Hoe wijs je een baan netjes af? Glamour geeft 7 praktische tips

Netjes een job offer afwijzen is zo makkelijk nog niet

Heb je een mooie job offer gekregen, maar wil je 'm toch netjes afwijzen? Het is vaak lastiger dan gedacht. Helemaal als je al wat verder in het proces bent en je misschien het idee hebt dat er geen weg meer terug is. Daarnaast weet je nooit wat de toekomst brengt en is het dus belangrijk om een baan altijd netjes af te wijzen. Hoe je dat doet? Aan deze dingen moet je allemaal denken. De tips op een rijtje!

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Tips om een baan netjes af te wijzen

 1. Wees altijd eerlijk
  Het klinkt misschien aantrekkelijk om allerlei smoesjes uit de kast te trekken, maar ook in dit geval geldt: eerlijkheid duurt het langst. Uiteraard hoef je geen hele uitleg te geven waarom je een baan afwijst, maar maak er ook geen onrealistisch verhaal van.
 2. Geef het op tijd aan
  Houd een bedrijf niet aan het lijntje als je toch al weet dat je het uiteindelijk niet gaat doen. Dit is zonde van hun tijd, maar ook zeker van die van jou. Weet je in een vroeg stadium al dat het hem niet gaat worden, geef dan gelijk aan dat je het aanbod moet afwijzen. Ook belangrijk: geef je het bedrijf een uiterste datum waarop je je antwoord laat weten, houd je je daar dan aan. Zie het als een soort deadline en ga hier niet slordig mee om.
 3. Sluit het netjes af
  Past het bedrijf niet bij je, willen ze je niet tegemoet kunnen of zijn de onderhandeling stukgelopen? Dit kan gebeuren. Een kleine toelichting waarom je de baan afwijst is op zijn plaats, maar ga het aanbod niet volledig afbranden. Houd het kort en duidelijk.
 4. Praat vanuit de ik-vorm
  Houd het persoonlijk en praat vanuit de ik-vorm. Dit komt minder aanvallend over. Want wat voor jou misschien niet het juiste aanbod is, is voor een ander wellicht juist wel a good deal.
 5. Kies een geschikt medium
  Zit je verder in een proces en heb je al meerdere gesprekken gehad? Dan is het vaak beter om even te bellen in plaats van een mailtje te sturen. Neem ook hierin bovenstaande punten mee en maak er geen urenlange call van.
 6. Bedank het bedrijf
  Er is tijd en moeite in je gestoken. Zelfs al als er alleen naar je cv en/of motivatiebrief is gekeken. Bedank je contactpersoon van het bedrijf die je een baan aanbiedt daarom altijd voor de interesse.
 7. Houd de deur op een kier
  Je weet nooit wat de toekomst brengt. Houd de deur daarom op een kiertje. Door netjes te handelen en beleefd een aanbod af te slaan, blijf je wellicht on top of mind als er bij het bedrijf wél de geschikte functie vrijkomt.
   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder
   Meer van Werk & Carrière