Columnist Eline over partnergeweld: "Het kan iedereen overkomen"

In Nederland heeft een op de vijf vrouwen te maken gehad met partnergeweld

young woman massaging her leg in room
Igor UstynskyyGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

“Waarom gaat ze niet gewoon weg?” Voor veel mensen is het moeilijk voor te stellen waarom je als vrouw in een gewelddadige relatie zou blijven. Niemand beschouwt zichzelf als slachtoffer en we denken maar al te graag dat ons zoiets nooit zou gebeuren. Dat wij bij de eerste dreiging van geweld of intimidatie meteen onze spullen zouden pakken. Was het maar zo simpel.

Partnergeweld kan iedereen overkomen

In haar Ted Talk “Why domestic victims don’t leave” vertelt Leslie Morgan Steiner hoe partnergeweld iedereen kan overkomen: mensen (ook mannen, al zijn die ver in de minderheid) van alle leeftijden, inkomsten, culturele achtergronden en opleidingsniveaus. Steiner zelf studeerde af aan Harvard, had een goede baan, was een onafhankelijke vrouw. En toch sloop het geweld bijna onopgemerkt de relatie in, totdat ze gevangen zat in een huwelijk met een man die haar zowel fysiek als emotioneel mishandelde en soms zelfs een geladen pistool tegen haar hoofd hield. Volgens onderzoeksinstituut WODC van het ministerie van Justitie en Veiligheid rekent men onder partnergeweld overigens niet alleen fysiek en seksueel geweld, maar ook psychisch, emotioneel en economisch geweld. Zo valt bijvoorbeeld ook stalking en extreme jaloezie onder partnergeweld. Daarin wordt weliswaar geen fysiek geweld gebruikt, maar is er wel sprake van dat de ene persoon de ander domineert en controleert.

Bekrompen beeld

Het beeld dat we hebben van slachtoffers van partnergeweld is vaak dat het om ‘zwakke’ vrouwen gaat, die financieel afhankelijk zijn, een laag inkomen hebben of zelf uit een gewelddadig gezin komen. Dat dit een zeer bekrompen beeld is, blijkt uit dat het zelfs vrouwen als Rihanna (in haar relatie met Chris Brown) en actrice Amber Heard (in haar huwelijk met Johnny Depp) kon overkomen. Of bijvoorbeeld PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul. En omdat vrouwen zich vaak niet kunnen herkennen in het stereotiepe beeld van een slachtoffer, zo stelt ervaringsdeskundige en activiste Tessel ten Zweege, weerhoudt dat ze er nog meer van om hulp te zoeken. In Nederland heeft een op de vijf vrouwen te maken gehad met partnergeweld. Officiële rapporten over partnergeweld zijn echter vaak gebaseerd op schattingen omdat veel slachtoffers het aan niemand vertellen of geen aangifte durven te doen. Ze hebben bijvoorbeeld een – reële – angst om ge-victimblamed te worden. Waar een conflict is hebben er twee schuld, is vaak de gedachte. Ook de manier waarop in de media wordt gesproken over partnergeweld draagt bij aan het idee dat het een privékwestie is, die binnenskamers moet worden opgelost, in plaats van een maatschappelijk probleem: een ‘incident’, een ‘echtelijke ruzie’. Hierdoor zijn slachtoffers nog meer geneigd de schuld bij zichzelf te zoeken en komen daders ermee weg.

Taboe moet worden doorbroken

Elke tien dagen sterft er in Nederland een vrouw door partnergeweld. Laat die statistiek maar eens goed op je inwerken. We zijn het als maatschappij aan slachtoffers verschuldigd om het taboe op partnergeweld te doorbreken en erover te blijven praten, in plaats van het telkens onder het tapijt te vegen als ‘niet ons probleem’ of als iets wat alleen anderen overkomt. Het kan iedereen overkomen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points