Alles wat je moet weten over de dood van de 16-jarige Ma'Khia Bryant door politiegeweld

Het meisje werd op dezelfde dag gedood als dat politieman Chauvin werd veroordeeld voor de moord op George Floyd

Dinsdag 20 april vond een belangrijk moment plaats toen politieagent Chauvin schuldig werd bevonden op de moord van George Floyd. Een dag die in het teken moest staan van positieve vooruitgang en verandering kreeg een sombere wending. Op dezelfde dag werd de 16-jarige Ma’Khia Bryant gedood door politiegeweld in Ohio.

Ma’Khia Bryant gedood

Bijna vrijwel op exact hetzelfde tijdstip dat bekend werd gemaakt dat de politieagent die George Floyd doodde veroordeeld zou worden, kwam Ma'Khia om door politiegeweld in de Amerikaanse stad Columbus. Agent Nicholas Reardon schoot vier keer op het meisje nadat ze op een andere vrouw afrende met wat de politie omschrijft als een mes. Op schokkende beelden afkomstig van de bodycam van de politieagent is het incident te zien.

Op de beelden is te horen hoe omstanders nadat de schoten zijn gelost volledig gechoqueerd roepen: "Ze is maar een kind!" en "Ben je gestoord?" Even later overleed Ma'Khia in het ziekenhuis. Inmiddels loopt er een onderzoek naar de politieagent die tevens op non-actief is gezet. Naast het feit dat een kind van zestien jaar oud is gedood door een volwassen politieman, is het extra schrijnend dat het meisje zelf de politie belde omdat de situatie uit de hand liep, zo stelt haar familie.

Ma'Khia's tante Hazel Bryant vertelde tegenover The Columbus Dispatch dat Ma'Khia in het pleeggezin woonde waar de schietpartij plaatsvond en in conflict raakte met iemand thuis. "Ze was liefdevol," zei Hazel Bryant. 'Ja, ze had problemen. Maar dat is oké. We gaan allemaal door shit. Ze verdiende het niet om dood te gaan als een hond op straat.'

Strijd tegen institutioneel racisme

Als reactie op de moord door de politie op wederom een zwart persoon, in dit geval een kind, lopen demonstranten sinds dinsdagavond door Columbus met vlaggen van onder meer Black Lives Matter. Zelf gaf de organisatie een statement met de boodschap: "Een ander zwart leven gestolen zonder er twee keer bij na te denken." Ook vele celebs reageren geschokt op het incident, zoals onder meer Beyoncé en Zendaya die stelt: "Ma'Khia Bryant. Ik heb er deze keer de woorden niet voor."

Dit markeert wederom een nieuwe schrijnende gebeurtenis die aangeeft dat er nog veel stappen moeten worden gezet in het tegengaan van institutioneel racisme en politiegeweld tegenover zwarte Amerikanen. Als je op zoek bent naar manieren om je uit te spreken tegen de dood van Bryant of om jezelf te informeren over de geschiedenis van systemisch racisme en politiegeweld vind je hier een aantal tips waarmee je een begin kunt maken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated