Twaalf redenen waarom Internationale Vrouwendag beslist nodig is

Van de orgasmekloof en slutshaming tot de loonkloof en rolverdeling

Social group, People, Youth, Fun, Friendship, Yellow, Human, Event, Photography, Tourism,
Glamour

8 maart is het Internationale Vrouwendag. Hoewel sommige mensen roepen dat zo’n dag ‘in Nederland écht niet meer nodig is’ want ‘we zijn hier toch allemaal gelijk’ - is deze dag helaas nog steeds bittere noodzaak. Glamour legt je met twaalf argumenten uit waarom.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Gender-index

Allereerst: met de gelijkheid in Nederland is het nog niet best gesteld. Nederland staat op een wereldwijde lijst die gelijkheid tussen mannen en vrouwen meet, op de 27e plaats. Dus als je dacht dat we er al waren: think again.

2 Loonkloof

Vrouwen verdienen nog steeds 15,5% minder dan mannen. Eh.. wat? Ja, je hoort het goed. Van deze zogenoemde loonkloof valt 9,5% te verklaren omdat vrouwen vaker parttime werken en in sectoren waar de lonen lager zijn, zoals het onderwijs en de zorg. Ook zitten mannen vaker op leidinggevende functies, wat een hoger uurloon inhoudt. Maar, dan blijft er nog een verschil van 6% over. Daarbij is sprake van ongelijke beloning, waarbij vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald krijgen dan mannen. Nederlandse vrouwen lopen in hun werkende leven gemiddeld 300.000 euro (!) mis. Wij vrouwen kunnen net zo goed ieder jaar op 5 november stoppen met werken, omdat we vanaf die periode tot het nieuwe jaar ‘niks’ betaald krijgen.

3 Vrouwen in de politiek

In de politiek (en überhaupt in leidinggevende functies) zijn we bij lange na niet gelijk vertegenwoordigd. Slechts 30% van de raadsleden is vrouw, 20% van de burgemeesters en van de Tweede Kamerleden is dat 35%. Waarom dit héél belangrijk is? Met meer vrouwen in de volksvertegenwoordiging is de kans groter dat de onderwerpen die in de samenleving spelen, ook op de politieke agenda terecht komen. Hoe meer vrouwen, hoe meer aandacht voor de vrouwenemancipatie.

4 Seksueel geweld

Dankzij hashtag #MeToo is het voor eens en voor altijd duidelijk hoeveel vrouwen te maken krijgen met seksuele intimidatie – variërend van een klap op de billen tot verkrachting. De cijfers liegen er niet om: 53% van de vrouwen krijgt te maken met seksuele grensoverschrijding, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum seksualiteit Rutgers. Geweld gaat door alle lagen van de samenleving, alleen weten we wel dat de plegers wél (voornamelijk) te koppelen zijn aan één gender: 95% is man.

5 Orgasmekloof

Vrouwen verdienen meer aandacht in bed. Heteroseksuele vrouwen komen véél minder vaak klaar in bed dan heteroseksuele mannen. 95% van de mannen komt klaar tijdens seks, terwijl bij vrouwen 66% tot een hoogtepunt komt. Volgens seksuoloog Ellen Laan komt dit onder andere omdat vrouwen hun eigen genot minder belangrijk vinden. “Vrouwen hebben de neiging te denken: als híj maar klaarkomt, voor mij is dat minder belangrijk.” (Check vooral het evenement op 8 maart in de Amsterdamse Balie: Hoe dichten we de orgasmekloof? Met o.a. Ellen Laan)

6 De man is de norm in de wetenschap

Medisch onderzoek richt zich voornamelijk op mannen. Het gevolg? Bij vrouwen worden klachten over het hoofd gezien, omdat die anders zijn dan bij mannen. Hart- en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen (Één op de vier vrouwen in Nederland overlijdt hieraan). De klachten worden vaak niet herkend omdat die zich bij vrouwen vaak anders uiten dan bij mannen.

7 Slutshaming

“Hij stoer, zij een hoer.” Honderd jaar terug in de tijd? Nee hoor. Anno 2019 heerst nog steeds het idee dat je als vrouw beter niet te veel seks moet hebben. En dat terwijl jongens worden geprezen om zoveel mogelijk bedpartners. Vrouwen worden veroordeeld op hun bedpartners en dus geslutshamed (iemand een slet of hoer noemen, op basis van kleding, make-up, of seksueel gedrag).

8 Anticonceptie

“Mannen hebben vooral de lusten van seks, terwijl het voorkomen van onbedoelde zwangerschap natuurlijk net zo goed hun verantwoordelijkheid is," stelt Rutgers. De verantwoordelijkheid, de kosten, de hormonen; vooral vrouwen zijn hiervan de dupe, terwijl anticonceptie óók een mannenzaak zou moeten zijn.

9 De vrouw als lustobject

Een vrouw in een bikinietje die een hamburger of een auto verkoopt? We kennen dit stereotype beeld maar al te goed. Een grootschalig onderzoek wijst uit dat 45 procent van het publiek vrouwen té vaak nog seksistisch vindt afgebeeld. Hou je vast: mannen hebben zeven keer meer spreektijd en vier keer meer schermtijd in reclames dan vrouwen, en in slechts 6 procent van de commercials heeft de vrouw een leidende rol. (Hállo stereotypering!)

10 Rolverdeling

Vrouwen doen over het algemeen nog steeds 2,6 keer zoveel onbetaalde zorgtaken. Denk aan: kinderen, huishouden, mantelzorg. Als stellen al de werk- en zorgtaken verdelen, gebeurt dat slechts in 18% van de gevallen. Waarom? Hierin spelen de vastgeroeste ideeën over de rolpatronen een grote rol. 80% van de Nederlanders vindt dat moeders die thuis kinderen heeft drie dagen of korter moet werken, bij mannen is dat 35%.

11 Vaderschapsverlof

Dat brengt ons bij het volgende punt: in Nederland krijgen vaders na de geboorte van hun kind, sinds dit jaar, een week verlof. Dit korte verlof zorgt ervoor dat vrouwen in deeltijd werken. We kunnen een voorbeeld nemen aan, bijvoorbeeld Zweden, waarin ouders twee weken vrij hebben, en daarnaast samen recht hebben op 480 dagen verlof. Zodat vaders ook de tijd krijgen een hechte band met hun kind op te bouwen.

12 Free The Nipple

Vrouwen met ontbloot bovenlijf? Ho maar. Terwijl mannen op het strand of een festival moeiteloos hun shirt uittrekken, kun je als vrouw een behoorlijke bak seksistische stront verwachten als je hetzelfde doet. Ook Instagram maakt zich schuldig: mannentepels mogen wél, maar als je een vrouwentepel post, wordt de foto verwijderd.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points