Bling Empire-ster Guy Tang spreekt zich uit over anti-Aziatisch racisme

"Een man zette een vuurwapen op mijn hoofd, puur en alleen omdat ik Aziatisch ben"

Een vuist maken tegen anti-Aziatisch racisme is helaas hard nodig. Mede door het coronavirus is de haat tegen Aziaten wereldwijd enorm toegenomen. Anti-Aziatisch racisme is echter geen recente ontwikkeling. Het is al veel langer aan de orde. Bling Empire-ster Guy Tang vertelt in een openhartig interview met Glamour UK over de haat waar Aziaten dagelijks mee te maken hebben. "Op mijn zestiende was ik slachtoffer van een racistische aanval, toen een man bij mij thuis een vuurwapen tegen mijn hoofd zette. Hij wilde mij vermoorden, puur en alleen omdat ik Aziatisch ben."

Anti-Aziatisch racisme

De laatste tijd zie je de hashtag #StopAsianHate op social media regelmatig en overal voorbijkomen. Een hashtag die broodnodig is om aandacht te vragen voor de haat tegen Aziaten. Guy Tang, zelf een zoon van een Vietnamese moeder en een Chinese vader, kreeg op jonge leeftijd al te maken met racisme. Omdat hij van kleins af aan al te horen kreeg dat je niet voor onrust moet zorgen, duurde het lang voordat hij zich tegen racisme en ongelijkheid durfde te verzetten.

"In de Aziatische cultuur kregen we vaak te horen: zorg niet voor problemen, trek niet alle aandacht naar je, zwijg. Dingen die mijn ouders mij leerden toen ik opgroeide." Dit zorgde ervoor dat de realityster en met hem vele anderen, lang zwegen over de problemen waarmee ze te maken krijgen. "Als we proberen om wel voor onszelf op te komen, wordt dit vaak als iets problematisch gezien. Het grootste gedeelte van mijn jeugd durfde ik niet van me te laten horen."

Guy Tang Bling Empire

Vandaag de dag laat Guy Tang wel van zichzelf horen en durft hij voor honderd procent zichzelf te zijn. Zijn grootste passie in het leven? Haar. "Een hairstylist zijn geeft me zoveel voldoening. Het is niet alleen mijn missie om mensen van zichzelf te laten houden, maar ook om meer over mezelf te weten te komen." Zijn social media-kanaal gebruikt hij grotendeels voor zijn werk als hairstylist, maar zet hij ook in om maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten.

#StopAsianHate

"Veel mensen willen niet praten over dingen waar zij zelf geen last van hebben. Praten over racisme zorgt vaak voor een soort ongemakkelijkheid. Zo leerde ik mijn niet-Aziatische vrienden over racisme. Hun reactie? Ze gaapten wat en vroegen me wanneer het eten klaar was. Ze hebben geen idee hoe erg ik mij beledigd voelde." En dat terwijl het praten over racisme o zo belangrijk is. Guy Tang is daarom vastberaden om niet langer te zwijgen. Vooral niet als het om anti-Aziatisch racisme gaat.

Ondanks dat er nog veel werk aan de winkel is en #StopAsianHate slechts een kleine bijdrage is om de Aziatische community te steunen, hoopt de Bling Empire-ster op een betere toekomst, een wereld waarin zijn kinderen zich nooit het zwijgen op laten leggen. "We hebben het recht om gehoord te worden. We hebben het recht om een stem te hebben," sluit hij af. "Ik hoop dat mijn kinderen hun stem gebruiken en hun leven kunnen leiden zonder beoordeeld te worden. Tot die dag er is, blijf ik voor onze rechten opkomen."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points