Voor degenen die het gemist hebben: vandaag is het vrijdag de dertiende. Een ongeluksdag voor velen, maar waar komt dit bijgeloof eigenlijk vandaan?

Waar komt vrijdag de dertiende eigenlijk vandaan?

Blijf VER uit de buurt van ladders

Voor degenen die het gemist hebben: vandaag is het vrijdag de dertiende. Een dramatische dag, vooral voor degenen met paraskevidekatriafobie (een irrationele angst voor vrijdag de dertiende).

Voor diegenen is het het verstandigst om de hele dag in bed te blijven liggen, vooral niet onder ladders door te lopen en al helemaal niet in de buurt te komen van een zwarte kat. Wij vroegen ons af: waar komt deze 'ongeluksdag' eigenlijk vandaan? 

Bij(bel)gelovig
Er bestaan heel veel theorieën over waar de angst voor vrijdag de dertiende vandaan komt. Het getal dertien wordt al eeuwenlang als ongeluksgetal beschouwd. De oorsprong van deze gedachte heeft een Bijbelse verklaring. 

Dat 13 een ongeluksgetal is, heeft te maken met zijn voorganger. Het getal 12 wordt als perfect getal gezien. Zo hebben we 12 maanden in een jaar, heeft de klok 12 uren en hebben we 12 sterrenbeelden. Het nummer 13 is daarmee automatisch imperfect en dus 'gedoemd te mislukken'.

Gekruisigd
Daarnaast heeft het getal 13 te maken met het Laatste Avondmaal van Jezus, waarbij hij met zijn 12 Apostelen aanwezig was, 13 in totaal dus. Tijdens dit diner verraadt Judas Jezus, waardoor hij op de dag erna, jawel, een vrijdag, wordt gekruisigd. Vrijdag was trouwens ook de dag dat Adam het verboden fruit aan Eva aanbood, wat volgens de Bijbel een zondiging was. 

Het huis niet uit
Door dit bijgeloof wordt het dagritme van heel veel mensen, vooral in de Verenigde Staten, volledig op de schop gegooid. Zelfs zo erg, dat opvallend veel mensen zich die dag ziekmelden van werk en zakelijke transacties worden uitgesteld. 

No luck today
Over het getal ongeluksgetal 13 gesproken; de maatregelen die daarin worden getroffen om ongelukken te voorkomen, zijn behoorlijk. Zo wordt gezegd dat de meeste vliegtuigen geen 13e rij hebben, dat gebouwen geen 13e verdieping hebben (in ieder geval niet bij de nummering in liften) en dat ziekenhius geen operatiekamer met het nummer 13 hebben.  

Niet alleen over de grens doen we extra voorzichtig op vrijdag de 13e, ook in Nederland zijn flink wat mensen bijgelovig. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek worden er op die dag minder ongevalmeldingen gedaan. De reden? Mensen doen extra, extra, extra voorzichtig. Of blijven thuis. 

Wat doe jij?
Nu zijn we wel benieuwd; blijf jij als voorzorgsmaatregel de hele dag in bed (met Netflix?) Of ben je niet zo bijgelovig? 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten