OnlyFans: een goeie business of gevaarlijke onderneming?

In de docu-serie OnlyFans Uncovered komt een belangrijk probleem aan het licht

De afgelopen dagen heb ik vol verbazing en compleet geïntrigeerd naar de nieuwe documentaireserie op Videoland gekeken die zonder twijfel nu al veel ophef veroorzaakt: OnlyFans Uncovered. Mijn eerste gedachte bij het zien van de eerste aflevering? Holy guacamoly, die bedragen. Mijn tweede gedachte: zou ik dit ooit doen?

En daar ga je al.

Als je zulke bedragen ziet verschijnen, gaan de eurotekens vanzelf in je ogen staan. En dan ga je misschien nét wat meer grenzen over dan je eigenlijk zou willen. Dat is precies mijn dilemma bij OnlyFans: is het wel verantwoord om jonge mensen zo'n geldzakje voor te houden, dat alleen maar groeit als ze méér doen?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Normaliseren van sekswerk

Laat ik dit voorop stellen: ik ben absoluut van mening dat sekswerk genormaliseerd moet worden. Sekswerk is gewoon werk. Als iemand zelf ervoor kiest om zijn of haar lijf te verkopen, dan is dat niet veel anders dan kaas verkopen op de markt of geld verdienen als topsporter. Jíj bent de baas over je eigen lijf, dus wat je ermee doet, is helemaal aan jou.

De voordelen van OnlyFans

Eigenlijk vind ik het idee achter OnlyFans dus positief: content creators hebben zelf in de hand wat ze laten zien en waar ze hun geld mee willen verdienen. De grote namen van OnlyFans weten precies wat ze doen, en ze doen dat op hún voorwaarden. Dat kan ik alleen maar aanmoedigen. Deze mensen zitten niet voor niets in de top 10 procent van de creators.

De schaduwzijde van OnlyFans

Mijn angst zit 'm bij de mensen die in de overige 90 procent zitten. En dan voornamelijk de jonge mensen die denken dat OnlyFans makkelijk geld verdienen is. Wat als je heel veel tijd en moeite in je pagina steekt, maar niet zo snel en niet zo veel geld verdient als je zou willen? Wat als mensen je geld gaan bieden voor dingen waarvan je altijd hebt gezegd dat je ze niet zou doen? En wat als ze dan meer willen? En nog meer?

In de docu wordt duidelijk hoe snel je je eigen grenzen en voornemens overboord kunt gooien. We zien bijvoorbeeld voormalige Temptation Island-verleider Dennis, die tijdens zijn allereerste fotoshoot voor zijn OnlyFans-pagina al zegt: "Dit gaat mijn boekje eigenlijk al te buiten, maar ja - we zijn er nu toch." Een aflevering daarvoor vertelde hij nog over zijn grenzen, en waar hij de lijn écht trekt. In zijn eerste week op het platform stapt hij al over zijn eigen getekende lijn.

Geld verdienen met OnlyFans

Ik probeer maar te zeggen: het is een verleidelijke business. Voor de kijker, én voor de maker. Marvin, één van de OnlyFans-creators die we in de docu volgen, spreekt deze waarschuwing zelf ook uit. "Ik begrijp dat jongeren heel erg het idee kunnen hebben van: ik ga dit doen en lekker snel geld verdienen," zegt hij in de derde aflevering. "Maar ik wil echt dat ze goed nadenken over het feit dat de content die zij maken en online gooien ook daadwerkelijk online blijft. En dat zal misschien nadelig uitpakken."

Exactly my thoughts. Het gevaar van het internet is dat als je er iets opzet, de kans groot is dat het er voor altijd op blijft staan. Als je een beetje gaat googelen naar ervaringen van OnlyFans-gebruikers, zie je dat sommige mensen gefilmd worden en die content alsnog op pornosites terecht komt. En dat is slechts één van de gevolgen waar je (helaas) rekening mee moet houden als je op het platform gaat.

OnlyFans Uncovered: het eindoordeel

Zo. Dat was mijn bezorgde "kinderen kijk wel echt uit hè"-speech. Dat gezegd hebbende, wil ik nogmaals benadrukken dat als je er goed over hebt nagedacht en je volledig achter je content en keuzes staat, ik dat alleen maar kan toejuichen. Sterker nog, als je net zo blij bent met je baan als Marvin uit de OnlyFans Uncovered overduidelijk is, dan doe je iets héél goed in het leven.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk