#GetEducated: misogynie, wat is het en welke vormen zijn er?

Het is allemaal te herleiden naar de patriarchale samenleving waar we in leven

model in natuur
Jasper Rens van Es

Vooraf een trigger warning: er wordt gesproken over seksueel geweld en racisme.

In de Van Dale staat misogynie omschreven als "afkeer tegen vrouwen." Toch is de definitie en uiting hiervan niet zo zwart-wit. Dit, omdat wij leven in een patriarchale samenleving. Een wereld waarin de dominantie ligt bij de mannen. Dat houdt in dat zij de regels, normen en waarden in de samenleving bepalen.

Het tegenovergestelde van misogynie, is misandrie. Misandrie is de afkeer tegen mannen. Maar omdat wij leven in een patriarchale samenleving, uit dit zich niet op dezelfde manieren als misogynie.

Patriarchale samenleving

Een patriarchale samenleving is bijna altijd in het nadeel van vrouwen, doordat misogynie hier diep in verworven zit. Denk aan: de late invoering van het kiesrecht voor vrouwen, de grote mate van seksueel geweld tegen vrouwen, de ongelijke man-vrouwverdeling in de Tweede Kamer, en ga zo maar door.

Door deze machtsverhoudingen tussen man en vrouw uit misandrie zich vele malen minder en lichter. Mannen hebben de macht om vrouwen daadwerkelijk systematisch en fysiek te onderdrukken, vaak zonder gevolgen.

Toxic Masculinity

Maar don’t get it twisted, mannen zijn zelf ook slachtoffer van het patriarchale systeem. Dit door de toxic masculinity die voortkomt uit het patriarchaat. Zo worden mannen vaak in negatieve context feminien genoemd (which is also misogynie) als ze niet voldoen aan bepaalde normen die door het patriarchaat zijn opgelegd. Denk aan het kwetsbaar opstellen, stil blijven wanneer seksueel geweld hen zelf overkomt, zich niet kleden zoals ze daadwerkelijk zouden willen, enzovoorts.

Vrouwen en hun seksualiteit

Ook ‘kleinere’ dingen bevatten subtiele en vaak onbewuste vormen van misogynie. Herinner je je nog de release van het rapnummer WAP door Cardi B en Megan Thee Stallion? Dit lied zorgde voor de nodige ophef. Dat komt doordat mannen zich volgens de wetenschap geïntimideerd voelen als vrouwen comfortabel zijn met hun eigen seksualiteit. Ondanks het feit dat mannen al decennialang zingen en uitgesproken zijn over hun éígen seksualiteit. Deze maatschappelijke vorm van meten met twee maten, als het gaat om gender, is ook een uiting van misogynie.

Geïnternaliseerde misogynie

Los van de frustratie bij de mannen, dragen vrouwen hier ook op grote schaal aan bij. Door de opgelegde normen vanuit the patriarchy hebben veel vrouwen misogynie zelf overgenomen. Dit noem je geïnternaliseerde misogynie. Dit uit zich via vrouwen die vrouwen niet te steunen, helpen, geloven of ze (publiekelijk) neerhalen.

Femicide

Misogynie uit zich vaak ook op heftigere manieren. Een term die de afgelopen jaren is opgedoken, is femicide. Femicide is genocide gericht op vrouwen, door mannen, puur omdat ze vrouw zijn. Dit klinkt als iets wat niet in Nederland voorkomt, echter is het tegendeel waar. Van de 43 door het CBS genoteerde vrouwen die zijn omgekomen door "huiselijke omstandigheden, zoals echtelijke ruzie of jaloezie" in 2018, stierf 76 procent van de vrouwen door geweld van hun (ex)partner. Mocht je meer willen lezen over dit onderwerp, check dan dit artikel van OneWorld, dat dieper ingaat op femicide.

Seksueel misbruik

Ook het manipuleren en gebruiken van vrouwen voor lust is een enorm schadelijke vorm van misogynie. Vrouwen zijn vele malen vaker het slachtoffer van aanranding, verkrachting, incest, ontucht en mensenhandel ten opzichte van mannen. Omdat we (nogmaals, because everything is connected) leven in een patriarchale samenleving, waarin veel machtsposities zoals die van de politie, vervuld worden door mannen, worden vrouwen minder vaak serieus genomen. En worden zedenincidenten vaak niet opgepikt.

Misogynoir

Een groep binnen de vrouwengemeenschap die het heftiger heeft dan de rest, zijn zwarte vrouwen. Deze groep krijgt vaak te maken met een ander vorm van misogynie: misogynoir. Zij krijgen met haat en minachting te maken vanwege hun vrouw zijn én vanwege hun huidskleur. Dit wordt zowel door vrouwen als mannen gedaan. Zwarte vrouwen zijn het slachtoffer van stereotyperingen die voortkomen uit het racistische koloniale verleden, wat ook weer voortvloeit uit de patriarchale samenleving. Van de door Jandino gespeelde Judeska, tot de zwarte vrouw in de film ‘Alleen maar nette mensen’. De zwarte vrouw wordt geseksualiseerd en agressief en immoreel afgebeeld.

De strijd van zwarte vrouwen

Ook zwarte vrouwen in de mainstream-media worden gewantrouwd of harder afgerekend. Kijk bijvoorbeeld naar een Sylvana Simons, die vanwege haar strijd tegen Zwarte Piet en andere vormen van racisme, het slachtoffer is geworden van online en offline intimidatie en racisme. Of een Clarice Gargard, die het slachtoffer werd van onterechte verdachtmakingen in haar zaak tegen racistische bejegeningen. Beide duidelijke slachtoffers van racisme en misogynie. Oftewel: misogynoir.

De strijd van de (zwarte) vrouw lijkt nog geen verleden tijd. Nog steeds zijn er slechts 59 vrouwen in de tweede kamer en worden vele functies aan de top nog veelvoudig vervuld door witte mannen.

Ga bij jezelf na hoe jij bijdraagt aan misogynie, met welke vormen jij zelf te maken hebt gehad en hoe anderen in je omgeving hier mee omgaan. Lees je in, spreek je uit. #GetEducated.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated