Is het nog slim om in Bitcoin te investeren? Of is het inmiddels een gevalletje ‘vergane glorie’? Glamour zoek het uit.

Moeten we nog investeren in de Bitcoin of juist helemaal niet?

Een expert legt uit

© Jarno Duursma

Het grootste gedeelte van Nederland (en de wereld) snapt er niks van, maar toch is iedereen erin geïnteresseerd. We hebben het over de Bitcoin; dé grondlegger van de digitale beleggingshype waar we niet over uitgepraat raken. Niet gek ook. We horen de verhalen over de gigantische winsten en hoe makkelijk het is om eraan te beginnen.

Joanne (27) is het levende bewijs. Zij is een van de 450.000 Nederlanders die weinig snapt van de digitale munt, maar wel heeft geïnvesteerd. Dat alles in de hoop om snel bij te verdienen. Is dat wel handig, vraag je je dan af? Is het überhaupt nog wel slim om in Bitcoin te investeren? Of is het inmiddels een gevalletje ‘vergane glorie’? Glamour zoek het uit.

Snel rijk worden
“Ik was nieuwsgierig geworden, benieuwd of het echt werkte. Of ik écht snel een paar honderd euro kon verdienen,” aldus de 27-jarige Joanne. Niet veel later downloadde ze de app Blockfolio om bitcoins aan te schaffen. “Het was zo makkelijk om erin te stappen. Ik heb in letterlijk vijf minuten de app gedownload en Bitcoins gekocht. En dat terwijl ik eigenlijk totaal geen idee had wat ik aan het doen was.”

Hoewel Joanne nul verstand heeft van cryptomunten, investeerde ze €250. “Ik kon het geld missen en ik had stiekem een beetje last van FOMO (red. fear of missing out). Toen mijn vriend eraan begon al helemaal. Ik kon het niet verdragen als hij vervolgens heel rijk zou worden en ik vanaf de zijlijn zou toekijken.”

Meer, meer, meer
Hoewel Joanne haar Bitcoins nog steeds bezit, is de drang naar meer inmiddels gezakt. Of ze nog een keer in een cryptomunt gaat investeren weet ze niet, wel blijft het haar fascineren. “Het is gewoon een gek fenomeen waar je heel makkelijk in en uit kunt stappen en je zelf de controle hebt. Maar ik zou bijvoorbeeld nooit al mijn spaargeld erop inzetten.”

Geef uit wat je mist
Een verstandige beslissing, zo vindt Bitcoin-kenner Jarno Duursma. Hoewel hij snapt dat veel mensen de cryptomunt een interessant nieuw verschijnsel vinden (want: met weinig moeite snel geld verdienen), weet hij dat 90 procent van de ongeveer 500.000 mensen die in Nederland geïnvesteerd hebben geen idee hebben wat ze doen.

Glazen bol alsjeblieft
Duursma heeft veel onderzoek gedaan naar verschillende cryptomunten en hun voor- en nadelen. De voordelen volgens hem: de cryptomunt Bitcoin is de eerste wereldwijde digitale technologie waarbij het hele proces decentraal verloopt en er geen tussenpersonen meer voorkomen.

Als leek zal dat je weinig zeggen, maar Jarno legt uit waarom dat interessant is. “Niemand, behalve jijzelf, bent er de baas over. Doordat alle transacties versleuteld via een online register verlopen (blockchain), is alles traceerbaar en kan geld niet meer gekopieerd worden. Kort gezegd hebben we dus geen banken meer nodig.”

Geen fraude meer
Geld was dus altijd al digitaal, maar is nu ook programmeerbaar. Dat wordt concreet met een voorbeeld. Jarno: “De gemeente kan bijvoorbeeld jouw bijstandskering uitkeren, maar met de voorwaarde dat een gedeelte van het geld alleen besteed kan worden bij een woningcorporatie om je huur te betalen. Datzelfde geldt voor andere instanties als zorgverzekeringen en dergelijke.”

Oftewel: door het programmeerbare karakter wordt het plegen van fraude een stuk moeilijker. De Bitcoin is dus niet voor niets zo populair. Toch is er in the end niets te zeggen over de financiele waarde van de munt. Hoe graag we ook willen horen dat we enorm rijk kunnen worden als we nu nog instappen, is de munt volgens Duursma ‘een rollercoaster die enorm kan pieken, maar ook in een flinke daling terecht kan komen.’

What to do
Daarnaast bestaan er naast de bitcoin nog honderden andere cryptomunten. Als het aan sommige crypto-enthousiastelingen ligt, beleggen we al lang niet meer in de bitcoin, maar in een (of meerdere, hoe gek je het zelf wil maken) van de andere honderden cryptomunten. Experts houden elke dag nauwlettend in de gaten in welke munten ze het beste kunnen investeren.

Welke cryptomunten dit jaar naar ongekende hoogten stijgen, weet helaas niemand. Op de vraag op welke munt we ons geld moeten inzetten, heeft Duursma dus ook geen antwoord. “Dat is de hele crux van beleggen. Als ik nu zeker zou weten dat de bitcoin, of een andere cryptomunt, aan het eind van het jaar €30.000 waard is, zou ik nu al mijn geld erin gooien. Het ligt aan je karakter of je het aandurft om te beleggen.”

Wel geeft hij advies: “Mocht je willen investeren, dan is Bitcoin voor de lange termijn de beste investering. Alle alternatieven zijn vaak niet zo serieus te nemen.”

Wel of niet investeren?
Kortom, niemand heeft een glazen bol. Niemand weet of en welke munt ons in de toekomst rijk zal maken. Is het Ethereum? Icon? Dash? Of toch de meest robuuste coin van allen: de Bitcoin? Uiteindelijk is er niets over te zeggen.

Volgens Duursma geldt er één algemene regel. investeer alleen met geld dat je morgen kunt missen. “Als je ergens niets van afweet, is het niet handig er veel in te investeren. Dat geldt voor alles. Als je €100 hebt liggen en het doet geen pijn als je het mist, dan kun je het proberen. Maar dan moet je niet gaan klagen als het weg is.”

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten