarmate ik ouder ben geworden wel gemerkt dat het invloed op mij heeft gehad dat mijn vriendinnen bijvoorbeeld niet op mij leken of een zelfde soort culturele achtergrond hadden," legt Ayisha Laura uit. "Daardoor maakten ze ook niet altijd dezelfde dingen mee, of konden ze niet het op een dieper level begrijpen."

Vriendschappen

Ayisha Laura: "Een lange tijd bestond mijn vriendengroep ook uit mensen die niet beter wisten en wel eens nare opmerkingen maakten, maar wel vanuit een plek van onwetendheid. Omdat ik dit wist heb ik het toen ik jong was vaak laten gaan, met het idee dat ze niet beter wisten en het niet zo bedoelden. Het was soms echt vervelend, ik had er echt buikpijn van."

"Een van de eerste herinneringen die ik heb, is dat ik naar Deventer verhuisde vanuit Den Haag en in een klas kwam waar bijna niemand mijn naam correct uitsprak. De meesten maakten er uit gemak iets anders van," kan Ayisha Laura zich heugen. "Dit was in de kleuterklas. Het gaf mij zo een naar gevoel, dat ik er toen voor heb gekozen om iedereen mij maar Laura te laten noemen. De Nederlandse versie van mijn officiële tweede naam; Lawrah. "Ayisha Laura: "Met de jaren ben ik steeds mondiger geworden en ga ik sneller het gesprek aan. Mijn vriendenkring werd ook steeds diverser. Ook al maken we niet hetzelfde mee, we nemen elkaar mee in onze belevingswerelden."

Culturele identiteitscrisis

Identiteit vormt de rode draad in de documentaireserie, een heel breed en soms abstract begrip. Hoe zien de twee documentairemakers dat zelf en, belangrijker nog, wat betekent identiteit voor hen? "Identiteit is comfortabel zijn met wie je bent. We noemen eerder vaak een soort 'culturele identiteitscrisis' die een hoop verwarring met zich mee kan brengen. Hierin hebben wij vaak het gevoel van nergens bij horen ervaren," vertelt Bibiana. "Het is natuurlijk te makkelijk om te zeggen dat ieders ervaring van een gemixte afkomst hebben hetzelfde is. Er zijn zoveel verschillende lagen en culturen die hierin een rol spelen. Hierom willen we ook niet communiceren dat er één perspectief is dat juist is, maar willen we vooral jongeren aansporen om hun eigen manier te vinden om naar de wereld te kijken."

Zelfacceptatie

Zowel Bibiana als Ayisha Laura hopen dat de kijkers zich kunnen identificeren en zich zullen herkenen in de verhalen die worden belicht. "We hopen ook de jongere generatie aan te moedigen om hun journey naar zelfacceptatie eerder te beginnen." Bibiana: "We vonden het heel erg belangrijk om een hoopvolle en inspirerende toon aan te nemen bij het vertellen van ons verhaal. We hopen hiermee ook mensen die nog niet bekend zijn met deze onderwerpen uit te nodigen een kijkje te nemen." Wat de twee tegen iedereen willen zeggen die zelf worstelt met identiteit? "Ontdekken waar je vandaan komt en welke dingen jou hebben gevormd tot wie je bent is key in het ontdekken van wie je wil zijn en worden."

De hele serie verschijnt binnenkort, maar de visiefilm is hieronder alvast te zien. Dus, stay tuned!

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points