Televisiemaker Floortje Dessing en hulpverleners van het Rode Kruis zaten tot voor kort ondergedoken in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Daar wordt sinds enkele dagen gevochten tussen de Houthi-rebellen en aanhangers van oudpresident Saleh.

Floortje Dessing en hulpverleners van het Rode Kruis vast in schuilkamer in Jemen: een update

"Ik ben immens dankbaar dat ik veilig en wel op weg naar huis ben"

Televisiemaker Floortje Dessing en hulpverleners van het Rode Kruis zaten tot voor kort ondergedoken in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Daar wordt sinds enkele dagen gevochten tussen de Houthi-rebellen en aanhangers van oudpresident Saleh. Zondagnacht is de stad gebombardeerd door de internationale coalitie, geleid door Saudi-Arabië.

Ontsnapt
Inmiddels is bekend dat Floortje met het team veilig is aangekomen in het Afrikaanse land Djibouti. "Ik ben immens dankbaar dat ik veilig en wel op weg naar huis ben, maar tegelijkertijd besef ik dat voor de burgers van het land het conflict onverminderd hard doorgaat," aldus Floortje.

Ondergedoken
Floortje en haar team zaten relatief veilig in een schuilkamer, maar konden een paar dagen niet naar buiten omdat de kogels je letterlijk om de oren vlogen, vertelde ze via een Skype-gesprek tegen het AD: "We zitten eigenlijk al 48 uur in de schuilkelder. We horen de explosies. Het is al 48 uur heel heftig. Niet om het aan te dikken maar het gaat in vlagen. De eerste nacht kwam het heel dicht bij. Bij ons om de hoek werd de hele nacht door zeer zwaar geschoten. Sluipschutters hebben zich in de hoge gebouwen verschanst. We kunnen dus niet de straat op. We kunnen ook niet de binnenplaats op want de kogels vliegen je letterlijk om je oren.”

Aandacht vragen
Floortje is ambassadeur van het Rode Kruis en met een team van hulpverleners in het land voor opnames van haar programma 'Floortje naar het Einde van de Wereld.' Het doel van het item is aandacht vragen voor de oorlog die al drie jaar aan de gang is in Jemen, waardoor inwoners kampen met hongersnood en cholera.

De presentatrice en het Rode Kruis hadden voor vertrek geen aanwijzingen gekregen dat het zo los zou gaan. "Er is vooraf lang overlegd en er is gewoon groen licht gekomen van verschillende partijen. Het is echt gewoon enorm geëscaleerd, net op een moment dat wij hier zijn,” vertelde ze eveneens in het skype-gesprek met het AD. 

Het Rode Kruis opende afgelopen week Giro 7244 om de slachtoffers van de oorlog de levensreddende hulp te kunnen bieden die ze nodig hebben. Er zijn inmiddels tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen door de gevechten in Sanaa de afgelopen dagen.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten