De beste tips om jouw examens of tentamens goed door te komen

Zorg vooral goed voor jezelf

meisje met potloden in hand
Camila Falquez

De eerste paar examens zitten er alweer op en zoals bij iedereen gaat dit gepaard met veel stress, zenuwen en vermoeidheid. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet to help you out. Is trouwens ook goed toe te passen op tentamens of andere belangrijke toetsen. Hier komen ze!

Gun jezelf rust

Als je iets belangrijks als examens voor de deur hebt staan, dan ben je al snel geneigd om nachten door te halen, nalatig te zijn in je rust of slecht voor jezelf te zorgen. Volkomen begrijpelijk, maar geen goed idee als je van plan bent je examens te killen. Zorg voor een goed slaapritme en ga niet te laat naar bed. Rek je goed uit en make sure dat je een goede leeromgeving vindt die bij jou past. Dit kan een goede stoel zijn, een effen plafond of rustgevende achtergrondmuziek. Ontdek zelf welke factoren bij jou passen voor een goede leeromgeving.

Eten en drinken

Voedingsmiddelen spelen een grote rol in je concentratie en uithoudingsvermogen tijdens het leren. Be prepared en zorg dat je lichaam de juiste dingen binnenkrijgt om goed te functioneren in deze periode. Er zijn specifieke voedingsmiddelen die je kunnen helpen: banaan werkt tegen de zenuwen, chocola tegen stress en vis stimuleert je hersenen. Thee werkt ontspannend voor het lichaam en kauwgum en/of pepermunt draagt bij aan een goede concentratie.

Studeer op de juiste manier

Hoe goed je jezelf ook verzorgt of hoe veel rust je ook pakt, als je niet goed leert komt het ook niet binnen. Gun je hoofd verwerkingstijd om te processen wat je nou net hebt gelezen of gemaakt. Werk in etappes of deel je leerwerk op in stukken. Maak vooraf een planning en zorg ervoor dat het haalbaar is. Mocht je het moeilijk vinden je aan je eigen planning of werkwijze te houden, download dan een app. De Pomodori App is bijvoorbeeld een goeie: deze app helpt je bij het vormen van structuur in je leerwerk en draagt bij aan een goed leerproces.

Maak een checklist

Om meer rust in je hoofd te hebben, is het handig om dingen voor jezelf op te schrijven en overzichtelijk te maken. Checklists kunnen hierbij helpen. Door leerwerk op te delen in hoofdstukken, paragrafen of leerpunten maak je het overzichtelijker voor jezelf wat je al kent, wat je moet herhalen of wat je beter moet oefenen.

Vraag hulp indien nodig

Merk je dat je tegen meer praktische zaken aanloopt, zoals weinig compensatiepunten of meerdere onvoldoendes? Bespreek je zorgen met je omgeving en deins niet terug om hulp te vragen indien nodig. School helpt graag en wil het beste voor je, hetzelfde geldt voor je omgeving. Ook medeleerlingen helpen graag. Vaak leren klasgenootjes beter als ze dingen aan andere uitleggen of samenwerken tijdens het leren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points