5 onderhandel hacks die je een hoger salaris opleveren

Experts geven advies om het gesprek aan te gaan en voor dat droomsalaris te gaan

De loonkloof tussen mannen en vrouwen bedraagt ruim zes procent, dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Nyenrode Business Universiteit. De onderzoekers hebben niet echt een verklaring voor deze kloof, toch blijkt de onderhandeling een veelgehoorde verklaring van ongelijke beloning. Vrouwen zouden ‘minder goed zijn’ in het onderhandelen over salaris. Daarnaast zouden vrouwen, uit onderzoek van Harvard, sneller bang zijn om de relatie met hun baas of collega's te verstoren. Dit moet en kan beter. Daarom heeft Glamour vijf onderhandel tips van experts voor je op een rijtje gezet, neem ze tot je en ga voor die salarisverhoging waar je recht op hebt. You got this!

Dit artikel is eerder verschenen op Glamour US.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Wees niet bang om erom te vragen

De grootste reden dat succesvolle mensen een salarisverhoging krijgen, is het feit dat ze het gesprek aangaan en dit onderwerp niet mijden. Het belangrijkste deel van zo'n onderhandelingsgesprek is dat je er een hebt. Ja, het voelt ongemakkelijk aan, maar geloof ons; door te oefenen leer je.

Begin bijvoorbeeld met het oefenen van vragen en pak het klein aan; vraag je huisgenoot eens om de afwas te doen of stel een plek voor om met je vrienden te gaan eten.

2 Doe je onderzoek

Je wil goed voorbereid zo'n gesprek in gaan, dus duik vooral even de statistieken en cijfers in. Zoek op wat iemand in jouw functie ongeveer verdiend, zodat je de salarisverhoging goed kan onderbouwen. Dit kun je opzoeken op internet, maar je kunt het ook vragen aan recruiters, vrienden of collega's.

3 Praat over wat je verdient

Een van de grootste problemen als het gaat over geld is dat we niet weten wat onze vrienden of collega's verdienen. Informatie is macht – vooral als het aankomt op salaris – dus hoe meer we erover praten, hoe meer transparantie en kennis. Wanneer je het ongemakkelijk vindt om hier naar te vragen kun je het beste iemand vragen die jouw functie heeft gehad, mensen vinden het vaak makkelijker om te vertellen wat ze verdienden dan te vertellen hoeveel salaris ze nu krijgen.

Glamour's Laura schreef er al eerder over: Waarom je met je collega's over je salaris zou moeten praten

4 Bereid je voor

Maak een lijstje van projecten waar je aan gewerkt hebt en de successen die je hebt gehaald in je functie. Probeer ze te combineren met de invloed die je hebt gehad op het bedrijf, om zo te laten zien hoe waardevol je bent. Heb je een duidelijke visie over jouw rol bij het bedrijf waar je nu werkt? Deel deze dan. Op deze manier krijg je jouw leidinggevende enthousiast voor jouw toekomst bij het bedrijf én zal hij bewondering hebben voor wat je al eerder hebt betekent.

5 Zie het als een long time project

Onderhandelen over je salaris is niet iets wat je in een uurtje gedaan hebt. Gooi het balletje op en vraag daarnaast om feedback, kansen en leiding van je manager of baas. Leg de basis door successen en zorgen te delen met elkaar en zo toe te werken naar die salarisverhoging.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk