Het studentenleven is een luizenleventje? Dacht het niet! Volgens een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) voelen drie op de vier studenten zich emotioneel uitgeput.

Driekwart van de studenten is emotioneel uitgeput

En dat is niet heel gek..

© Xavier Sotomayor

Het studentenleven is een luizenleventje? Dacht het niet! Volgens een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) voelen drie op de vier studenten zich emotioneel uitgeput.

Studente met een burn-out
Glamour sprak Hilde (21 jaar), die Nederlandse Taal en Cultuur in Nijmegen studeert. Zij heeft een burn-out gehad en was tien maanden lang zowel lichamelijk, als emotioneel totaal uitgeput. 

Druk is te hoog
De emotionele uitputting van studenten heeft vooral te maken met de druk die een studie met zich meebrengt. Niet alleen voelen studenten de druk van hun studie zelf, ook wordt er van ze verwacht dat ze allerlei nevenactiviteiten naast hun studie doen.

Nevenactiviteiten
Veel studenten werken naast hun studie, om hun collegegeld of huur te kunnen betalen. Bij bepaalde opleidingen zijn stages verplicht, die studenten vaak naast normale colleges en normale werkdagen moeten uitvoeren. En om er nóg een schepje bovenop te doen, wordt ook van studenten verwacht dat ze zich onderscheiden van anderen. 

Hilde: "Ik wilde presteren, maar had ook veel activiteiten naast mijn studie. Ik had een bijbaantje nodig om financieel rond te komen. En ik deed een bestuursjaar bij de studievereniging van Nederlands, werkte als student-assistentschap voor een professor en ging in de opleidingscommissie. Dat staat nu eenmaal goed op je cv."

Slow down, student
Kortom: the pressure is on. En dat merken studenten. Meer dan 74 procent van de studenten is vaak emotioneel uitgeput én bij een derde van de studenten (34,6 procent) is de kans op een burn-out hoger dan bij gezonde, werkende mensen (14,6 procent).

"Een studentenpsycholoog of decaan heeft niets te bieden voor iemand die écht in de put zit."

Maatregelen nemen
De voorzitter van LSVb, Tariq Sewbaransingh, vertelt aan RTL Nieuws dat er maatregelen genomen moeten worden om de emotionele last van studenten te verlichten: “We moeten op hogescholen en universiteiten leren hoe je stress en burn-outs kunt herkennen.”

Daar is Hilde het mee eens: "Er zouden verplichte trainingen moeten komen om ons te leren met stress om te gaan. Een studentenpsycholoog of -decaan heeft niets te bieden voor iemand die écht in de put zit. Zij helpen je vooral met praktische zaken, wat je moet doen als je uitloopt, en dergerlijke. Maar de stressklachten, de kern van het probleem, kunnen ze niet aanpakken." 

Wie kunnen dat wel?
Hilde is zelf naar een haptonoom gegaan: "Zij heeft mij laten voelen waar mijn grenzen liggen. Ik denk dat dat heel belangrijk is voor studenten, want wij zijn vaak gedwongen onze grenzen te overschrijden. Maar als je lichaam zegt dat je moet stoppen, dan moet je daar naar luisteren. Dat probeer ik nu ook te doen. De haptonoom heeft me heel erg geholpen en daar ben ik dankbaar voor."

Probleem is groter
De schade is wellicht zelfs groter dan alleen bij studenten. Uit een onderzoek van zorgverzekeraar Anderzorg blijkt dat ruim één derde van de 1000 ondervraagde millennials het normaal vindt om een burn-out te krijgen. 

Platform
Ben je zelf bang om een burn-out te krijgen? Anderzorg lanceert vandaag een platform met onder andere tips van experts en ervaringsdeskundigen om een burn-out te voorkomen. 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten