Psycholoog Janneke's persoonlijke lijstje van favoriete psychologieboeken op het gebied van geluk. Koop ze, lees ze en zie hoe ze jouw leven positief veranderen.

5 psychologieboeken die je écht gelukkig maken volgens psycholoog Janneke Gaanderse

Koop ze, lees ze en zie hoe ze jouw leven positief veranderen

Dit is mijn persoonlijke lijstje van favoriete psychologieboeken op het gebied van geluk. Je kunt ze lenen bij de bieb, als audioboek bestellen bij bol.com of als e-book voor je e-reader. Koop ze, lees ze en zie hoe ze jouw leven positief veranderen.

1 The Happiness Project - Or, Why I Spent a Year Trying to Sing in the Morning, Clean My Closets, Fight Right, Read Aristotle, and Generally Have More Fun
Bretchen Rubin kreeg op een regenachtige middag een openbaring op de meest onwaarschijnlijke plek: in een stadsbus. "De dagen zijn lang, maar de jaren zijn kort," besefte ze. "De tijd loopt en ik richt me niet genoeg op de dingen die ik echt belangrijk vind." Op dat moment besloot ze een jaar alleen aan haar geluksproject te werken. 

In deze levendige en aangrijpende vertelling beschrijft Rubin haar avonturen gedurende de twaalf maanden waarin ze speelt met de wijsheid van de wereld, modern wetenschappelijk onderzoek en lessen uit de pop-cultuur over hoe je gelukkiger kunt zijn. Ze ontdekte onder andere dat nieuwheid en uitdaging krachtige bronnen zijn van geluk; dat geld je kan helpen geluk te kopen, mits je het verstandig gebruikt; dat orde aan de buitenkant bijdraagt aan rust aan de binnenkant; en dat zelfs het allerkleinste veranderingetje een enorm verschil kan maken.

2 Life-Changing Magic of Not Giving a F**K
Ben je het zat om het iedereen naar de zin te maken voordat je aan jezelf denkt? Dan is het tijd om hier geen energie meer in te stoppen. In dit praktische boek wordt uitgelegd hoe je je losmaakt van ongewenste verplichtingen, schaamte en een schuldgevoel en hoe je in plaats daarvan al je aandacht richt op mensen en zaken die je wél gelukkig maken. Van familieruzies tot een bikinilichaam: de eenvoudige 'NotSorry Method' zal je helpen om je hoofd op te ruimen. Hierdoor heb je meer tijd, energie en geld voor de dingen die er wél toe doen.

3 Stumbling on happiness
Wetenschapper en psycholoog Daniel Gilbert heeft een slim, geestig, toegankelijk en hilarisch boek geschreven, waarin hij vertelt over de unieke menselijke eigenschap om naar het verleden en de toekomst te kunnen kijken. Hij vertelt dat wij denken dat wat ons vroeger gelukkig maakte, ons in de toekomst ook gelukkig zal maken. Dat is niet waar. Geluk zit volgens hem niet in wat er gebeurt in ons leven, maar in hoe wij kiezen om ernaar te kijken.

4 De maakbaarheid van het geluk
Is het mogelijk gelukkiger te worden? Het antwoord op deze vraag is: ja, geluk is maakbaar. In dit boek toont Sonja Lyubomirsky aan dat geluk bij de geboorte al voor 50 procent vastligt, 10 procent wordt bepaald door de omstandigheden en 40 procent door doelbewuste acties. Ze leert ons allereerst ons huidige geluksniveau te bepalen en geeft vervolgens een aantal duidelijke strategieën waarmee we dat geluksgevoel kunnen vergroten en laten voortduren (denk aan oefeningen in dankbaarheid, aardig zijn en optimisme). Lyubomirsky kiest daarbij voor een individuele benadering: ze helpt ons de juiste geluksoefeningen te kiezen die bij ons karakter, onze leefomstandigheden en persoonlijke doelen passen. Doe ze dagelijks en word een gelukkiger mens.

5 De Kracht Van Het Nu
Eckhart Tolle demonstreert hoe je een gezonder en gelukkiger leven kunt leiden door in het huidige moment te leven. Om de reis in De Kracht Van Het Nu te maken, moeten we onze analytische geest en het ego achterlaten. Hoewel de reis een behoorlijke uitdaging is, leidt Eckhart Tolle ons met zijn eenvoudige taal en een vragenopzet. Geef je over aan het huidige moment waar problemen niet bestaan. Hier vinden we ons geluk, zijn we in staat onze ware zelf te omarmen en ontdekken we dat we al compleet en perfect zijn. Als we volledig in staat zijn aanwezig te zijn en elke stap in het nu nemen, stellen we onszelf open voor de transformatie van de kracht van het nu. Het is een boek dat je keer op keer kunt lezen.

Wil je meer weten over lichter leven en lichter denken? Lees dan Janneke's nieuwste boek; In één dag gelukkig. Of heb je een vraag over relaties, je lichaam, geld, het leven, werk of andere dingen? Stuur deze dan naar janneke@lerenrelativeren.nl en wellicht beantwoordt Janneke jouw vraag volgende week. Kijk voor meer inspiratie op www.lerenrelativeren.nl

Menu
Ads for you!

Hi you!

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Thanks a million!

Sluiten