Waarom we in Nederland ook rouwverlof zouden moeten krijgen

Nieuw-Zeeland is het eerste land waarin het wetsvoorstel is aangenomen - nu de rest van de wereld nog

Ik hoor helaas steeds vaker de hartverscheurende verhalen: ouders die een miskraam krijgen of waarvan hun kindje dood wordt geboren. Een verschrikkelijk verdriet en tijd om te rouwen is er vaak niet. Wanneer een kind voor 24 weken zwangerschap komt te overlijden, vervalt het recht op bevallingsverlof in Nederland. Hiervoor gelden dan de normale regels rondom ziekteverlof. Nieuw-Zeeland pakt dit binnenkort anders aan. Hier is vorige week een nieuwe wet aangenomen, waarbij ouders na een miskraam of doodgeboorte recht hebben op rouwverlof.

Miskraam en doodgeboorte

Een paar jaar terug vertelde een goede vriendin dat zij haar kindje aan het begin van de zwangerschap was verloren. Als je kindje dan nog niet ouder is dan 24 weken, geldt eigenlijk dat je gelijk weer aan de bak moet, of ziekteverlof moet opnemen. En dat terwijl je niet ziek bent, maar rouwt om het verlies van je kind.

Rouwverlof na miskraam of doodgeboorte

En dat moet anders, zo vinden we. En in Nieuw-Zeeland vinden ze dat ook. Daar krijgen werkende ouders in de toekomst rouwverlof na een miskraam of bij een doodgeboorte, zo meldt het Algemeen Dagblad. Initiatiefnemer van het wetvoorstel, Ginny Andersen, slaat met de omschrijving van het wetvoorstel de spijker op zijn kop. "Het verdriet dat gepaard gaat met een miskraam is geen ziekte. Het is een verlies en dat verlies kost tijd. Tijd om fysiek te herstellen en tijd om mentaal te herstellen.”

Ziekteverlof

Het parlement van Nieuw-Zeeland is de eerste wereldwijd die het wetvoorstel over rouwverlof unaniem heeft aangenomen. Ik hoop dat veel landen, waaronder Nederland, zullen volgen. Voor iedere ouder die dit moet meemaken. Want verdriet van een miskraam of doodgeboorte is inderdaad geen ziekte, maar een verlies.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points