Erin & eruit: "De stapel ongeopende belastingbrieven werd steeds groter"

"Ik dacht dat als ik ze niet open zou maken, het minder erg zou zijn"

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze keer kijken we in het kasboekje van een grafisch design student en freelance designer.

Wie: Sofie* (26)
Beroep:
student grafisch design en freelance designer
Salaris: € 600 netto
Woont in:
Breda
Huur:
€0
Boodschappen:
€70
Overig: €237
Beauty en kleding: €40
Sparen: €200
Uitgaan:
€35
Goede doelen:
€18

Ben je tevreden met je salaris?

"Ik ben als afstudeerder een erg goedkope kracht voor de hoeveelheid uren die ik maak. Toch zie ik het niet als iets negatiefs. Het is een belangrijke leerschool die mij een kans geeft om met een heel mooi project een start te maken als professional in de ontwerpwereld. Als bijverdienste doe ik freelance ontwerpklussen. Zo ontwerp ik websites of logo’s voor kleine startups, en help ik vrienden aan een mooi cv voor een kleine bijdrage. Als niet-afgestudeerd ontwerper is het lastig om je werk op waarde te schatten en hier ook een passend uurloon aan te geven."

Heb jij je geldzaken goed geregeld?

   "Ondertussen wel. Ik heb enorm geluk dat ik tijdelijk bij mijn ouders kan wonen om deze drukke schoolperiode te overbruggen. Voor het coronavirus uitbrak woonde ik al zes jaar op mezelf en werkte ik in de horeca. Ik had drie baantjes tegelijk. Dat kwam mijn studentenleven wel ten goede, maar mijn studie niet zo zeer. Doordat ik meer bezig was met werken dan studeren liep ik steeds meer vertraging op, tot mijn ouders aan de rem trokken. Zo ging het niet meer. Ik verhuisde terug naar mijn ouders om de focus op school te leggen."

   Kom je weleens in geldproblemen?

     "Toen mijn ouders aan de rem trokken, stond ik er heel slecht voor. Ik had een aantal rekeningen niet op tijd betaald en wat fouten gemaakt met mijn belastingaangifte, waardoor de boetes zich opstapelden. Ook de stapel ongeopende belastingbrieven werd steeds groter. Ik dacht dat als ik ze niet open zou maken, het minder erg zou zijn. Ik zal je de illusie besparen; dat is dus niet zo."

     Kom jij iedere maand uit met je salaris of sta je weleens in de min?

     "Voor ik begon bij mijn afstudeeropdracht had ik geen vast inkomen, dat was afhankelijk van hoeveel tijd ik had om opdrachten aan te nemen. Tijdens de eerste lockdown kwam dat helemaal stil te liggen, toen redde ik het een aantal maanden niet om buiten het rood te blijven."

     Wat is je duurste aankoop ooit?

       "Mijn laptop, ik heb een sterke computer nodig om al mijn ontwerpprogramma’s op te laten draaien. Hoewel ik mijn laptop refurbished heb gekocht kostte hij nog steeds €995."

       Wat is je grootste geldblunder geweest?

       "Die blauwe enveloppen ongeopend laten, daar kom je alleen maar mee in de problemen."

       Aan welke dingen geef jij te veel geld uit?

         "Ik zou niet zeggen dat ik te veel geld uitgeef, maar ik geef wel gevoelsmatig overdreven veel geld uit aan het openbaar vervoer. Ik heb geen studenten-ov meer, dus om mijn vrienden in Utrecht te kunnen zien ben ik een vermogen kwijt aan reiskosten. Goedkoper kan het dus alleen als ik mijn vrienden minder zou zien, maar dat zou ik niet willen."

         Waar zou je je geld nooit aan uitgeven?

           "Zeg nooit nooit, maar ik heb het streven naar altijd groter en meer altijd een beetje raar gevonden. Ik zie mezelf in de toekomst dan ook niet zo snel geld uitgeven aan een dure auto of een veel te groot huis. Ik geef graag geld uit aan dingen waar ik blij van word of die nodig zijn, maar ik ben in mijn materiële wensen best bescheiden."

           Fijnste financiële meevaller die je gehad hebt?

             "Ik heb ooit voor een opdracht een bruiloft gefotografeerd. Ik had nog niet eerder een betaalde fotografie-klus aangenomen, dus ik vond het super spannend. Ik had mijn tarief ook erg laag gehouden. Zo vroeg ik €250 voor een middag fotograferen en nabewerking. Uiteindelijk was het stel zo blij met het resultaat dat ik uiteindelijk het dubbele kreeg."

             Heb je momenteel spaardoelen en hoe behaal je deze?

               "Mijn voornaamste doel is om zo snel mogelijk weer een eigen studio te kunnen huren zodra ik ben afgestudeerd. Ik verdien nu meer geld dan ik nodig heb en wat ik overhoud zet ik op een spaarrekening, zodat ik genoeg geld heb voor de borg en de eerste maand huur."

               Wat zijn jouw ultieme (be)spaartips?

                 "Maak cadeautjes zelf. Het lijkt soms net alsof iedere week wel weer iemand jarig is, waar je iets leuks voor moet verzinnen om te geven. De uitvlucht naar een cadeaukaart is dan natuurlijk snel genomen, maar hoe leuk is het om iets te krijgen wat iemand speciaal voor jou heeft gemaakt? Pinterest staat vol met leuke DIY’s voor interieur-accessoires waar je je vriendin, zus, moeder of oma hartstikke blij mee maakt."

                 *Deze naam is gefingeerd

                 This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
                 Advertentie - Lees hieronder verder
                 Meer van Money Talk