Een jaar na het Black Lives Matter-protest in Amsterdam: wat is er veranderd?

Hoe dat ene protest Nederland veranderde

mannelijke en vrouwelijke activisten die protesteren voor mensenrechten tijdens black lives matter
MaskotGetty Images

Na de wereldwijde protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd, kwam er ook in Nederland een grote proteststroom op gang. In velen steden werd er geprotesteerd tegen politiegeweld tegen zwarte mensen, racisme en discriminatie. Maar wat is er in ons land veranderd sinds men zich in groten getale uitliet over Black Lives Matter?

Vijf Afro-Nederlandse kamerleden

Tijdens de verkiezingen in maart 2021 had Nederland de kans om de eerdergenoemde boosheid en het ongeloof over de ongelijke behandeling van zwarte mensen systemisch aan te passen. En dat gebeurde, met succes: er zijn vijf Afro-Nederlanders verkozen tot volksvertegenwoordiger, onder wie de eerste partij geleid door een Afro-Nederlandse vrouw: Sylvana Simons. De partij heet Bij1 en heeft als focuspunt radicale gelijkwaardigheid in zijn breedste vorm.

De canon is aangepast

De Nederlandse geschiedenis wordt van oudsher verteld aan de hand van vijftig 'vensters'. Dit heet de canon. Van de vijftig zijn er tien compleet vernieuwd. De Nederlandse overheid is de opdrachtgever van de canon. Het wordt gebruikt in het onderwijs, op de pabo, bij musea, erfgoedinstellingen en andere in geschiedenis geïnteresseerde doelgroepen. "De geschiedenis verandert niet, maar de manier waarop we naar onze geschiedenis kijken wel," zei minister Van Engelshoven (Onderwijs, cultuur en wetenschap). In de Canon is onder anderen Surinaamse schrijver Anton de Kom opgenomen. De Kom streed tegen racisme en kolonialisme. Hij schreef in 1934 ‘Wij slaven van Suriname’. Hiermee is er meer ruimte voor het bespreken van kolonialisme in de canon. Ook de geschiedenis van de gastarbeiders is erbij gekomen.

Motie aangenomen om racisme te bespreken op school

Instagrampagina @zetjein startte een petitie om racisme en discriminatie verplichtte onderwerpen te maken in het onderwijs. De initiatiefnemers streefden ernaar om 40.000 handtekeningen te verzamelen voor de petitie ‘Racisme moet verplicht behandeld worden op school’, maar dat werden er een stuk meer. In de Tweede kamer kreeg de motie naar aanleiding van dit burgerinitiatief maar liefst 125 stemmen voor. Wat betekent dat 25 Kamerleden tegen hebben gestemd.

Het doel van de petitie? Om in alle lagen van het onderwijs de 'kerndoelen', ook wel punten die verplicht behandeld moeten worden, aan te passen. Door onderwerpen als racisme en discriminatie toe te voegen aan deze kerndoelen, moeten alle scholen in Nederland deze verplicht in hun lesmateriaal opnemen en creëer je meer bewustzijn over deze thema's vanaf de wortels.

Parlementair onderzoek naar discriminatie in Nederland

De Eerste Kamer gaat een parlementair onderzoek uitvoeren naar de effectiviteit van anti-discriminatiewetgeving, oftewel Artikel 1 van de grondwet. De Kamer stemde dinsdag 23 februari 2021 in met het voorstel. De fracties van PVV, Fractie-Nanninga, SGP en Forum voor Democratie stemden tegen.

Nationaal coördinator- en Staatscommissie discriminatie en racisme

Er komt een 'Nationaal coördinator- en Staatscommissie discriminatie en racisme'. Een lange naam, maar waar het op neerkomt is dat er een onderzoekscommissie komt die onderzoek gaat doen naar de mechanismen achter discriminatie en racisme. Deze zou in 2021 in werking moeten treden, maar met de huidige coalitievorming lijkt dit nog ver weg.

Ondanks dat dit allemaal mooie, progressieve stappen richting systemische verandering lijken, zijn we er nog lang niet. Het toeslagenschandaal, het etnisch profileren en racisme bij de politie en de discriminatie op de arbeidsmarkt, huizenmarkt en in het onderwijs laten dit keer op keer zien. We've got a long way to go.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated