Reality Story: "Ik liet mijn eicellen invriezen"

"Ik pieker niet meer of ik ooit nog wel het moederschap mag ervaren"

reality story ik liet mijn eicellen invriezen
Glamour

Cristina (32) was single, mét kinderwens. Na tijdenlang piekeren besloot ze vorig jaar het heft in eigen handen te nemen en haar eicellen in te vriezen. Sindsdien kan ze de onrust rondom haar biologische klok volledig loslaten. Inmiddels heeft ze een relatie.

"Ik heb altijd veel nagedacht over hoe mijn toekomst eruit ziet. Waar sta ik over 2, 5 of 10 jaar? Tijdens zo'n visualisatie stond het moederschap altijd centraal. Ik was vorig jaar voorbij de 30 en ik had nog geen relatie. Door mijn baan als bioloog weet ik dat een lichaam niet oneindig op haar hoogtepunt is. Ik besloot om mijn eitjes in te vriezen zodat ik langer de keuze heb om voor het moederschap te kiezen. Inmiddels heb ik wel een vriend."

Omgeving

"Ik ben sinds het in mijn hoofd speelt open geweest over mijn gedachtes om mijn eicellen in te vriezen. Mensen waren in de meeste gevallen geschokt. Ze zeiden dan: "maar je bent jong en mooi" en "je hebt een heel leven voor je." Ze vonden dat ik het niet nodig had. Nadat ik mijn motivatie met de mensen om mij heen besprak, begrepen ze het beter."

Maak je eigen keuze

"Eén keer attendeerde iemand mij erop dat het als egoïstisch gezien kan worden. Die persoon vond dat ik door het invriezen van mijn eicellen, niet meeging ik het natuurlijke ritme. Die mening mag er zijn, maar deel ik niet. Integendeel, doordat ik mijn eicellen heb ingevroren kan ik het ritme van mijn leven volgen en creëer ik de mogelijkheid om moeder te worden. Zwangerschap moet niet gezien worden als een gegeven feit.

Ik vind dat je als vrouw al vroeg moet nadenken over het vraagstuk of je wel of geen kinderen wil, ook in tijden wanneer je geen partner hebt. Ik snap dat het een lastige vraag is wanneer je jong bent, maar voordat je het weet ben je rond een levensjaar waarbij je biologische klok gaat meespelen. Het leven is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Het voelt krachtig wanneer je zelf deze keuze maakt, in plaats van dat je het van het onbekende af laat hangen."

"Als hij er nog niet aan toe is om vader te worden, dan kunnen we het ouderschap uitstellen en altijd mijn jongere eicellen gebruiken"

Keuze kliniek

"Natuurlijk is zo'n keuze niet binnen een korte tijd gemaakt. Mijn advies is om veel onderzoek te doen naar verschillende klinieken. Het moet écht goed voelen en het is belangrijk dat je tijdens de behandeling op je gemak bent.

Ik besloot om de behandeling in Madrid uit te laten voeren. Een bevriende arts vertelde mij dat ze daar enorm goed en ver zijn met de behandeling. Niet alle klinieken vriezen de eicellen preventief in, sommige klinieken vriezen alleen eitjes in op medische basis."

De behandeling

"Een vrouw heeft een natuurlijke hormoonhuishouding, maar deze wordt overgenomen door hormoonbehandelingen. Deze beïnvloed je door middel van injecties. Je hebt de keuze om ze zelf in je onderbuik te spuiten, maar in de kliniek willen ze het ook voor je doen. Twee weken voordat de eicellen geoogst worden, begin je met de spuiten. Je spuit een aantal achtereenvolgende dagen. Voordat je begint en na 3 of 4 dagen na de injecties, krijg je een echo. Daarmee wordt gekeken hoe je lichaam reageert op de injecties. Ze zien dan of het aantal toegediende hormonen effect heeft op jouw lichaam. Wanneer alles goed gaat, krijg je een hormoon toegediend die je ovulatie bevordert.

Uiteindelijk zagen ze bij mij na de eerste injecties 15 eicellen. Ik kon mijn geluk niet op! Ze konden er 12 uit mijn lichaam 'oogsten' en daarvan waren er 9 goed genoeg. Dat is een mooi, hoog aantal voor een eerste behandeling. In sommige gevallen moet je nogmaals zo'n cyclus door, omdat er te weinig goede eicellen zijn.

De eicellen worden uit de eierstokken gehaald via een zuigapparaat, dat aan een naald vastzit. De eicellen worden direct ingevroren. De behandeling zelf was niet heel pijnlijk. Ik had meer last van de injecties. Ik ben normaliter een optimist, maar na 10 dagen kregen de hormonen effect op mijn lichaam en geest. Ik voelde me emotioneel, ik had constant honger en mijn buik zette op. Mijn tip aan andere vrouwen is om tijdens het proces een goede vriend of familielid aan je zijde te hebben."

Bevrijdend

"Het voelt bevrijdend nu mijn eicellen zijn ingevroren. Ik pieker niet meer of ik ooit nog wel het moederschap mag ervaren. Ik ben erg blij dat ik de stap heb genomen en daardoor niet meer afhankelijk ben van mijn biologische klok. Ik zou deze investering in mezelf zo weer doen."

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Verschillende opties

"Ik heb nu veel verschillende opties. Ik voel momenteel niet de behoefte om ze nu te gebruiken, maar het is een fijn gevoel dat ik de mogelijkheid heb in de toekomst. Ik sluit het single moederschap niet uit. Op dit moment laat ik de kans bestaan dat er een man in mijn leven komt die een kinderwens deelt. Tegen de tijd dat ik er klaar voor ben, bekijk ik mijn leeftijd, hoe ik mij voel en mijn carrière gaat. Dan besluit ik of ik eventueel gebruik wil maken van de eicellen of dat ik het via de natuurlijke weg probeer.
Mochten mijn partner en ik tegen de tijd dat ik rond de veertig ben besluiten dat we wel kinderen willen, maar niet op dat moment, dan is het een optie om de 'jongere' eicellen te gebruiken. De kans op complicaties is daarmee minder groot. Een ander fijn gevoel is dat ik geen haast voel nu ik net samen ben met mijn vriend. Als hij er nog niet aan toe is om vader te worden, dan kunnen we het ouderschap uitstellen en altijd mijn jongere eicellen gebruiken. De keuze om voor het ouderschap te kiezen is een grote verantwoordelijkheid, daarom moet zowel de man als de vrouw er klaar voor zijn en geen druk voelen."

Wat doe je na al die jaren?

"Je kunt je eicellen gebruiken tot en met je 49e levensjaar. Wanneer je ze tot die tijd niet gebruikt hebt, moet je er een beslissing overmaken. Je kunt ze doneren aan vrouwen die zelf geen geschikte eicellen aanmaken, je stelt ze tot beschikking aan de wetenschap of je laat ze vernietigen. Omdat het echt voelt als onderdeel van mij, wil ik ze niet aan een ander geven. Ik beschouw het als een hele persoonlijke keuze, die in de toekomst wellicht nog kan veranderen. Ik heb op dit moment duidelijk beschreven dat, mocht ik vroegtijdig komen te overlijden, mijn ouders zorg dragen voor het vernietigen van mijn eicellen."

Kosten

"Geldtechnisch kan de behandeling een grote stap zijn. In veel gevallen zul je ervoor moeten sparen. Mijn behandeling kostte ongeveer €2500. Dit is de prijs voor de behandeling en het invriezen van mijn eicellen voor 2 jaar. Mocht het oogsten van je eicellen na de eerste injecties niet lukken, dan lopen de kosten op. Na 2 jaar betaal je jaarlijks €200 voor de opslag van je eicellen. Uiteraard kost het terugplaatsen van je eicellen wanneer je zwanger wil worden ook geld. De kosten hiervoor zijn op dit moment gemiddeld €2500. Maar houd er wel rekening mee dat dit wellicht niet de kosten zijn die bij behandelingen in Nederland horen."


Medische informatie eicellen invriezen

Ook in Nederland kun je je eicellen invriezen. Dit kan een medische keuze zijn (denk aan een verhoogde kans op een vervroegde overgang of een behandeling die invloed kan hebben op je vruchtbaarheid), maar ook om je kinderwens zekerder te stellen.

Wanneer je wens net zoals Cristina niet medisch is, dan kun je meer informatie inwinnen via de polikliniek voortplantingsgeneeskunde. Houd er wel rekening mee dat je zorgverzekeraar de kosten in dit geval niet dekt.

Je kunt de behandeling vanaf 20-jarige leeftijd doen. Het oogsten van eicellen kan tot en met 39 jaar. Het terugplaatsen van de eicellen kan tot en met 49 jaar. Hoe groter de eicelvoorraad, hoe groter de kans op een zwangerschap. Wanneer je ouder wordt neemt zowel de hoeveelheid als de kwaliteit af. Rondom de puberteit heeft een vrouw ongeveer 400.000 eicellen. Dit neemt gedurende de jaren af tot ongeveer 25.000 eicellen op de leeftijd van 37,5 jaar en 10.000 eicellen wanneer je de 40 bereikt. De slagingskans op een zwangerschap na de eerste IVF-behandeling is tot 25 procent, afhankelijk van factoren als leeftijd en de gezondheid van de vrouw. Lees je verder in op UMC Utrecht.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kinderen