Back to the office of thuiswerken: gaat onze werkweek er zó uitzien als corona voorbij is?

Dit is volgens onderzoek de ideale werkweek

Waar velen onder ons pre-corona hun hele werkweek uitzaten op kantoor, lijkt dat nu haast een ver-van-je-bedshow. Thuiswerken is al dik een jaar de normaalste zaak van de wereld en we kunnen ons haast niet meer voorstellen om van maandag tot en met vrijdag omringd te zijn door collega’s. Komt er een moment dat dit tóch weer gaat gebeuren?

De smalltalk bij het koffiezetapparaat, lunchen met collega’s en meetings die face-to-face plaatsvinden in plaats van via Zoom - het lijkt allemaal wel eeuwen geleden. En toegegeven: inmiddels zijn we ook wel gewend aan al dat thuiswerken. Grote kans dat je wel je draai gevonden hebt, de reistijd naar kantoor níet mist en het stiekem best lekker vindt dat je tussendoor een wasje kunt draaien (#guilty).

Ideale werkweek volgens onderzoek

Volledig thuiswerken is lang niet alles, maar helemaal terug naar kantoor misschien ook niet. Wat dan wel? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de ideale werkweek bestaat uit twee dagen thuiswerken en drie dagen op kantoor. Dat is in ieder geval hoe werknemers het ’t liefst zouden zien na de pandemie. Ook in Nederland denken we er zo over. Uit een enquête van werkgeversvereniging AWVN bleek afgelopen november dat 95 procent van de werkgevers verwacht dat hun personeel after-rona één of meerdere dagen thuis blijft werken, waarbij twee dagen de norm blijft. Dat schreef Trouw naar aanleiding van het onderzoek.

Thuis productiever

Hoewel je thuis geen collega’s hebt die je van je werk afhouden, zijn er genoeg andere dingen om je heen die waarschijnlijk afleidend zijn. Die overvolle wasmand bijvoorbeeld, of die stapel oud papier die je tussendoor wel even kunt wegbrengen. Hoe dan ook werk je thuis wél een stuk productiever (maar liefst 13 procent) dan op kantoor, zo blijkt uit een studie van The Guardian. Enne, dan kun je nog meeblèren op je eigen muziek ook én houd je op kantoordagen meer tijd over om met collega's bij te kletsen. Win-win, als je het ons vraagt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points