We staren allemaal stiekem naar de persoon die er anders uitziet. Maar we vragen nooit wat er gebeurd is..

Waarom ik vanaf nu kijk - of vraag - naar mensen die er 'anders' uitzien

Omdat er geen wredere straf bestaat dan een mens volkomen onopgemerkt door het leven te sturen

“Niet staren naar die jongen in zijn rolstoel!” Het werd me van jongs af aan geleerd en volgens mij ben ik geen uitzondering. In Nederland is het niet netjes om naar mensen te gluren die er nét even ‘anders’ uitzien. En dus negeren we het. Is wel zo fijn voor de persoon zelf. Doen we met zijn allen alsof er niks aan de hand is. Terwijl we met zijn alle heel goed weten dat er wel iets anders is.

Negeren
Wat we vergeten is dat de persoon in kwestie wel ziet dat mijn ogen net even wat langer op hem of haar gericht zijn. Het zijn diezelfde ogen die nét even te snel de andere kant opschieten als er teruggekeken wordt. Ik was me er nooit zo van bewust, totdat ik afgelopen week door twee mensen op deze aangeleerde gewoonte gewezen werd.

Inmiddels zat ik al ongegeneerd een seconden of 20 naar de foto te staren. Iets wat ik, besef ik nu, in het echt nooit zou doen


De Nederlandse Rosie (26) is bekeerd tot de islam. Toen ze voor het eerst met hoofddoek naar college ging, stelde niemand haar ook maar één vraag, terwijl het voor haar juist een spannende dag was. Diezelfde week las ik het verhaal van de 23-jarige Lichelle. Ze reist de wereld over, surft, houdt van yoga, .. en heeft één arm. Ik moet eerlijk bekennen dat ik al tijden bevriend met haar ben op Facebook. Ze zat bij mij op de middelbare school en we kenden elkaar bij naam. Ze reist al jaren, dus de zonnige kiekjes versmolten inmiddels met mijn tijdlijn. Totdat mijn oog laatst bij toeval op de hashtag onder haar foto stuitte 'Amputee.' Huh? Mijn oog scande de foto. En ja, dat zou best eens kloppen. Loopt ze nu de zee uit met één arm? Inmiddels zat ik al ongegeneerd een seconden of 20 naar de foto te staren. Iets wat ik, besef ik nu, in het echt nooit zou doen.

Realistisch
Ik besloot Lichelle te vragen voor een blog in Glamour. Haar indrukwekkende verhaal belandde niet veel later in mijn mailbox. Wat me opviel was de alinea over de reacties van mensen. Nederlanders ‘negeren’ het voorval. Terwijl de mensen in Sri Lanka, het eerste land dat ze bezocht na haar ongeluk in India, vroegen 'waar haar arm was’. In your face, maar ook prettig. "Europeanen en Amerikanen zijn eerder geneigd hun mond te houden over zoiets, terwijl ze wél kijken," concludeerde ze. En ik snapte het. Want wat doet negeren eigenlijk met je?

Psycholoog William verzekerde al dat er geen wreder straf bestaat dan een mens volkomen onopgemerkt door het leven te sturen

Ostracisme
Trouw publiceerde al in 2003 over ‘Het venijn van de stilte’. Ofwel ostracisme, het consequent negeren van de ander. In het stuk staat dat William James, de Amerikaanse grondlegger van de psychologie, in zijn 'Principles of Psychology' (1890) al verzekerde dat er geen wredere straf bestaat dan een mens volkomen onopgemerkt door het leven te sturen, door alle ogen voorbijgestaard en slechts bejegend met zwijgen en stilte.

Sociale dood
Maar waarom doet het mensen zeer als je ze negeert? De pijn van het zwijgen zit volgens de psycholoog in de som van er niet meer bijhoren, verlies van controle, van een gebrek aan eigenwaarde en het gevoel een leven zonder enig nut te leiden, die som staat feitelijk voor 'niet bestaan', of de sociale dood.

Ineens kan ik niet meer begrijpen waarom ik mensen soms negeer. Achteraf doemt nu de vraag op: zou ik Lichelle durven vragen wat er met haar arm gebeurd was als ik het niet onder de pet van journalist kon doen? Ik weet eerlijk gezegd niet of ik dan zo dapper was geweest. Maar bij deze neem ik me voor om dat wél te doen. Wie doet er mee?

Het verhaal van Lichelle lees je in het augustusnummer van Glamour. Rosie schrijft vanaf april over haar bekering.

Babette

Babette Grunder

Digital Content Manager – Digital Content Manager Babette combineert haar kickbokshandschoenen met een Stella McCartney-tas en haar liefde voor eten met reizen. En het liefst gebeurt dat dan ook allemaal tegelijk.

Volg Babette op instagram

Menu
Ads for you!

Hi you!

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Thanks a million!

Sluiten