Van grote tot kleine problemen, doctor-to-be Loes Hegeman geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Twee dingen die je écht niet moet doen wanneer je een koortslip hebt

The gift that keeps on giving

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had. 

De vrij-mi-bo was hartstikke gezellig. Misschien zelfs iets té gezellig. Dat je met die ene collega de avont bent geëindigd was niet echt de bedoeling. Ach, vergeven en vergeten. Maar daar denkt je lichaam plots anders over.

Je voelt al de hele ochtend tintelingen rondom je met Chanel gestifte lippen en wanneer je tijdens de lunchpauze in de spiegel kijkt schrik je je rot. In je mondhoek zit een klein met vocht gevuld blaasje. Dat kan maar een ding betekenen. 

Herpes-horror
Een koortslip. Hartstikke vervelend, zeker omdat de veroorzaker van deze blaasjes, het Herpes Simplex Virus, altijd in het lichaam aanwezig zal blijven. Daar is vooralsnog geen goede behandeling voor verkrijgbaar.

Het herpes-virus is besmettelijk, en kan dus worden overgedragen tijdens een onschuldige kus op een vrij-mi-bo, maar ook van bijvoorbeeld moeder op dochter. Wanneer je bent besmet met het herpes-virus, verschuilt het virus zich in de gevoelszenuwen van je gezicht. Daar merk je eigenlijk niets van.

What not to do
Op momenten dat je weerstand wat minder is, bijvoorbeeld bij een griepje of als je ongesteld bent, kan het virus tot uiting komen. Sommige mensen besmet met herpes hebben geluk: bij hen komt het virus zelden (of nooit) tot uiting. Echter, anderen moeten het maandelijks doen met een koortslip. Hoewel er vele middeltjes op de markt zijn, zijn geen van allen bewezen effectief tegen het genezen van deze blaar.

Een koortsblaar is vrij onschuldig, er zijn echter twee dingen die je niet moet doen wanneer je een actieve koortsblaar rondom je mond hebt:

  1.  Een baby kussen. Voor baby’s kan het herpesvirus levensgevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Baby’s kunnen er een hersenontsteking van krijgen. Dit wordt ook wel de kiss of death genoemd. Een kraamvisite in de planning staan? Toch verzetten na een weekje later.
  2. Een ander oraal bevredigen. Hoewel de veroorzaker van de koortsblaar doorgaans een ander type herpes is dan de genitale herpes, kan een koortsblaar rondom de mond wel degelijk een genitale herpes geven. Schaamlippen of een penis bedekt met vochtblaasjes zijn hartstikke vervelend en pijnlijk. Ook deze variant is niet te genezen. Alle vormen van orale seks zijn dus uit den boze bij koortslippen.

Is er dan helemaal geen oplossing?
Gelukkig kunnen er wel anti-virale middelen worden voorgeschreven voor de genitale herpes om de symptomen wat te bestrijden en te verminderen. De eerste keer dat je een genitale herpes krijgt, kun je je, naast het krijgen van blaasjes, ook ziek voelen met koorts en spierpijn. Ook pijn en branderigheid bij het plassen, afscheiding uit de vagina en opgezette klieren in de lies komen voor.

De kans op besmetting is het grootst bij een open blaasje. Echter, je kunt ook besmet worden wanneer iemand nog geen blaasjes heeft of wanneer de blaasjes net weg zijn. Het herpesvirus zit dan nog in het slijmvlies.

Condoom genoeg?
Vervelend is dat condooms goed beschermen tegen de meeste SOA’s, maar dat herpes genitalis daar een uitzondering op is. Bij herpes genitalis beschermen condooms vaak wel, maar niet altijd. Dat komt omdat het virus soms ook aan de buitenrand van de schaamlippen, aan de basis van de penis en aan de buitenrand van de anus zit. Het virus kan op deze manier van huid op huid overgaan of zelfs met de vingers worden overgebracht.

Een eerste besmetting met genitale herpes gaat vaak binnen drie weken over. Alleen daarna kan het virus dus terugkomen op momenten van verminderde weerstand. Gelukkig staat het virus er wel om bekend de eerste keer het heftigst te zijn en een tweede keer in mildere vorm terug te komen.

Moraal
Kortom the gift that keeps on giving wordt niet voor niets zo genoemd. Eenmaal herpes ‘gekregen’? Dan blijft deze bij je. En kun je hem ook zeker doorgeven. Voorzichtigheid geboden dus. 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten