Moeite om vertrouwen in jezelf te hebben? Deze tips van een expert kunnen je daarbij helpen

Er zijn talloze voorbeelden waarbij we niet zeker zijn van onze zaak

vrouwelijk model
Francois G. DurandGetty Images

Op jezelf vertrouwen is niet altijd makkelijk. Het is eerder een advies dat mensen geven, maar behoorlijk moeilijk om ook echt te doen. Misschien denk je er niet eens over na totdat je een belangrijke beslissing moet maken - zoals het beëindigen van een relatie of het kopen van een huis - en vertrouwen in jezelf essentieel wordt. Je kunt de juiste vragen stellen, de voors- en tegens afwegen, met je vrienden praten en je horoscoop (twee keer) checken. Uiteindelijk moet je het vertrouwen opbrengen om op jezelf te vertrouwen. Deze laatste sprong van vertrouwen, waar je gelooft dat je een goede keuze kunt maken, is waar vertrouwen in jezelf echt helpt.

Op jezelf vertrouwen

"Toch kan het advies om 'gewoon op jezelf te vertrouwen' niet authentiek aanvoelen," vertelt Martin Ford, P.h.D., professor in onderwijs aan het College of Education and Human Development aan de George Mason University en co-auteur van 'Motivating Self and Others'. Zo worden sommige mensen vaak benaderd om eens wat minder boos te kijken, waardoor je kunt gaan twijfelen aan jezelf. Ook is uit onderzoek gebleken dat de pijn van vrouwen soms geminimaliseerd wordt in de gezondheidszorg. Als je een groot deel van je leven je ongemakken negeert, kan het lastig zijn om op je eigen lichaam te vertrouwen. En zo zijn er nog talloze voorbeelden waardoor we niet zeker zijn van onze zaak - en dus over onszelf twijfelen.

Onbekend terrein

"Naast externe signalen als vooroordelen, kan vertrouwen in jezelf soms beangstigend zijn, omdat het vaak onbekend terrein is," legt Dr. Ford uit. "Ook al gebruik je het verleden om je beslissingen te onderbouwen, er komt toch vertrouwen bij kijken als je het onbekende omarmt. Als je wat minder zelfvertrouwen hebt, kan twijfelen je beoordelingsvermogen beïnvloeden." Toch een goed nieuwtje: je kunt zelfvertrouwen kweken op dezelfde manier als waarop je leert om een vriend te vertrouwen. Dit doe je door te leren over jezelf en manieren te vinden om je eigen vertrouwen te verdienen.

 1. Laat spijt los
  We kennen onszelf vaak vrij goed, maar vertrouwen het vaak niet, omdat we onszelf wel vaker teleurgesteld hebben. Als je steeds weer denkt aan fouten of slechte beslissingen, is het de hoogste tijd om deze eens los te laten en jezelf te vergeven. "Schrijf alle fouten op die je de afgelopen maanden hebt gemaakt en kijk dan eens of je deze foute beslissingen vaker en op bepaalde voorkomen of juist niet," stelt Dr. Ford voor. "Soms kunnen cringe-worthy blunders veel erger lijken dan dat ze daadwerkelijk zijn. Als je ze uitgeschreven ziet, merk je dat je veel vaker goede beslissingen neemt. De slechte keuzes blijven alleen meer rondspoken door je hoofd."


 2. Kom voor jezelf op
  "Een ander patroon wat kan leiden tot het verlies van zelfvertrouwen is de neiging om goede beslissingen te nemen, maar je er niet aan te houden," zegt Dr. Ford. En dit is waar het terugwinnen van je zelfvertrouwen je kan helpen. "Het is belangrijk om voor jezelf op te komen, zonder dat het teveel moeite kost. Maak plannen, mediteer, probeer rust te pakken wanneer je het nodig hebt en ga desnoods in therapie. Het zijn de kleine gewoonten - waarvan sommige onnozel zijn - die je moet opbouwen," zegt Dr. Ford. Zo werk je aan jezelf én dus ook aan je zelfvertrouwen. Dit betekent niet dat je geen fouten meer zult maken, maar wel dat je het vertrouwen in jezelf hebt dat nodig is om de juiste keuzes te maken.


 3. Maak kleine beloftes aan jezelf
  Als je moeite hebt om jezelf te vertrouwen, omdat je in het verleden beloftes hebt verbroken, maak dan eerst kleine beloftes aan jezelf - en kom ze na. Het maakt niet uit waar je begint, maar zelfs het maken van één belofte (zoals: ik ga morgen sporten) kan helpen jezelf te zien als iemand op wie je kunt vertrouwen. "Als je jezelf ziet oordelen in omstandigheden waarin je eerder niet op je best was, kan dat helpen het zelfvertrouwen te herstellen," aldus Dr. Ford. Als je je aan kleine beloftes kunt houden, zul je misschien wel merken dat je meer op jezelf kunt vertrouwen.

  Dit artikel verscheen eerder op SELF Magazine.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Talking points