Leuk en aardig dat Facebook goede voorstellen doet over 'Mensen die je misschien kent', maar hoe doet het sociale medium dat eigenlijk?

Facebook heeft een 'schaduw profiel' met meer gegevens over je dan je denkt

Big brother is watching you

© William Iven

Ben je op zoek naar meer Facebookvrienden? Daar heeft Facebook al jaren een methode voor: de ‘Mensen die je misschien kent’-suggesties. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe het sociale medium die mensen (die je inderdaad kent) vindt?

Eigen gegevens
Een logische verklaring voor de suggesties is dat Facebook mensen uitzoekt op basis van de gegevens die je zelf invult. Met behulp van de informatie die je zelf op je profiel zet – je dorp, geboortejaar, middelbare school, vervolgopleiding en baan bijvoorbeeld – zou Facebook mensen met vergelijkbare gegevens kunnen zoeken.

Facebook Schaduw Profiel
Facebook gebruikt niet alleen de gegevens die je hebt ingevuld, maar ook informatie die het medium zelf over je heeft verzameld. Dit is je Facebook Schaduw Profiel. En dat betekent dat Facebook veel meer over je weet dan je misschien beseft.

No control
Je hebt geen controle over en toegang tot je Facebook schaduw profiel. Als je de ‘Vind mijn vrienden’-toepassing gebruikt, die Facebook vaker aan je voorstelt, heeft het netwerk toegang tot al je contacten. 

Alle gegevens
Een adressenboek is vaak gelinkt aan je mailaccount, agenda, notities, enzovoort. Facebook krijgt met één druk op de knop niet alleen toegang tot alle informatie over jezelf, maar ook alle gegevens die jij van je contacten in je telefoon bewaart.

Andersom ook
Dat betekent ook dat als iemand met joúw gegevens in zijn telefoon de ‘Vind mijn vrienden’-functie inzet, Facebook meteen toegang heeft tot al je info. De kans dat één persoon die je gegevens heeft, Facebook toegang geeft tot zijn contacten is groot. Zo groot, dat het sociale medium waarschijnlijk al een rijk gevuld schaduw profiel van je bewaart.

Facebook weet alles
De technologische website Gizmodo geeft aan hoe ver de kennis van Facebook reikt. Verschillende Facebookgebruikers die een kijkje namen bij de vriendensuggesties, zagen tot hun schrik opeens mensen die ze in het geheim of van jaren geleden kennen.

Ervaringen
Denk bijvoorbeeld aan een vrouw, die toen ze zes was in de steek is gelaten door haar vader, en veertig jaar later (!) zijn toenmalige minnares als suggestie zag. Of een man die jaren geleden in het geheim sperma gedoneerd heeft aan een koppel en het kind als voorgestelde vriend had.

Informatie gelekt
Je denkt nu vast “wat maakt het uit dat Facebook extra gegevens van me heeft, ik heb niets te verbergen.” Maar in 2013 had het sociale netwerk een bug in zijn systeem. Dat zorgde ervoor dat persoonlijke informatie van zes miljoen gebruikers plotseling openbaar stond. Mailadressen, telefoonnummers, adressen, allemaal voor het grijpen.

Niet-Facebookgebruikers
Het wordt nog gekker. Als je denkt dat je safe bent, omdat je geen Facebook hebt, dan heb je het mis. Facebook is al diverse keren aangeklaagd omdat het ook schaduw profielen bezit van mensen die géén lid zijn van de website.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten