Waarom Alexandria Ocasio Cortez' krachtige reactie op seksistische beledigingen zo belangrijk is

"Ik ben óók iemands dochter"

alexandria ocasio cortez
Scott EisenGetty Images

Alexandria Ocasio-Cortez is een van de meest vocale Amerikaanse politci die zich uitspreekt over belangrijke kwesties als klimaatverandering, immigratie en inkomensongelijkheid. Hoewel de Democratische politica al velen malen kritiek ontving van haar Republikeinse tegenhangers, gebeurde er deze week iets dat Ocasio-Cortez niet onopgemerkt aan zich voorbij kon laten gaan. Nadat het Republikeins congreslid Ted Yoho haar uitmaakte voor een 'fucking bitch', maakte AOC een krachtig statement over de realiteit van seksisme anno 2020 - een diepgeworteld cultureel probleem dat moet worden aangepakt.

Seksistische uitspraken

Het verhaal rondom dit incident begon eerder deze week, toen de Republikeinse en Conservatieve politicus Ted Yoho naar verluidt Ocasio-Cortez benaderde om haar te vertellen dat ze onder andere 'walgelijk' en 'gek was', nadat ze een verband had gelegd tussen armoede en de stijgende misdaadcijfers in New York tijdens een debat. Volgens een verslaggever van The Hill reageerde Ocasio-Cortez niet op de uitspraken van Yoho, waarna hij, op het moment dat hij dacht dat niemand meer naar hem omkeek, de politica beschreef als een 'fucking bitch'.

Een 'faux-pology'

Natuurlijk kwam de Republikeinse politicus onder druk te staan door zijn denigrerende uitspraak, waarna hij een verklaring naar buiten bracht met daarin een 'verontschuldiging'. Aangegeven tussen aanhalingstekens, want het statement van de politicus het beste kan worden omschreven als een nep-excuus - een faux-pology. Hij stelde als reactie namelijk het volgende: "Ik bied mijn excuses aan voor de abrupte manier van het gesprek dat ik had met mijn collega uit New York. Als iemand die 45 jaar getrouwd is en twee dochters heeft ben ik me zeer bewust van mijn taal. De aanstootgevende naamgeving, woorden die de pers mij toeschreef, werden nooit tegen mijn collega uitgesproken en als ze op die manier werden opgevat, bied ik mijn excuses aan voor dit misverstand. Ik kan me niet verontschuldigen voor mijn passie of voor het liefhebben van mijn God, mijn familie en mijn land." Iets dat overigens vrij weinig te maken lijkt te hebben met het onderwerp van discussie.

Het artikel gaat verder onder de video.

Ook zien: Ocasio-Cortez over waarom ze Bernie Sanders steunde


Krachtig statement Alexandria Ocasio-Cortez

Vervolgens heeft Ocasio-Cortez gisterochtend in het Huis van Afgevaardigden deze ongepaste seksistische opmerkingen onderuitgehaald in een krachtige speech. Daarin vermeldde ze dat hoewel ze niet bijzonder gekwetst was door de opmerking van Yoho, vooral duidelijk wilde maken dat zijn acties voorvlooien uit een groter cultureel probleem: "Het is een cultuur van gebrek aan straffeloosheid, van het accepteren van geweld en gewelddadige taal tegen vrouwen en de hele machtsstructuur die dat volledig ondersteunt."

Ze ging verder: "Ik kon dit niet toestaan voor mijn nichtjes, ik kon niet toestaan dat slachtoffers van verbaal geweld en erger het excuus moesten aanhoren van Yoho en het daarmee te accepteren als een legitieme verontschuldiging. Het gebruik van vrouwen en dochters als excuses voor slecht gedrag is onacceptabel. Ik ben twee jaar jonger dan de jongste dochter van meneer Yoho. Ik ben óók iemands dochter. Gelukkig leeft mijn vader niet meer om te zien hoe meneer Yoho zijn dochter behandelde. Mijn moeder zag het gebrek aan respect van meneer Yoho tegenover mij op televisie, en ik ben hier omdat ik mijn ouders moet laten zien dat ik hun dochter ben en dat ze me niet hebben opgevoed om misbruik van mannen te accepteren."

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Seksisme anno 2020

Met grote regelmaat komen deze specifieke seksistische woorden uit de mond van een man en zijn ze gericht op een vrouw, die vervolgens wel iets heeft moeten doen om deze belediging uit te lokken. Het impulsieve gebruik van deze woorden toont de frustratie aan van diegene die deze uitspraak maakt, die liever niet zou zien dat een vrouw ruimte inneemt met haar visie en meningen. De 'makkelijke' uitweg is om vervolgens haar persoon te niet te doen door het uitspreken van dergelijke denigrerende woorden. Het hebben van een vrouw en dochters is bovendien niet een vrijbrief voor mannen om hun seksistische beledigingen goed te praten.

Het is een feit dat we anno 2020 nog steeds bang zijn voor vrouwen die hun mening delen, een sterke visie hebben, en niet bang zijn daarvoor uit te komen - vooral gelinkt aan vrouwen van kleur. Het is daarom zo belangrijk dat vrouwen als Ocasio-Cortez deze krachtige boodschap delen en te laten zien wat in de realiteit gebeurd. Met haar uitspraken verdedigde Ocasio-Cortez niet alleen zichzelf; ze verdedigde talloze vrouwen en toont aan dat seksisme (helaas) nog steeds very much alive is, maar daardoor des te meer moet worden bestreden en onacceptabel is.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Reality