#GetEducated: 8 belangrijke boeken om de situatie rondom racisme beter te begrijpen

Self-education is enorm belangrijk

boeken over racisme
Glamour

We mogen niet langer onze ogen sluiten voor racisme. En om dat te doen, is self-education heel belangrijk. Als jij het privilege hebt om zelf niet te ervaren wat racisme is, dan wordt het hoog tijd dat je daarover leert. Er is genoeg informatie out there, dus laat het niet aan jouw zwarte vrienden, collega's of kennissen over om jou op te leiden. Eerder tipten we al enkele films, series en documentaires. Deze keer tippen we een reeks boeken die jij kan lezen om je meer in de impact en de geschiedenis van racisme te verdiepen. Get educated!

Glamour verdient géén commissie aan de onderstaande links

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat
boeken over racisme
Bol.com

Auteur: Reni Eddo-Lodge
Taal: Nederlands

BESTEL HIER

Racisme gaat niet alleen over agressie, maar ook over de vooroordelen waar zwarte mensen dagelijks mee te maken hebben. In de politiek, op straat, in de popcultuur en door mensen die echt proberen om niet racistisch te zijn. "Om het structurele racisme tegen te gaan moeten we er ons eerst allemaal van bewust worden," zegt schrijfster en journalist Reni Eddo-Lodge.

2 I Know Why the Caged Bird Sings
boeken over racisme
Bol.com

Auteur: Dr. Maya Angelou
Taal: Engels

BESTEL HIER

In de autobiografie I Know Why the Caged Bird Sings vertelt de Amerikaanse schrijfster en dichter Maya Angelou over haar jonge jaren. Angelou gebruikt haar autobiografie om onderwerpen te verkennen zoals identiteit, verkrachting, racisme en geletterdheid. Dit is het eerste boek uit een reeks van zeven boeken die over de achtergrond van racisme en trauma gaan.

3 Hallo witte mensen
boeken over racisme
Bol.com

Auteur: Anousha Nzume
Taal: Nederlands

BESTEL HIER

"In dit boek wil ik graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten," aldus schrijfster Anousha Nzume over haar boek Hallo witte mensen.

4 Redefining Realness: My Path to Womanhood, Identity, Love & So Much More
boeken over racisme
Bol.com

Auteur: Janet Mock
Taal: Engels

BESTEL HIER

De autobiografie Redifining Realness: My Path to Womanhood, Identity, Love & So Much More, van de Amerikaanse schrijfster, tv-presentatrice en transgender activist Janet Mock, werd een New York Times Bestseller. Niet gek, want Mock liet haar stem horen voor de zwarte transgendergemeenschap - en iedereen die vecht om zichzelf te kunnen zijn.

5 Alledaags racisme
boeken over racisme
Bol.com

Auteur: Philomena Essed
Taal: Nederlands

BESTEL HIER

Voor het boek Alledaags racisme sprak Philomena Essed in het begin van de jaren tachtig met een twintigtal Surinaamse en Afro-Amerikaanse vrouwen over situaties op het werk, bij het zoeken naar woonruimte, tijdens contact met buren of collega's, bij het winkelen, in de bus of in de tram. Philomena probeerde als een van de eerste onderzoeksters een beeld te krijgen van de vooroordelen en het racisme dat deze vrouwen ondervonden in hun alledaagse omgang met witte Nederlanders en heeft hier een boek van gemaakt.

6 Niet door water, maar door vuur
boeken over racisme
Bol.com

Auteur: James Baldwin
Taal: Nederlands

BESTEL HIER

In 1963 kwam het boek Niet door water, maar door vuur uit. Het populaire boek groeide uit tot een van de invloedrijkste teksten over rassenrelaties óóit. Schrijver James Baldwin schreef over liefde, geloof en hypocrisie in het 'land van de vrijheid' en wat het betekent om zwart te zijn in Amerika.

7 The New Jim Crow
boeken over racisme
Bol.com

Auteur: Michelle Alexander
Taal: Engels

BESTEL HIER

The New Jim Crow is uitgroepen tot een van de belangrijkste non-fictieboeken van de eenentwintigste eeuw. In het boek van Michelle Alexander bespreken ze ras-gerelateerde problemen die specifiek zijn voor de Afro-Amerikaanse mannen en massale opsluiting in de Verenigde Staten.

8 So You Want to Talk About Race
boeken over racisme
Bol.com

Auteur: Ijeoma Oluo
Taal: Engels

BESTEL HIER

In het boek So You Want to Talk About Race bespreekt Iljeoma Oluo kwesties als privileges, politiegeweld, intersectionaliteit, micro-agressies, de Black Lives Matter-beweging en het N-woord. Om de kloof tussen witte en zwarte mensen te kunnen overbruggen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van #GetEducated