Erin & eruit: "Ik heb als student een tijdje bijna maximaal geld bijgeleend"

"Mijn moeder betaalde mijn studie, maar toch leende ik maximaal bij. Simpelweg omdat het gewoon kon"

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze keer kijken we in het kasboekje van barista Esther.

Wie: Esther (25)
Beroep:
Barista
Salaris: +/- € 1300 netto
Woont in:
Den Haag
Huur:
€475
Boodschappen:
€300
Overig: €50
Beauty en kleding: Gemiddeld €150
Sparen: +/- €100
Uitgaan:
€0
Goede doelen:
€7

Ben je tevreden met je salaris?

"Ik ben afgelopen zomer afgestudeerd, maar het vinden van een baan die aansluit bij mijn studie is vanwege de coronacrisis nu vrij gecompliceerd. Zodoende werd het bijbaantje dat ik als student had mijn fulltime-baan. Mijn baan als barista is dus tijdelijk en omdat ik in mijn achterhoofd weet dat ik in de toekomst meer zal gaan verdienen, ben ik voor nu wel tevreden met mijn salaris."

Heb jij je geldzaken goed geregeld en kom jij iedere maand uit met je salaris of sta je weleens in de min?

"Ik kan elke maand mijn huur, rekeningen en boodschappen betalen en hou ook nog wat over om leuke dingen voor mezelf of anderen te kopen. Zo nu en dan loop dat het een beetje uit de hand. Toen laatst de winkels weer open gingen, kwam ik erachter dat ik binnen een aantal dagen bijna 200 euro had uitgegeven. Op het moment dat ik me dat realiseerde schrok ik wel even. Tegelijkertijd weet ik dan ook wel dat als ik de weken erna een beetje op mijn geld let en slim mijn boodschappen doe, het uiteindelijk wel goed komt."

Aan welke dingen geef jij te veel geld uit?

"Schoenen. Het kopen van schoenen is bij mij een soort verslaving. Het proces gaat vaak zo: ik koop schoenen, raak er na een tijd op uitgekeken, verkoop ze of geef ze aan vrienden, om ze vervolgens in een andere variatie opnieuw te kopen. Het zou natuurlijk veel voordeliger zijn om gewoon een paar schoenen te kopen en ze dan voor langere tijd te houden, maar die strategie is bij mij nog niet helemaal doorgedrongen. Vorig jaar bedacht ik dan dat ik van mezelf eens per drie maanden een nieuw paar schoenen mocht kopen, maar het is nu begin mei en ik heb dit jaar al drie paar schoenen gekocht. Die strategie werkt voor mij dus ook niet."

Kom je weleens in geldproblemen?

"Over het algemeen weet ik mezelf wel redelijk te redden. Ik heb helaas wel tijdens mijn studie vrij veel geleend en dus een grote studieschuld opgebouwd. Dit is tegelijkertijd ook mijn grootste geldblunder. Ik heb een tijdje echt bijna maximaal geleend. En dan niet eens omdat het echt nodig was (want mijn moeder betaalde mijn studie), maar simpelweg omdat het gewoon kon. Paar keer klikken op wat knoppen en er komt per maand gewoon heel veel geld binnen. Als ik dan nu daarop terug kijk had ik dat liever wel wat anders aangepakt. Dus hoe ik mezelf in de toekomst red als ik mijn schuld moet afbetalen, dat zal nog moeten blijken."

Wat is je duurste aankoop ooit?

"Een MacBook. Daar heb ik toentertijd iets van drie maanden voor gespaard met mijn salaris en studiefinanciering."

Waar zou je je geld nooit aan uitgeven?

"Ik denk aan dure merkspullen. Daar heb ik gewoon niet zo veel mee. Ik vind het belangrijker dat ik kleding of accessoires mooi of leuk vind, dan dat er een bepaald label op zit. Dan kan het natuurlijk voorkomen dat bepaalde merkspullen ook mooi zijn, maar zou het dan waarschijnlijk uit principe toch niet kopen."

Fijnste financiële meevaller die je gehad hebt?

"Mijn moeder heeft voor mijn studie betaald en staat nu ook nog altijd klaar om te helpen als ik een keer wat nodig heb. Dit scheelt heel erg, want daardoor weet ik dat ik nooit echt in de problemen zal komen. Een paar maanden geleden kwam bijvoorbeeld de uitbetaling van mijn salaris net twee dagen later dan de betaling van mijn huur. Dan kan ik mijn moeder vragen om het voor te schieten. Zolang ik het dan meteen weer overmaak als ik mijn salaris heb ontvangen is het prima."

Heb je momenteel spaardoelen en hoe behaal je deze?

"Ik heb de afgelopen maanden voor een nieuwe telefoon gespaard, want mijn oude telefoon was echt aan het eind van zijn latijn. Zodra ik mijn salaris had ontvangen heb ik wat geld opzij gezet en geprobeerd met een resterend bedrag rond te komen. Als het dan aan het eind van de maand net niet lukte, haalde ik wat ik nog nodig had van mijn spaarrekening. Dit was altijd veel minder dan het bedrag dat ik opzij had gezet, dus zodoende bleef er wat geld over."

Wat zijn jouw ultieme (be)spaartips?

"Zet opzij wat je opzij kunt zetten en denk goed na nog over wat je koopt. Als ik op het punt sta een vrij nutteloze aankoop te doen, dan probeer ik altijd te bedenken of het iets is dat ik echt nodig heb, of dat ik op dat moment gewoon iets wil kopen om maar iets te kopen. De helft van de tijd is het het laatste en dan leg ik het weer terug."

                   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
                   Advertentie - Lees hieronder verder
                   Meer van Money Talk