Wij houden van optische illusies. En we hebben weer een pareltje te pakken. Want geloof het of niet, maar er staan toch echt zestien cirkels op deze afbeelding.

Er staan 16 cirkels in deze afbeelding, zie jij ze?

Gevalletje: als je het ziet, kun je het niet 'niet' meer zien

Wij houden van optische illusies. En we hebben weer een pareltje te pakken. Want geloof het of niet, maar er staan toch echt zestien cirkels op onderstaande afbeelding. 

Duurt lang
Oké, bring it on. Dachten we. En dan weet je, dit kan seconden, minuten of uren duren. Na minuten van staren, staren en nog eens staren, zagen we 'm eindelijk! Het duurde even, maar dan ga je ook van 'dit is bullshit' naar 'oh shit!'. 

Zestien cirkels
Waar je eerst alleen nog maar rechthoeken zag, zie je nu, ineens, hoppa, zestien cirkels. Als je het eenmaal ziet, kun je je bijna niet meer voorstellen dat je ze niet zag. Hallo zestien in your face cirkels. Tip voor als je het niet ziet: doe even je ogen dicht of kijk even weg. 

Zien is dus niet altijd geloven
Optische illusies maken gebruik van handigheidjes om je brein voor de gek te houden. Hoewel je denkt dat wat je ziet altijd overeenkomt met de werkelijkheid, hoeft dat toch niet altijd zo te zijn. Weet je de blauw met zwarte jurk nog? Of voor anderen wit met goud. Victor Mids van het programma Mindfuck legt uit hoe het zit: 

Maar hoe werkt het eigenlijk?
Onze hersenen hebben allerlei trucjes om ons gezichtsvermogen een handje te helpen. Normaal gesproken merk je daar niets van. Optische illusies zijn manieren om deze samenwerking tussen je hersenen en je gezichtsvermogen voor de gek te houden. De illusie brengt een reactie in de hersenen teweeg die jou doet beseffen dat je, wat je zojuist hebt gezien, verkeerd hebt geïnterpreteerd

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten