Ramadan in coronatijd: Glamour spreekt 8 moslims over hun ervaring

"Wij gebruiken deze periode als een cleanse van het lichaam en de geest"

ramadan in corona
Glamour

Deze week is de ramadan officieel begonnen. De ramadan is een periode waarin moslims dertig dagen vasten, waarbij er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken en gerookt wordt. Daarnaast dienen moslims zich in deze maand, tussen zonsopgang en zonsondergang, te houden aan seksuele onthouding. Voor veel moslims staat de ramadan dan ook in het teken van onder andere bezinning, dankbaarheid en inkeer.

Ramadan tijdens corona

Het verbreken van het vasten na zonsondergang gebeurt vaak in het bijzijn van je dierbaren. Daardoor is de ramadan vaak een groot feest voor veel moslims. Glamour sprak acht moslims die meedoen aan de ramadan over hun ervaring en hoe zij deze maand, gezien de coronamaatregelen en de avondklok, zullen doorbrengen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Delia Skin Master
delia skin master ramadan
VOIR Fotografie

Delia (@deliaskinmaster) is onder andere CEO van Delia Skin Clinic en founder van D-Skin.

“De ramadan is voor mij een periode van bezinning, om zo weer dichter en sterker bij mijn spiritualiteit en relatie met mijn geloof en god te komen. Het is een spirituele reis door zowel mijn mentale, als fysieke gezondheid. Ik probeer zo goed mogelijk naar mijn lichaam te luisteren en daarop in te spelen, om op die manier deze maand mooie intenties te creëren. We proberen er echt het beste van te maken met ons gezin en het zo uitgebreid mogelijk aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan de sfeer in huis en de versieringen. Mijn partner en ik willen de kinderen graag meegeven dat de ramadan echt een feestje is, zelfs wanneer we het enkel met ons gezin vieren en geen familieleden kunnen bezoeken.”

2 Selma Omari
selma omari ramadan
Aicha Abdoun

Selma Omari (@selmaomari) is vlogster en muzikante.

"Ik vind het gevoel van saamhorigheid belangrijker dan het vasten zelf. De ramadan gaat voor mij niet over mezelf onthouden van eten, het gaat om tot bezinning komen. Dit jaar probeer ik dat nog meer te doen dan ik al heb gedaan tijdens de lockdown."

3 Arwa Badran
arwa badran ramadan
Arwa Badran

Arwa Badran (@arwabadran) is diëtist voor mensen met een eetstoornis.

“De ramadan is voor mij een periode van reflectie en het bewust beleven van mijn geloof. Tijdens de ramadan ervaar ik meer motivatie om het beste uit mezelf te halen. Door de avondklok en de maatregelen zal de ramadan voor mij iets anders zijn, het is bijvoorbeeld lastiger om het vasten te verbreken met veel vrienden tegelijk, wat erg jammer is. Ik probeer er dit jaar het beste van te maken, bijvoorbeeld door online een iftar (de maaltijd die, tijdens de vastenmaand, na zonsondergang genuttigd wordt) met vrienden te organiseren. Als je het gewend was om naar de moskee te gaan, organiseren veel moskeeën dit jaar livestreams. Verder gebruik ik deze periode vooral om kennis op te doen over mijn geloof. Op deze manier vul ik toch ook een beetje mijn dagen. Wel hoop ik dat het mogelijk is om Suikerfeest, de dag waarop het einde van de ramadan gevierd wordt, met zijn allen te vieren zoals ik dat elk jaar gewend ben.”

4 Oumayma Elboumeshouli
oumayma elboumeshouli ramadan
Kwabena Sekyi

Oumayma Elboumeshouli (@oumaymaboumeshouli) is online creative en stylist.

“In tijden als deze probeer ik zo veel mogelijk contact te houden met familie. Door middel van technologie gaat dat natuurlijk redelijk gemakkelijk. We hypen elkaar vaak op door bijvoorbeeld gerechten te delen die we gaan maken. Ik vind het belangrijk om er voor elkaar te zijn en te vragen hoe het met mensen in je nabije omgeving gaat. Normaliter reis ik redelijk veel voor werk, maar ik probeer tijdens de ramadan zo min mogelijk te reizen om zo veel mogelijk thuis te zijn. Ik plan mijn maaltijden vooruit en doe in de ochtend vaak boodschappen voor ’s avonds, en ik merk dan ook dat gezonder eten mij gemakkelijker afgaat als ik vaker thuis ben. Ik probeer dan ook in de periode tussen zonsondergang en zonsopkomst zo veel mogelijk water te drinken, zodat ik gedurende de dag minder dorst heb. Vaak eten mensen na het verbreken van hun vasten erg veel in een keer, omdat je natuurlijk veel honger hebt. Ik probeer mijn maaltijden juist zo veel mogelijk te verspreiden over de hele avond: zo begin ik bijvoorbeeld vaak met soep, gevolgd door een salade, en later op de avond bijvoorbeeld een stukje vlees op vis.”

5 Dounia Jari
dounia jari ramadan
Dounia Jari

Dounia Jari is mede-oprichter van Stichting Maruf, een kenniscentrum en veilige ontmoetingsplek voor queer moslims.

“Ik ervaar de ramadan als een mooie tijd waarin ik mijzelf even kan terugtrekken en aan zelfreflectie kan doen. Zo besteed ik meer aandacht aan het spirituele. Ook vorig jaar vond de ramadan tijdens corona plaats. Ik moet toegeven dat ik dit als heel prettig heb ervaren, omdat voor mijn gevoel de hele maatschappij werd gedwongen om wat stappen terug te doen. Doordat er geen sociale gelegenheden plaatsvinden, zal het vasten mij iets gemakkelijker afgaan.”

6 Najima en Rachida
healthy sisters ramadan
Healthy Sisters

Najima en Rachida (@healthysistersnl) vormen sinds 2014 de eerste Nederlands – Marokkaanse bloggers in Nederland die gericht zijn op een healthy lifestyle.

“Wij vinden de ramadan één van de mooiste maanden van het jaar, en we kijken hier dan ook elk jaar echt naar uit. Hoe stom het misschien ook klinkt, gaan we voor ons gevoel door corona terug naar de essentie van waar de ramadan echt om gaat. Voor ons is de ramadan een moment van rust en bezinning. De focust ligt voor ons op het voeden van het hart en ziel, in plaats van enkel de maag. Wij gebruiken deze periode als een cleanse van het lichaam en de geest: we reflecteren dan ook op het afgelopen jaar en vragen ons af wat er goed is gegaan en wat beter had gekund. Wij komen uit een groot gezin, dus voorheen was het altijd een groot feest als de familie bij elkaar kwam om het vasten te verbreken. De huidige omstandigheden maken het lastiger fysiek bijeen te komen. We proberen dit toch voort te zetten en met elkaar via bijvoorbeeld FaceTime of Zoom het vasten te verbreken. Zo zijn we dicht bij elkaar, maar toch op afstand.”

7 Ruba Zai
ruba zai ramadan
Ruba Zai

Ruba Zai (@hijabhills) is onder andere online content creator en mede-oprichter van NOÉ Skincare.

“Ik ben eigenlijk altijd druk bezig met van alles en nog wat. Tijdens deze maand neem ik bewust een stap terug om mij te focussen op mijzelf en mijn eigen spiritualiteit. Ik zie het als een reset, om zo weer even op een rijtje te krijgen wat voor mij écht belangrijk is in het leven. Zo focus ik mij op mijn religie, mijn gezin en mijn familie. Enerzijds vind ik het jammer dat we door de huidige omstandigheden niet echt veel gezamenlijk kunnen doen of gezellig bij elkaar kunnen komen. Omdat de kinderen nog redelijk jong zijn en nog niet echt mee kunnen doen aan de ramadan, voelt bijvoorbeeld het verbreken van het vasten soms best eenzaam. Anderzijds biedt dit wel de mogelijkheid voor mijn partner en ik om ons echt op elkaar te focussen en met zijn tweeën na te denken over wat belangrijk is voor ons als partners en als gezin. We proberen het dan ook echt bijzonder voor elkaar te maken, vooral in tijden als deze. Zo heb ik vanaf jongs af aan vanuit huis meegekregen om bijvoorbeeld de tafel op een mooie en speciale manier op te dekken; dat kan dan echt voelen als een beloning. Ik vind het dan ook belangrijk dat mijn kinderen op zo’n manier meekrijgen dat de ramadan-maand toch echt wel anders is dan andere dagen.”

8 Redouan Masrati
redouan masrati ramadan
Redouan Masrati

Redouan Masrati (@redouanmas_) is Glamour's vormgeving stagiair.

“De ramadan helpt mij bij het ontwikkelen van zelfdiscipline. Door tussen zonsopkomst en zonsondergang niet te eten, heb ik een doel voor ogen. Hoe gek dat misschien ook klinkt, plan ik mijn dag daar omheen. Ook ben ik mij tijdens de ramadan nog meer dan normaal bewust van de privileges die ik heb: zo kan ik, buiten de ramadan om, vaak eten en drinken wanneer ik maar wil. Ik moet toegeven dat ik het vasten de komende periode als lastig zal ervaren. Normaliter ben ik vrijwel dagelijks met mijn familie of met vrienden, ook op het moment dat we het vasten verbreken. Dit biedt vaak afleiding. Nu probeer ik vooral afleiding te zoeken door boeken te lezen, bijvoorbeeld over mijn geloof en mijn cultuur.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points