Erin & eruit: "Ik wil mijn studieschuld zo snel mogelijk afbetaald hebben"

"Ik kom vaak thuis met spullen waarna ik achteraf denk… Waarom?"

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze keer kijken we in het kasboekje van een marketing- en communicatiemedewerker.

Wie: Bianca (25)
Beroep:
Marketing- en communicatiemedewerker
Salaris:
€ 1920 netto
Woont in:
Den Haag
Huur:
€514
Boodschappen:
Gemiddeld €150
Overig: €75
Beauty en kleding: Dit verschilt per maand, gemiddeld €100/€150
Sparen: €500
Uitgaan:
Vanwege het coronavirus momenteel niets
Goede doelen:
Geen

Wat betekent geld voor jou?

   "Zekerheid. Met mijn salaris kan ik naast het betalen van mijn vaste lasten ook nog prima sparen én geld uitgeven aan leuke activiteiten, zoals borrelen en lekker eten met vrienden."

   Wat hebben je ouders je meegegeven over geld?

     "Dat het belangrijk is om financieel onafhankelijk te zijn. Daarnaast hebben mijn ouders mij geleerd om verantwoordelijk met geld om te gaan en niet hals over kop allemaal spullen te kopen waar ik toch niks aan heb. Dit is trouwens niet altijd even goed gelukt, want ik ben erg fan van kringloopwinkels en kom vaak thuis met spullen waarna ik achteraf denk… Waarom? Maar, het is wel duurzaam!"

     Wat kocht je van je eerste echte salaris?

     "Een North Face winterjas van €400. Ik heb hier eigenlijk geen moment over getwijfeld. Ik maak altijd het grapje bij (grote) uitgaven 'kies je voor fashion of voor functie?' en in dit geval koos ik voor beiden. Ondanks het feit dat het een grote uitgave is, ben ik ontzettend blij met de aankoop, aangezien ik een goede winterjas nodig had die water- en winddicht is met een vleugje fashion. Een echte langetermijninvestering!"

     Ben je voor iets (groots) aan het sparen?

     "Momenteel ben ik aan het sparen om mijn studieschuld af te betalen. Dit bedrag is gelukkig niet extreem hoog, maar ik wil dit wel zo snel mogelijk afbetaald hebben. Vanaf volgend jaar moet ik maandelijks een bedrag aflossen. Het geeft voor mij een soort rust dat ik dit vanuit mijn spaarrekening kan betalen. Verder probeer ik ook alvast geld opzij te zetten voor het kopen van een huis, ooit."

     Waar geef je graag je geld aan uit?

     "Voor de pandemie gaf ik mijn geld graag uit aan concerten, festivals, musea, de bioscoop, theatervoorstellingen, uitgaan en vakanties. Dat is nu helaas allemaal niet meer mogelijk. Dus geef ik mijn geld voornamelijk uit aan extra lekker eten en eens in de zoveel tijd aan een mooi kledingstuk."

     Heb je financiële doelen in het leven?

       "Ik vind het belangrijk om altijd een buffer te hebben. Op het moment wanneer er bijvoorbeeld een onverwachte financiële uitgave om de hoek komt kijken, kan ik dit vanuit de buffer betalen en levert dit minder stress op. Ik probeer nu tijdens de pandemie elke maand €500 euro opzij te zetten. Dit had ik niet kunnen doen voordat het coronavirus in ons leven kwam."

       Wat is jouw geld/spaarmotto?

         "Ik wil binnen een aantal jaar een koophuis hebben en zo snel mogelijk mijn studieschuld afbetaald hebben. Huren zie ik toch wel een beetje als geld verbranden, maar het is op dit moment even niet anders. Verder lijkt het mij fantastisch om verre reizen te kunnen maken samen met mijn vriend, dus hier moet dan ook goed voor gespaard worden. Ik vind het trouwens het erg belangrijk om een doel voor ogen te hebben betreft sparen. Een voorbeeld: ik zou in april 2020 voor vijf weken samen met een vriendin naar Peru gaan. Hier zouden we een reisbudget hebben van €2000. Dit heb ik binnen 3 maanden bij elkaar weten te sparen – met mijn bijbaantje bij een gerenommeerd theater in Den Haag en hier een daar wat oppassen. Het netto-inkomen lag aanzienlijk lager dan wat ik nu binnenkrijg, en toch heb ik het binnen een relatief korte tijd bij elkaar weten te sparen, omdat ik dit doel voor mijzelf had gesteld."

         Wat wil je de volgende generatie meegeven over geld?

           "Probeer altijd je financiële doelen na te streven en stel dit ook bij als dat nodig is. Geef geld uit aan de dingen waar jij blij van wordt en gun dit jezelf ook, je werkt er inmiddels hard voor. Maar, wees je wel altijd bewust van de uitgaven die je doet. Het geld groeit niet op je rug. Wees daarom ook dankbaar voor hetgeen wat je hebt en kunt doen. Daarnaast is geld niet alles, dat is gezondheid en geluk. Twee belangrijke elementen van het leven."

             This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
             Advertentie - Lees hieronder verder
             Meer van Money Talk