Reality Story: ik kreeg borstkanker en onderging een borstamputatie, maar voel me completer dan ooit

"We moeten vrouwen met één borst normaliseren, zonder dat het daar expliciet overgaat"

kamroen farzan lanceert breastflower
Barend Houtsmuller

Kamroen Farzan leefde gezond, was fit en kreeg toch borstkanker. Haar borst werd geamputeerd, maar ze voelt zich completer en beter dan ooit. Nu is het haar bezieling om vrouwen met één borst te normaliseren, zonder dat het daar expliciet overgaat. Aan Glamour vertelt ze haar verhaal.

De oproep om mee te doen aan een bevolkingsonderzoek naar borstkanker lag al tijden naast mijn computer. Natuurlijk wist ik dat het goed was om te doen, maar een stemmetje zei al die tijd dat het niet leuk was. Na een jaar liet ik me controleren. Een routineklusje, dacht ik. Als supergezonde, fitte vrouw overkomt mij dat niet. En toch werd ik eruit gelicht. Het moet een foutje zijn, hield ik mezelf stoer voor. Mijn wereld stortte op een januaridag in door het telefoontje van de arts: 'We hebben een vlekje gezien in je borst en ik stuur je door naar een specialistisch ziekenhuis'. Het bleek borstkanker.

Borstamputatie

In het Alexander Monro Ziekenhuis bleek ik een tumor te hebben die dermate gevorderd was, dat ik een borstamputatie aan moest gaan. Mijn gedachten vlogen alle kanten op. Ik heb ervaren dat je brein zo is geprogrammeerd, dat je twee borsten wil. Ik werd op de hoogte gesteld van de mogelijkheden van een borstimplantaat. Ik vroeg om foto’s van vrouwen die de keuze voor een prothese hadden gemaakt. Ik schrok. Het was geen borst zoals ik gewend was. Ik moest accepteren dat het iets ander was. Ik koos daarom voor een borstamputatie, zonder prothese. De operatie zou minder lang duren, ik zou sneller herstellen en ik wilde niks onnatuurlijks terugplaatsen in mijn lijf. Daarnaast zou ik nog een operatie moeten ondergaan, wanneer ik voor een borstprothese zou kiezen.”

Ik voel me completer en zit lekkerder in vel, terwijl ik nu maar één borst heb

Hormoontabletten

“De eerste weken na mijn operatie waren enorm spannend. Het weefsel wordt in die periode onderzocht op uitzaaiingen en er wordt gekeken wat voor soort tumor het is. Op de foto’s zie je een vlek, op een scan zie je of iemand borstkanker heeft, maar wanneer het weefsel buiten je lichaam is, kun je pas zien wat het precies is. Na twee weken kwam het antwoord: ik had geen uitzaaiingen en hoefde geen chemotherapie te ondergaan. Wel moest ik hormoontabletten slikken. Dat vond ik lastig, want de hormonen zorgen ervoor dat je huid sneller slapper wordt en dat je opvliegers krijgt. Ik vond het al lastig om ouder te worden en nu zou dat proces nog sneller gaan.

Een tweede leven

Ik at zo gezond mogelijk en na zes weken mocht ik weer mijn eerste oefeningen doen. Ik nam een fysiotherapeut in de hand en probeerde er alles aan te doen om snel te herstellen. Ik kreeg een tweede leven.

Levensvragen

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker en het komt wereldwijd in toenemende mate voor. Men weet nog niet wat de oorzaak van die stijging is. Ook ik heb mezelf afgevraagd, waarom ik? Mijn gevoel ging alle kanten op: enerzijds voelde ik euforie omdat de operatie goed was gegaan, maar dat wisselde zich af met het gevoel van onzekerheid over mijn lichaam en de toekomst. Je wordt de medische trein ingeduwd en vervolgens word je er weer uitgeduwd zonder borst. Ik wilde de tijd nemen om te realiseren wat er was gebeurd.

Wie ben ik eigenlijk?

Gaandeweg ontdekte ik in dat jaar alle aspecten van mezelf. Ik dacht ineens veel bewuster na over mijn kernwaardes. Dat kon omdat ik open en eerlijk naar mezelf was. Voordat er borstkanker bij mij werd geconstateerd, leefde ik een druk leven. Ik had een man, vier kinderen en een carrière in marketing en communicatie bij een vastgoedonderneming. Dat deed ik met plezier, maar ik zat in de mallemolen. Ik voelde me voorheen nooit écht gelukkig, besefte ik. Ik ontdekte dat ik me altijd een buitenbeentje heb gevoeld, omdat ik op 8-jarige leeftijd vanuit Suriname naar Nederland kwam. Wat was mijn echte identiteit? Die openbaring zorgde ervoor dat ik bewuster keek naar de dingen die ik wél heb. Mijn gezin, vrienden en een mooi huis. Ik leerde liefde aan mezelf geven, door te accepteren wie ik ben. En door eerlijke vragen te stellen. Wat geeft mij wel en geen geluk? Kan ik dat anders bekijken en zo niet, kan ik het negatieve veranderen? Ook heb ik een studie psychologie aan de Open Universiteit in Utrecht opgepakt.

Uiterlijk is nog steeds belangrijk

“Ik ben een verbeterde versie van mezelf. Ik voel me completer en zit lekkerder in vel, terwijl ik nu maar één borst heb. Ik ben dankbaar dat ik mag doorleven. Ik ben een trotse vrouw en ik vind het uiterlijk en mijn voorkomen nog steeds belangrijk. Wanneer je trots bent op wat je ziet, straal je dat ook uit. Ik wil mezelf nog steeds mooi maken door kleding of make-up. Wanneer mijn haar een dag minder goed zit, leg ik het accent op iets anders. Dat is met mijn missende borst nu niet anders. Vrouwelijkheid zit in mij, of ik nu dik of dun ben, of onzeker over mezelf. Ik accepteer dat ik een borst minder heb, maar ik accepteer niet dat ik me ongelukkig voel of onzeker naar mijn man. Dat kan ik voorkomen door zelfverfraaiing.”

Er moet meer voorlichting komen, zodat vrouwen hun lichaam beter leren kennen en symptomen sneller ontdekken

Breastflower

Begrijp mij niet verkeerd. Mijn man heeft mij nooit het gevoel gegeven dat ik niet meer mooi ben. Ik voel me niet minder sexy, maar ik vind het litteken gewoon niet mooi. Toen er een corsage naast mijn bed lag, hield ik het voor. Het gaf mij een magisch gevoel. Ik zag een borst én een mooie toevoeging. Ik besloot om een prototype te maken en deze op mijn litteken te plakken. Ik kon me daardoor beter overgeven aan intimiteit en sensualiteit. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat het nog niet bestond. Als ik dit gevoel ervaar? Zouden andere vrouwen dat dan ook voelen? Ik besloot te testen met vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan en kreeg positieve reacties. Daaruit is de breastflower ontstaan. Het is een nieuw, vrolijk accent en aanvulling op je lingerie. Het geeft je een magisch gevoel op het moment dat je het draagt. Natuurlijk is het wel super veilig en littekenvriendelijk. Het is geen vervanging van een prothese. Ik ben dolblij dat deze bestaan en het is een ontwikkelde industrie. Het is nodig om een goede lichamelijk balans te houden en een uitwendige prothese en bijpassende lingerie helpen hierbij. Gelukkig is er voor iedere vrouw een passende prothese te vinden, ook voor mij.

Beeldvorming veranderen

Het gaat mij niet om de breastflower als product, al verkoop ik er maar één. Het staat voor mij symbool voor positiviteit. Ik vind het enorm belangrijk om de beeldvorming rondom borstkanker te veranderen. Het moet niet zo zijn dat het alleen in oktober aandacht krijg, omdat het dan de borstkankermaand is. Er moet meer voorlichting komen, zodat vrouwen hun lichaam beter leren kennen en symptomen sneller ontdekken. Het is in onze maatschappij nog zo onbesproken, terwijl het ons allemaal raakt. Niet alleen de vrouw zelf, ook haar gezin, vrienden en collega’s.

Ik wil beweging krijgen in het traditionele beeld en af van het stigma dat we een slachtoffer zijn. Ik ben blij dat de media aandacht heeft voor borstkanker, maar ik geloof dat er ruimte is voor verbetering als het gaat om de toon. In plaats van enkel de negatieve berichten, zou ik graag vrouwen in beeld zien die tonen dat er ook een positief leven bestaat na borstkanker. Dat sterkt ons allemaal! Door vrouwen in beeld te brengen in bladen en tv die willen laten horen en zien dat er ook een positief leven na borstkanker is! Dit sterkt ons allemaal. We lezen de enge verhalen, maar zien geen vrouw met één borst genormaliseerd terug, zonder dat het daar dan expliciet overgaat. Het is mijn bezieling om dat beeld te veranderen."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Reality