Zes dingen waar je niet omheen kunt, wil je jezelf écht volwassen kunnen noemen. Kun jij jezelf volwassen noemen?

Zes dingen waar je niet omheen kunt, wil je jezelf écht volwassen kunnen noemen

Volwassen worden voor dummies

Je mag al járenlang stemmen, deelt je huis niet meer met zes anderen en eet keurig elke dag je groenten. Maar toch ben je er nog niet helemaal. Zes dingen waar je niet omheen kunt, wil je jezelf écht volwassen kunnen noemen.

1. Confrontaties? Kom maar op!
Nee, je hoeft nu niet als een soort Jeanne d’Arc je zwaard te trekken en iedereen die tegen je is, een kopje kleiner te maken. Maar volwassen zijn betekent dat je niet meer wegkruipt uit angst voor ruzie of gedoe – dat is wel een beetje klaar, toch?

Toegegeven, assertief zijn is niet makkelijk. Maar, hoe cliché ook: oefening baart kunst. Hoe vaker je voor jezelf opkomt, hoe natuurlijker het gaat, en hoe minder eng het is. Het duurt even voordat echt tot je zal doordringen dat je relaties niet zullen sneuvelen als je je grenzen aangeeft. Want newsflash: dat doen ze niet, ze worden er doorgaans juist sterker van. Gratis tip: houd het altijd bij jezelf. “Ik vind het vervelend als je dit of dat doet, omdat...”, in plaats van: “Jij bent altijd zo’n hork als je…” Probeer de ander nooit te beschuldigen, en haal eerst een paar keer diep adem.

Gratis tip twee: begin met het aanstippen van kleine dingen, zo wordt het vertrouwd om je uit te spreken. Het lastige is dat het niet altijd gewenst is om de confrontatie aan te gaan – bijvoorbeeld op je werk kun je soms beter je serene Mona Lisa-glimlach opzetten en dingen laten gaan. Hoe je weet wanneer dat is? Dat is eveneens een kwestie van oefenen. Ultieme volwassenwording (voor gevorderden): je uitspreken tegen je moeder als je het niet met haar eens bent. Heel moeilijk, maar als je eenmaal door de zure appel heen bijt, uiterst bevrijdend – het zorgt voor meer respect, en een volwassener relatie.

2. Financiële zaken: been there, done that
De tijd dat we onze creditcard gebruikten om te pinnen als we te erg rood stonden om nog boodschappen te kunnen doen, en in financieel opzicht leefden volgens het credo ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’, ligt echt achter ons. Inderdaad, dodelijk saai. Maar het is niet anders, je komt niet meer weg met financieel onverantwoordelijk gedrag. Sparen voor je pensioen is niet sexy, maar wel noodzakelijk. De tijd dat je er blij mee zult zijn is weliswaar nog heel ver weg, maar gaat komen. En dan sla je jezelf voor je kop als je het hebt laten liggen. Google de mogelijkheden even, of laat je voorlichten door een adviseur. Ben je zzp’er? Reserveer dan een derde van je inkomsten voor de belastingdienst. Je zult niet de eerste zijn die in grote financiële problemen komt omdat ze geld uitgaf dat eigenlijk niet van haar was. Natuurlijk mag je nog steeds af en toe een onverantwoord dure jas kopen, dat soort dingen maakt het leven leuk. Maar zorg dat je altijd overzicht houdt van je inkomsten en uitgaven, denk iets verder dan de dag van morgen, en geef alleen geld uit dat je daadwerkelijk op dat moment op je rekening hebt staan.

3. Drank na je dertigste... eh...
Geen zorgen, we gaan je hier niet vertellen dat je nooit meer lekker mag doorzakken met je vriendinnen (of in je eentje op de bank tijdens een binge sessie op Netflix). Maar helaas is het met alcohol zo dat je minder snel herstelt naarmate je ouder wordt. Waar je vroeger tot vier uur ’s nachts in de kroonluchter hing en op miraculeuze wijze om negen uur weer fris en fruitig en geconcentreerd in de collegebanken zat, moet je nu iets langer bijkomen van het gemiddelde bacchanaal. In het weekend maakt dat vanzelfsprekend helemaal niets uit – jouw zaak – maar door de week wordt het lastiger; je werk mag er natuurlijk niet onder lijden. En voor de rest? Mag je, nu je officieel aan de grote-mensentafel mag zitten, dan nooit meer midden in de nacht een dronken appje sturen naar die ene leuke man? Tuurlijk wel. Je mag je er alleen de volgende dag niet meer voor schamen. Je kunt het toch niet meer terugdraaien, en bovendien ben je wie je bent. Daar hebben mensen maar mee te dealen. Wat ons op het volgende punt brengt.

4. F*ck de rest van de wereld
‘Respectvol schijt hebben’ aan andermans mening is onlosmakelijk verbonden met volwassenheid. Hoe jonger, hoe onzekerder, is doorgaans de regel. En als je onzeker bent, trek je je meer van anderen aan. Hoogste tijd om daarmee te stoppen. Jij loopt je eigen pad, en neemt je eigen beslissingen. Als iemand daar een probleem mee heeft: jammer dan. Om vaker je schouders op te halen en je eigen koers te varen, is het goed om een paar dingen te beseffen: allereerst zijn de meeste mensen vooral druk met zichzelf en hun eigen leven. Ze zijn dus veel minder met jou bezig dan je denkt – een uitmuntende reden om gewoon te doen wat jij wilt. Hoe vaker je dat trouwens doet, hoe meer je omgeving gaat snappen dat het sowieso weinig zin heeft om zich op jou te focussen. Daarnaast ventileren mensen nu eenmaal heel graag hun mening. Iedereen hoort zichzelf graag praten, en veel mensen voelen zich beter als ze kritiek geven op een ander. Je niets aantrekken van wat anderen van je vinden, is ultieme vrijheid. En het belangrijkste gereedschap hierbij is de wetenschap dat je nooit iedereen kunt pleasen. Dan kun je dus net zo goed doen wat jij zelf wilt.

5. Dág vrienden die je niets meer brengen
Mensen zijn gewoontedieren. Dat de personen om ons heen – en wij ook – veranderen, betekent dan ook vaak niet dat we iets doen met die verandering, of afscheid nemen van bepaalde vrienden. Liever houden we immers alles bij het oude. Toch is het heel volwassen, en brengt het je veel, om vrienden die je eigenlijk niets meer brengen vaarwel te zeggen. Er zijn verschillende soorten giftige vrienden. Heb je weleens dat je moeër bent als een bepaalde vriend weggaat dan toen hij kwam? Ongetwijfeld een energiezuiger, en die mag je zo snel als maar kan uitbannen; van je vrienden wil je blij worden, dat ze je energie geven. Ook vrienden die altijd met je wedijveren, kun je maar beter laten voor wat ze zijn. Zoals gezegd veranderen mensen. Als jij het gevoel hebt dat jij bent gegroeid, en een bepaalde vriend(in) niet, en heb je simpelweg geen raakvlakken meer met hem of haar? Brei er dan een eind aan. Zie je hier tegenop en vind je het moeilijk om een vriendschap te verbreken? Lees punt 1 er nog ’ns op na of laat het doodbloeden – hoewel dat natuurlijk wel ietsje minder volwassen is.

6. Het leven loopt altijd anders: deal with it
Goed, nu ben je dan eindelijk volwassen, en is je leven misschien totaal niet wat je er vijftien of tien jaar geleden van had verwacht. Misschien ben je nog single terwijl al je vrienden inmiddels elke avond gezapig hand in hand met hun partner zitten te netflixen, of ben je onderhand de enige die niet in de poepluiers zit. Of woon jij nog in een goedkope aftandse huurwoning, terwijl al je vrienden hun handtekening onder indrukwekkende koopcontracten zetten. Tja, that’s life. Er zijn weinig dingen zeker in het leven, maar dat alles anders loopt dan je plant, daar kunnen we wel van uitgaan. Het lastige is dat we vaak denken dat ánderen ons minder vinden, in plaats van dat we onszelf vinden achterlopen op de rest. Maar we hadden al geleerd dat we respectvolle schijt aan de rest van de wereld hadden. In het licht van dit onderwerp is de grootste valkuil die van de vergelijking. Als je je vergelijkt met anderen, vind je altijd wel dingen die zij hebben en jij niet, of die zij beter kunnen. Niet doen. Jij doet het lekker in je eigen tempo, en ongetwijfeld heb jij op andere gebieden weer strepen voor op hen. Zoals de wereldberoemde schrijver en spreker Wayne Dyer zei: “De sleutel voor vrede is het herprogrammeren van je geest om het leven te verwerken zoals het komt, niet zoals je denkt dat het zou moeten zijn.”

Als dat je lukt, ben jij in je aftandse huurflatje minstens zo volwassen als de rest.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten