Erin & eruit: "Het is geen lekker gevoel om met een schuld rond te lopen"

"Om deze reden is mijn studieschuld behoorlijk opgelopen."

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze keer kijken we in het kasboekje van een backoffice medewerker en supervisor horeca.

Wie: Sanne* (24)
Beroep:
Backoffice medewerker / supervisor horeca
Salaris: +/- € 2000 netto
Woont in:
Den Haag
Huur:
€380
Boodschappen:
€200
Overig: €194
Beauty en kleding: Gemiddeld €50
Sparen: +/- €800
Uitgaan:
€80
Goede doelen:
Geen

Wat betekent geld voor jou? / Geld staat voor…

"Rust. Ik ben op mijn achttiende op mijzelf gaan wonen. Het minimumloon was in die tijd slechts vijf euro per uur. Ondanks een kleine maandelijkse bijdrage van mijn ouders in het eerste jaar van mijn studie, was het bijna onmogelijk om rond te komen. Zelfs met dertig uur per week werken naast mijn studie, konden de vaste lasten nog niet worden betaald. Om deze reden is mijn studieschuld behoorlijk opgelopen. Er zijn behoorlijk wat momenten geweest dat ik niet zeker wist of ik genoeg geld had om boodschappen te betalen. Inmiddels is het minimumloon verdubbeld en ben ik afgestudeerd. Ik heb onlangs een nieuwe baan gevonden met een vast aantal uren. Dit geeft enorm veel rust in mijn hoofd. Mijn hart ligt in de horeca, maar met de onzekerheden omtrent de sluiting en het heropenen in verband met de coronamaatregelen, was het belangrijk dat ik iets meer financiële zekerheid kreeg. Nu hoef ik mij geen zorgen meer te maken of ik de rekeningen kan betalen en houd ik genoeg over om goed te kunnen sparen."

Wat hebben je ouders je meegegeven over geld?

"Voor geld moet je werken. Daarnaast vind ik het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn. Je moet te allen tijde voldoende geld overhouden om onverwachtse kosten te kunnen opvangen."

Wat kocht je van je eerste echte salaris?

"Ik ben op mijn dertiende begonnen met het werken bij een boer. Ik vermoed dat ik mijn salaris toen heb uitgegeven aan kleding. Mijn eerste duurdere aankoop was een studiomicrofoon."

Ben je voor iets (groots) aan het sparen?

"Ik ben momenteel aan het sparen voor mijn eerste auto. Wel een tweedehandsje uiteraard. Het kost me elke dag minstens een uur heen en een uur terug naar werk met het openbaar vervoer. Met de auto ben ik er in twintig minuutjes. Aangezien ik zes dagen per week werk, is elke minuut aan extra vrije tijd mooi meegenomen."

Waar geef je graag je geld aan uit?

"Avondjes uit. Ik let niet zo erg op het geld als ik uit eten ga of op een terrasje wat ga drinken. Op gezelligheid moet je wat mij betreft nooit besparen."

Heb je financiële doelen in het leven?

"Ik wil zo snel mogelijk mijn studieschuld hebben afbetaald. Het is nou eenmaal niet zo’n lekker gevoel om met een schuld rond te lopen, ook al weet ik dat dit nou eenmaal de consequenties van studeren is. Daarnaast wil ik binnen tien jaar een huis hebben gekocht. Aan de ene kant omdat ik gewoon heel graag een plekje wil hebben dat ‘helemaal’ van mij is. Aan de andere kant omdat ik huren echt pure geldverspilling vind."

Wat is jouw geld/spaarmotto?

   "Om zeker te zijn dat er elke maand iets naar mijn spaarrekening gaat, heb ik dit automatisch ingesteld in mijn bankieren app. Elke week wordt er 75 euro naar mijn spaarrekening overgemaakt. Wat er verder over blijft aan het eind van de maand, maak ik handmatig over. Als er minder geld op mijn betaalrekening staat, geef ik ook minder uit. Ik zet dan ook liever te veel op mijn spaarrekening, dat ik er zo nu en dan wat af moet halen, dan dat ik het op mijn betaalrekening laat staan."

   Wat wil je de volgende generatie meegeven over geld?

     "Neem geld niet voor lief. Niet iedereen is bevoorrecht om leuke dingen te kunnen met hun inkomsten. Daarnaast is het belangrijk om altijd een buffer te blijven opbouwen. Je weet maar nooit wanneer zoiets als een pandemie roet in het eten gooit."

     *Deze naam is gefingeerd

     This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
     Advertentie - Lees hieronder verder
     Meer van Money Talk