Onze columnist Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Pijn bij sex: waar komt het door en hoe kom je er vanaf?

Onze doctor-to-be Loes geeft tekst en uitleg

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had. 

Verdriet, een gevoel van onmacht en je afvragen of je de enige bent. Je wil echt wel, maar het gaat gewoon niet. Het doet zó'n zeer. Hoe kan dit nou toch? Waarom lukt het – voor jouw gevoel – alle andere mensen op deze aardbol wel en jou maar niet? 

Er zijn talloze oorzaken van pijn bij de sex, die simpelweg niet allemaal onder één kopje behandeld kunnen worden. Daarom beginnen we bij het begin.

Een vicieuze cirkel
Pijn bij het vrijen wordt in medische termen ook wel dyspareunie genoemd. Ongeveer 14 procent van de jongere vrouwen heeft er last van. Een verhoogde gevoeligheid van het zenuwstelsel speelt hierbij vaak de hoofdrol, de pijn wordt doorgegeven via impulsen van deze zenuwen.

Wanneer er chronische pijn bestaat, wordt de drempel lager voor het doorgeven van impulsen. Hierdoor zal er veel sneller een impuls in de hersenen worden geregistreerd als 'pijnlijk', hoewel dit in realiteit helemaal niet pijnlijk hoeft te zijn. Het gevolg: er ontstaat een vicieuze pijncirkel.

Het Vulvair Vestibulitis Syndroom, ook wel VVS genoemd, is hier een voorbeeld van. Kenmerken hiervan zijn: een branderig gevoel bij de ingang van de vagina, bij zowel seksueel als niet seksueel contact (dus bijvoorbeeld ook pijnlijk wanneer een tampon wordt ingebracht).

Vaak hebben vrouwen met VVS een andere ziekte doorgemaakt, dat kan zijn een vaginale schimmelinfectie of bijvoorbeeld een darmziekte. Hierdoor ligt de focus van de zenuwen erg op het doorgeven van pijnprikkels. Iedere prikkel wordt dus snel doorgegeven als pijn (zo ook het inbrengen van een tampon, of het proberen van sex), terwijl dit eigenlijk niet de bedoeling is. Op die manier houdt de cirkel zichzelf gaande.

Instand-houdende factoren
Een precieze oorzaak is er niet, een precieze oplossing dus ook niet. Dingen die meespelen zijn bijvoorbeeld:

  • De opwinding. Het proberen van penetratie zonder voldoende ‘vocht’  maakt het geheel er alleen maar pijnlijker op. Voorspel is dus des te belangrijker. 
  • Vrouwen met VVS hebben vaak ook een verhoogde bekkenbodemspanning. Ongemerkt knijpen zij hun bekkenbodemspieren flink samen.
  • Een ‘groot geschapen partner’ werkt niet mee (hoewel hij daar natuurlijk niets aan kan doen!).
  • Vrouwen met VVS hebben vaak voordat ze sex gaan hebben al een bepaalde angst ontwikkeld op opnieuw pijn te ervaren.
  • Sommige vrouwen gaan ondanks de pijn wel door. Ze bijten liever de tanden op elkaar. Ze willen misschien niet falen tegenover hun partner of willen het zelf zo graag proberen. Dit is inadequaat pijngedrag.

De angst, het gebrek aan vocht en de spanning van de bekkenbodemspieren zijn allemaal factoren die de pijn in stand houden. 

De pijn tegengaan
De pijn tegengaan is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Komen bovenstaande klachten je bekend voor? Alle begin is moeilijk, maar probeer de klachten te verhelpen. Neem voldoende tijd om vochtig te worden, heb gesprekken met je partner, doe het zachtjes en langzaam, ontspan je bekkenbodemspieren. 

Heb je ondanks deze maatregelen nog steeds pijn? Trek aan de bel. Hulp van een (multidisciplinair) team zal je hopelijk verder helpen. Er zijn centra waar gynaecologen, seksuologen en fysiotherapeuten nauw samenwerken om dit soort problemen te analyseren en aan te pakken. 

Waarschijnlijk is de pijn niet in één dag ontstaan, en zal dus ook niet in éeén dag weer weg zijn. Helaas. Maar het is absoluut de moeite waard om hulp te vragen, blijf niet in je eentje in de vicieuze cirkel zitten.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten