#GetEducated: wat is cultural appropriation en hoe vorm je het om tot cultural appreciation?

Van box braids, bindi’s en de qipao tot Halloween kostuums

vrouw met box braids
Ronan McKenzie

Een Amerikaanse term die de afgelopen vijf jaar steeds vaker is opgedoken in de Nederlandse vocabulaire is cultural appropriation oftewel culturele toe-eigening. Ondanks dat dit al decennialang voorkomt, zijn veel mensen nog niet bekend met het woord.

Cultural appropriation definitie

De Amerikaanse definitie die Oxford Languages op Google geeft, is: "the unacknowledged or inappropriate adoption of the customs, practices, ideas, etc. of one people or society by members of another and typically more dominant people or society."

Wat is cultural appropriation?

Waar het op neerkomt, is dat bij culturele aspecten van een etnische of culturele groep, waar vaak op wordt neergekeken door mensen die behoren tot een 'dominante' groep in een cultuur en/of samenleving, gebruiken worden toegeëigend zonder erkenning en/of respect te tonen voor de culturele aspecten van de gemarginaliseerde groep(en).

Een mondvol, maar ik zal het wat makkelijker voor je maken met een aantal voorbeelden:

Al eeuwenlang worden zwarte mannen, vrouwen en alles daartussenin, geweigerd op scholen en sollicitaties vanwege hun braids, dreads, cornrows of andere (natuurlijke) haarstijlen. Terwijl zwarte mensen slachtoffer zijn van de systematische onderdrukking van hun identiteit, gebruiken witte mensen in videoclips, op catwalks en rode loper deze haarstijlen constant. Zonder te beseffen wat de emotionele of historische lading is die hierbij komt kijken.

Culturele toe-eigening mode

Cultural appropriation gebeurt niet alleen bij haarstijlen, though. Culturele gebruiken van over de hele wereld worden massaal toegeëigend. Een ander voorbeeld is de overname van complete outfits, zoals zangeres Madonna deed in 2018. Zij droeg tijdens de VMA’s en op haar verjaardag in Marokko een complete outfit die voortkomt uit de Amazigh cultuur, een culturele groep in Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Mali en Niger. Deze groep dateert uit 2000 voor Christus en is door de Arabische, Franse en Spaanse kolonisatie massaal onderdrukt. Deze onderdrukking is nog steeds terug te zien in hedendaagse achterstelling van Amazigh-gebieden in Noord-Afrika. Zoals de Rif in Marokko, Kabylië in Algerije en Cyrenaica in Libië.

Cultural appropriation en kostuums

Halloween, carnaval en festivals worden vaak gebruikt als gelegenheden om all-in te gaan, ook als het gaat om cultural appropriation. Een voorbeeld hiervan is het dragen van zogenoemde ‘Indianen’ tooien. Wanneer je als niet-inheemse Amerikaan een hoofdtooi draagt naar een festival of een Halloween-feest, claim je het eigendom van dit symbool voor jezelf door het los te koppelen van de historische context, waarmee je tegelijkertijd de culturele betekenis ervan uitwist. Dit proces draagt bij aan de systematische onderdrukking van zogenoemde First Peoples en de vernietiging van hun culturen.

Indiase bindi

Ook het dragen van een Indiase bindi is culturele toe-eigening. In India worden bindi's op grote schaal gedragen door vrouwen uit verschillende religieuze en culturele gemeenschappen. Waaronder hindoes, jaïnisten, sikhs, boeddhisten en katholieken. Sommigen geloven dat het verbonden is met het derde oog, of ajna-chakra, een plek van wijsheid en kracht die tussen de wenkbrauwen ligt. Ouders kunnen ook de gezichten van hun baby's markeren met bindis om het boze oog af te weren. Veel Indiase culturele praktijken werden gemeden of verboden tijdens de tweehonderd jaar durende Britse kolonisatie, waardoor ook hier weer de onderdrukking van een gemarginaliseerde groep compleet wordt genegeerd voor het eigen plezier en uiterlijk.

De afgelopen jaren is Coachella één van de grote mainstream festivals in de ‘westerse’ wereld geworden. Celebrities die massaal naar het festival trekken zijn hier van alle markten thuis, ook als het gaat om culturele toe-eigening. Onder anderen Vanessa Hudgens en Kylie Jenner maakten zich al eerder schuldig aan het dragen van een bindi.

Seksualiseren van culturele kleding

Ook het seksualiseren van culturele kleding zoals de qipao, valt onder culturele toe-eigening. Door het een product te maken voor (veelal) witte consumenten, in plaats van het te zien als een daadwerkelijk cultureel erfstuk, is voor velen een koloniaal trekje. Onder andere SHEIN, Pretty Little Thing en Missguided maakten de lange qipao al vele malen korter, voegden er andere elementen aan toe of noemden het anders, waardoor het hele kledingstuk werd aangepast naar westerse idealen.

Door deze outfits, haarstijlen en kostuums te dragen als wit persoon puur omdat je het mooi vindt zonder de historische en/of hedendaagse context te kennen, is voor veel mensen een grote vorm van disrespect en onwetendheid. Er wordt dan vanuit een positie van privilige selectief gekozen naar welke aspecten mooi zijn, zonder de struggels te hoeven ervaren die bij de oorspronkelijke cultuur komen kijken.

Wat is cultural appreciation?

We weten nu wat cultural appropriation is, maar wat is cultural appreciation? Culturele waardering is wanneer iemand van de eerdergenoemde ‘dominante’ cultuur probeert een andere cultuur te begrijpen, door erover te leren in een poging zijn perspectief te verbreden en contact te maken met anderen op interculturele wijze.

Dit kan op verschillende manieren:

 • Onderzoek je eigen cultuur. Door zelfreflectie ben je beter in staat verschillen te begrijpen en te bepalen wat belangrijk is in culturen over de hele wereld. Als je je realiseert dat een specifiek aspect van je eigen culturele achtergrond centraal staat in je identiteit, en het zou je beledigen als iemand het zou gebruiken zonder volledig te begrijpen wat het betekent, bedenk dan dat mensen over de hele wereld, in andere culturen dan de jouwe, misschien precies hetzelfde voelen.
 • Luister eerst. Eén van de beste manieren om een ​​andere cultuur te begrijpen en te waarderen, is door te luisteren naar degenen die deel uitmaken van de structuur van die samenleving. Luister naar hun verhalen.
 • Overweeg de context. Wat betekent een bepaald symbool voor een bepaalde cultuur? Wanneer en waar is het gepast om het te gebruiken?

  Ga bij jezelf na: heb ik zojuist een stukje van iemands cultuur meegenomen om voor mijn eigen voordeel te gebruiken, zonder de betekenis erachter te kennen? Heb ik gevraagd naar de oorsprong van het gebruik, het item of het symbool? Is het antwoord eerst 'ja' en daarna 'nee', dan wordt het tijd om daar verandering in te brengen.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van #GetEducated