Nu het land weer steeds meer opengaat: met deze tips houd je grip op je financiële gezondheid

Een deskundige schiet te hulp

We kunnen weer van ’s ochtends vroeg tot 20.00 uur ’s avonds op het terras neerstrijken, een work-out in de sportschool is weer een ding en een welverdiende vakantie ligt - thank god - weer wat meer binnen handbereik. Naar al deze versoepelingen hebben we reikhalzend uitgekeken, maar onze bankrekening misschien wat minder. Het zal immers best weer even slikken zijn als je 80 euro moet afrekenen na een lunch, wat wijntjes en bitterballen in de zon.

Mij gebeurde het vorige week nog, na vier uurtjes terrashoppen in Amsterdam. Begrijp me niet verkeerd: ik had een heerlijke middag en heb elke euro er voor de volle honderd procent voor over, maar het was wel even een 'o ja'-momentje toen de rekening op tafel kwam te liggen.

Meer geld uitgeven na lockdown

Als je het afgelopen jaar gewoon door hebt kunnen werken, is de kans groot dat je niet meer aan het einde van ieder salaris een stukje maand overhield. De opties om je geld aan uit te geven slonken helaas enorm, waardoor je ineens een groter bedrag per maand kon sparen (tenzij je onnodig veel bleef uitgeven). Het is meer dan normaal dat je je nu zorgen maakt om je financiën, júist nu je uitgaven hoogstwaarschijnlijk weer gaan groeien. Misschien ga je terug naar wat je pre-corona over de balk smeet, maar ja, dat kan best weer even wennen zijn.

Financiële stress

Waar de één hetzelfde is blijven verdienen in coronatijden en flink heeft kunnen sparen, is er helaas ook een grote groep die hun inkomsten behoorlijk hebben zien krimpen in het afgelopen jaar. “Of je nu een goede routine hebt gevonden in het sparen of elke maand struggelt om de eindjes aan elkaar te knopen, in beide gevallen kan het stressvol zijn om weer terug te gaan naar je uitgavenpatroon vóór corona,” legt Brittney Castro, een gecertificeerde financiële planner, uit aan Marie Claire UK.

Maar weinig mensen zijn open over hun financiële stress en staan er niet bij stil dat het een negatief effect kan hebben op hun gezondheid. Toch is dat wél heel belangrijk, volgens Castro. “Je kunt het gevoel van controle terugkrijgen door een plan te maken voor de nabije toekomst,” stelt de expert. “Op die manier verbeter je je mentale gezondheid.”

Tips voor grip op je financiële gezondheid

Met het Britse tijdschrift deelt Brittney Castro een aantal handige tips om weer grip te krijgen op je financiële gezondheid, om step by step weer te wennen aan je ‘oude’ uitgavenpatroon. Daarnaast helpt het je om jezelf niet ineens te rijk te rekenen en je geld uit te geven aan alles wat los en vastzit, onder het mom ‘dat heb ik vorig jaar níet kunnen doen’. Benieuwd naar de tips? Komen ze:

 1. Check geregeld je bankrekening
  We feel you: soms steek je liever je kop in het zand en wil je niet zien hoeveel euro's er van je bankrekening af zijn gevlogen. Maar dat je het niet ziet, betekent helaas niet dat het ook niet gebeurt. "Het is belangrijk om er bovenop te blijven zitten," adviseert Castro. Dit kun je doen door de internetbankieren app van jouw bank op je telefoon te installeren, of bijvoorbeeld een app te downloaden waarin je je inkomsten en uitgaven kunt bijhouden. Good old pen en papier kan natuurlijk ook, 't is maar net wat voor jou het best werkt.
 2. Automatisch sparen
  Misschien wel de makkelijkste, maar ook meteen een van Castro's beste tips: stel een bedrag in dat maandelijks automatisch wordt overgeboekt van je betaal- naar je spaarrekening. "Op deze manier spaar je iedere maand, zonder dat je erover na hoeft te denken." Of pas deze handige spaartip toe.
 3. Maak een noodpotje
  Het afgelopen jaar heeft wel bewezen dat niets zeker is. Misschien heb je je baan wel verloren door corona en moest je het ineens doen met het spaargeld dat je had. Maar... op zo'n moment moet je wel wat achter de hand hebben. Het wegvallen van een heel salaris is misschien een uiterste, maar al gaat de wasmachine kapot of heb je een andere onvoorziene uitgave. Het is dan wel zo fijn dat je niet je betaalrekening hoeft te plunderen.
 4. Gun jezelf die massage
  Het klinkt misschien gek, maar selfcare is volgens Castro dé tip om jezelf en je financiën gezond te houden. "Zie het als een prioriteit en houd hier rekening mee met het incalculeren van je uitgaven," legt de expert uit. "We moeten er allemaal voor zorgen dat we manieren vinden om tijd en geld verstandig uit te geven, door eerst voor onszelf te zorgen."
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Money Talk