Reality: 'Ik trouwde in corona-tijd terwijl mijn familie aan de andere kant van de wereld zat'

Florence plande haar Canadese bruiloft voor eind april 2020. En toen kwam het coronavirus.

trouwen in tijden van corona
foxlineGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 29 april 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Florence werd geboren en getogen in Amsterdam, maar vertrok jaren geleden naar het buitenland. In Canada werd ze verliefd en plande ze een bruiloft voor eind april 2020. En toen kwam het coronavirus. Florence en Will lieten de bruiloft toch doorgaan, maar dan via Zoom. Aan Glamour doet ze haar verhaal.

Will en ik ontmoetten elkaar op Bumble, anderhalf jaar geleden. Ik was net naar Vancouver verhuisd nadat ik een overspannen beslissing had genomen om na 11 jaar in verschillende hoeken van de muziekindustrie in London te hebben gewerkt, het roer om te gooien in de hoop een rustiger leven op te bouwen aan de andere kant wereld. Even helemaal iets anders. Een totaal nieuwe stad waar niets op West-Europa lijkt – en zonder vangnet! Ik kende niemand, dus ik moest nieuwe vrienden vinden. Bumble biedt de optie om naast dates ook op zoek te gaan naar vriendschappelijke connecties, en dat was mijn eerste prioriteit. Will was mijn eerste friendship date, maar binnen een half uurtje was het al duidelijk: hier was meer aan de hand! We hadden een onmiskenbare klik. Die date duurde 4 uur en de volgende dag werd de tweede date al vastgezet.

En dan loopt je visum af

De relatie groeide snel uit tot iets romantisch en we waren dolgelukkig. Alles ging ons voor de wind. We gingen samenwonen. We zaten zo op een roze wolk, dat we niet zo bezig waren met de status van mijn werkvisum, dat binnen 2 jaar af zou lopen. Afgelopen december werd duidelijk dat mijn werkvisum niet zomaar verlengd kon worden en toen sloeg de paniek in. Als ik terug zou gaan naar Europa moest ik me daarop gaan voorbereiden en mijn relatie achterlaten in Canada. Hell no!

Al snel besloten Will en ik dat ondanks het feit dat we allebei nooit over trouwen hadden nagedacht, dat het de beste oplossing zou zijn om bij elkaar te kunnen blijven en mijn visum te verlengen. Als we één ding zeker wisten, is het dat we forever samen willen zijn, of dat nou in Canada of in Europa zou zijn. Ik vroeg hem in januari officieel ten huwelijk en het plannen begon!

Een huwelijk plannen als al je familie en vrienden aan de andere kant van de wereld wonen is geen makkie, maar we wisten er zeker iets moois van de maken. De datum zou eind april worden: we hadden de botanische tuin hier in Vancouver afgehuurd voor de ceremonie en we zouden daarna een diner doen met familie en vrienden in ons favoriete restaurant, Ubuntu. In juli zouden we dan naar Londen en Amsterdam komen om het daar nog eens dunnetjes over te doen voor onze vrienden en familie daar.

Als we verjaardagen, quizzen en borrels kunnen doen via Zoom, moet trouwen toch ook zo kunnen?

En toen was daar opeens het coronavirus. De hele wereld staat op z'n kop: werk wordt uitgesteld, plannen worden verzet, verjaardagen vieren we online. Een nieuwe realiteit waar we niets aan kunnen doen. Trouwerijen van vrienden werden naar 2021 of 2022 verschoven, en die van ons stond eind april gepland. Voor ons werd ook al snel duidelijk: dit zou niet doorgaan als gepland!

Met zoveel onzekerheid over de ontwikkeling van het virus en hoe lang dit allemaal nog gaat duren, besloten we de originele datum aan te houden. De bruiloft moest hoe dan ook doorgaan vanwege mijn visum. Aangezien de reis naar Europa waarschijnlijk ook niet door zou gaan, besloten we onze grote groep vrienden en familie van over de hele wereld uit te nodigen voor onze Zoom-trouwerij. Als we verjaardagen, quizzen en borrels kunnen doen via Zoom, moet trouwen toch ook zo kunnen?

Trouwen in de coronacrisis

Een bruiloft op afstand, dus. Met alle social distancing-maatregelen betekende dit dat we maximaal met vijf personen tegelijkertijd samen kunnen zijn, op twee meter afstand, buiten. Dus één getuige per persoon en de ambtenaar. Gelukkig mochten we de tuin van restaurant Ubuntu gebruiken, die er altijd super leuk uitziet met mooie planten én een vrolijke gele muur. De perfecte achtergrond!

Om negen uur ‘s ochtends op onze trouwdag werd er een dikke fles roze champagne én ontbijt afgeleverd, gekregen van mijn vriendinnen in Los Angeles (thanks, bezorgdiensten!), en het feest begon officieel. Ik heb mijn eigen haar en make-up gedaan, we hebben elkaars looks goedgekeurd, nog even gebeld met de ouders om er zeker van te zijn dat ze de Zoom-technologie onder de knie hebben, and off we go, met de laptop de auto in!

The new normal

Het was heel gek om onze getuigen Ali en David niet eens een knuffel te kunnen geven toen we arriveerden. Ali is nog wat alcohol gaan halen terwijl wij de Zoom-chat opengooiden om alle gasten te verwelkomen. Onze ambtenaar vertelde ons dat ze best wel veel zoom trouwerijen heeft geofficieerd de afgelopen paar weken, dus dit is the new normal! Vrienden en familie uit Vancouver, LA, Londen, Amsterdam en Berlijn kwamen allemaal meekijken, veel met een drankje erbij, en het voelde net alsof ze er echt bij waren. De ceremonie duurde zo’n 20 minuten in totaal waarna er een proostmomentje volgde met alle 'aanwezigen'. Daarna hebben we zelf foto’s gemaakt: digitaal en met polaroids.

We zijn zo blij dat iedereen er tóch bij kon zijn, ook al is het gek dat je je geliefden niet even goed kan knuffelen en een dronken dansje kan doen. Die reis naar Europa komt wel later, misschien volgend jaar, misschien duurt het langer. Dan vieren we het in het echt. Niets staat vast, maar onze liefde wel!

trouwerij via zoom in coronatijd
@florencevc
trouwerij via zoom in coronatijd
@florencevc
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder