Erin & eruit: "Ik geef veel geld uit aan online aankopen"

"Dan bestel ik weer iets kleins en nog iets en nog iets… en zo gaat het maar door"

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze keer kijken we in het kasboekje van een student en fashion stagiaire.

Wie: Chiara (21)
Beroep:
Student / fashion-stagiaire
Salaris:
€ 700 netto
Woont in:
Amsterdam
Huur:
€0
Boodschappen:
€100
Overig: €100
Beauty en kleding: Gemiddeld €100
Sparen: €300
Uitgaan:
€0
Goede doelen:
Geen

Wat betekent geld voor jou?

"Vrijheid. Het is niet het belangrijkste in het leven, maar het kan het leven wel een stuk makkelijker maken. Als ik geld heb, kan ik doen waar ik zin in heb. Dat geeft mij een gevoel van vrijheid."

   Wat hebben je ouders je meegegeven over geld?

   "Mijn ouders hebben mij geleerd dat geld niet alles is. Wij hebben het nooit financieel zwaar gehad, maar ik heb wel altijd geleerd om verstandig om te gaan met geld. Mijn ouders hebben mij altijd financieel ondersteund. Met de voorwaarde dat ik hier verstandig mee omga."

   Wat kocht je van je eerste echte salaris?

   "Dat weet ik niet meer precies. Mijn eerste salaris kreeg ik binnen toen ik vijftien was ongeveer. Ik werkte toen in de drukke decembermaanden bij een speelgoedwinkel. Vroeger was ik veel beter in sparen dan nu. Waarschijnlijk heb ik een deel opzij gelegd en met het andere deel snoepjes en koekjes gekocht."

   Ben je voor iets (groots) aan het sparen?

   "Op dit moment ben ik voor drie dingen aan het sparen. Ik probeer elke maand geld opzij te leggen om later een huis te kunnen kopen. Dit is niet een prioriteit op dit moment, maar ik vind het wel fijn om daar alvast een klein bedrag voor te sparen. Daarnaast ben ik aan het sparen voor een vakantie. Deze spaarrekening heb ik eigenlijk altijd al gehad. Als het weer kan, wil ik daar wel financiële zekerheid voor hebben. Mijn laatste spaardoel is een iPad. Ik ben dit jaar bezig met nieuwe hobby’s zoeken en ik ben erachter gekomen dat ik mijn creativiteit hier goed in kwijt kan."

   Waar geef je graag je geld aan uit?

   "Eten en kleding. Vooral in het afgelopen jaar ging mijn geld hier vaak naar toe. Voor de pandemie vond ik het leuk om uit te gaan, maar dat kan nu even niet. Ik wil sparen en daardoor moet ik minder geld uitgeven. Dat is nog wel moeilijk, omdat ik snel mijn geld uitgeef online. Dan bestel ik weer iets kleins en nog iets en nog iets… en zo gaat het maar door."

   Heb je financiële doelen in het leven?

   "Ik heb twee financiële doelen in het leven. De eerste is financieel onafhankelijk zijn. Voor mij houdt dit in dat ik mijn eigen geld verdien en dus ook zelf kan bepalen wat ik hier mee wil doen. Mijn tweede doel is om passief inkomen te hebben. Als ik klaar ben met studeren wil ik niet één baan waar ik al mijn inkomen vandaan haal."

   Wat is jouw geld/spaar motto?

   "Ik heb niet echt een motto, maar wat ik wel belangrijk vind is sparen. Het liefst heb ik genoeg geld achter de hand, zodat ik nooit in geldproblemen terecht kom. Ik denk dan toch terug aan wat mijn ouders mij hebben geleerd. Ga altijd verantwoordelijk om met het geld wat je hebt."

   Wat wil je de volgende generatie meegeven over geld?

   "Dat geld niet alles is in het leven en je verantwoordelijk moet omgaan met je geld. Maar het allerbelangrijkste is denk ik wel sparen. Als je goed spaart hoef je je minder zorgen te maken."

       This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
       Advertentie - Lees hieronder verder
       Meer van Money Talk