Reality story: 'Mijn ex liet me in de steek toen ik zwanger was'

"De dokter in de abortuskliniek zag ook aan me dat ik daar niet vrijwillig was"

reality story
Glamour NL

Kirsten Blok (26) is tweeënhalf jaar samen met haar vriend als ze onverwacht zwanger blijkt. Hij stelt haar voor de keuze: ik weg, of de baby weg. Kirsten kiest voor het eerste.

“Nick* en ik hadden een leuke relatie. Het voelde altijd vertrouwd met hem. We ontmoetten elkaar op het Grafisch Lyceum in Rotterdam, deden allebei de mbo-studie fotografie en zaten bij elkaar in de klas. Daardoor zagen we elkaar elke dag. Dat klinkt misschien benauwend, maar ik vond het juist fijn. We hadden het ook weleens over de toekomst. Uiteindelijk wilden we samen kinderen en we hadden zelfs al namen bedacht. Samenwonen deden we nog niet, maar dat zou later wel gebeuren. We waren allebei 23 jaar, dus daar vonden we onszelf nog een beetje te jong voor. Bovendien hadden we geen van beiden werk.”

Positieve test

“Ik was in m’n eentje in het huis van mijn schoonmoeder toen ik erachter kwam dat ik zwanger was. We pasten op dat moment zes weken op haar huis, omdat zij op vakantie was. Ik slikte de pil, maar werd niet ongesteld en besloot een test te doen. Die bleek hartstikke positief. Ik schrok enorm – hoe kon dit gebeuren? Ik had altijd braaf anticonceptie gebruikt. En ik wist: mijn vriend wil dit echt niet. Ik voelde me overvallen door het nieuws en heb eerst een paar vriendinnen gebeld. Zij reageerden heel lief, vonden het leuk voor me dat ik moeder zou worden. ‘Nou, ik weet niet of ik het zo leuk vind’, mompelde ik nog.

'Hoe kon dit gebeuren? Ik had altijd braaf anticonceptie gebruikt'

Toen Nick even later thuiskwam, vertelde ik dat er ‘iets ergs’ aan de hand was. ‘Ach, zo erg is dat niet’, zei hij. ‘Dat kun je zo laten weghalen.’ Ik wist eigenlijk al dat ik dat niet wilde, maar om geen paniek te zaaien, zei ik: ‘Dat weet ik nog niet.’ Ik was superverliefd op Nick en wilde hem niet kwijt, maar de baby ook niet.

Keuze

Volgens Nick moesten we eerst goed sparen en konden we over twee jaar wel aan kinderen beginnen. Hij praatte enorm op me in en nam me zelfs – tegen mijn zin in – mee naar een abortuskliniek. Daar kregen we een echo, maar de baby was nog niet te zien. Ik moest een week later terugkomen. Nick en ik zaten de dag daarna op mijn slaapkamer en ik wist toen zeker dat ik de baby wilde houden. Dat had de dokter in de kliniek ook aan me gezien, ik was daar niet vrijwillig. Ik schraapte al mijn moed bij elkaar en vertelde mijn vriend welke keuze ik had gemaakt. ‘Dat is goed’, zei hij. ‘Dan ga ik nu weg.’ Niet veel later werd hij opgehaald door zijn moeder en, behalve op onze examenuitreiking, heb ik hem nooit meer gezien."

Eenzaam

“Mijn familie heeft me altijd gesteund. Mijn moeder zei dat ze achter me staat en dat er bij ons thuis ruimte zat is. En dat is ook zo, ondanks dat we nu met zeven mensen wonen. Ik heb nog geprobeerd om contact met mijn vriend – nu ex – te zoeken, maar dat is niet gelukt. Hij heeft me overal geblokkeerd. Op een gegeven moment sms’te hij dat-ie ons kind af en toe wel van school kan halen. Daar heb ik toch niks aan? Toen was ik er helemaal klaar mee. Nick heeft aan onze mentor op school gevraagd of hij naar een andere klas mocht, zodat hij mij niet meer zou zien. Dat was ook gauw geregeld. Ik heb een heel fijne zwangerschap gehad, al voelde ik me wel vaak alleen. Mijn moeder ging mee naar de echo’s, maar dat is toch anders. Uiteindelijk zou ik een alleenstaande moeder worden, zo heb ik het nooit voor ogen gehad. Ik heb samen met vriendinnen namen bedacht en toevallig kwamen verschillende van hen met dezelfde naam. Toen wist ik: deze wordt het. Want hoe alleen ik me soms ook voelde, de baby was meer dan welkom.”

Bevalling van 36 uur

“Mijn vliezen braken om 2.00 uur ’s nachts. Ik kon niet meer lekker slapen door mijn buik en terwijl ik me voor de zoveelste keer omdraaide, voelde ik iets knappen. Ik stapte uit bed en het leek alsof mijn hele kamer overstroomde. Ik appte mijn beste vriendinnen nog, om te zeggen dat onze afspraak de volgende dag niet door kon gaan. Ze waren nog wakker en reageerden meteen. Terwijl zij normaal juist op tijd slapen. Dat vond ik heel bijzonder: alsof we met z’n drieën aanvoelden dat de baby nu zou komen. Mijn moeder ging met me mee naar het ziekenhuis en uiteindelijk duurde het 36 uur voordat mijn dochter Emma ter wereld kwam. Ik heb mijn ex niet per se gemist, want ik weet niet hoe het is om zoiets met een partner mee te maken. Ik was daarna wel helemaal kapot. 36 uur bevallen betekent ook 36 uur niet eten en slapen. Maar ja, daar houdt een baby natuurlijk geen rekening mee. Die wil gewoon eten, slapen en aandacht.”

Struggles

“Er was dan ook geen sprake van een roze wolk. Opeens had ik een kind en op de één of andere manier overviel me dat enorm. Ik moest het in mijn eentje gaan doen en wilde bewijzen dat ik dat kon, waardoor ik mezelf een enorme druk oplegde. Iedereen vroeg tijdens de kraamvisite of ik nog iets van Nick had gehoord, maar ik had helemaal geen zin om daarover te praten. Wel heb ik een felicitatie van zijn broer gehad en toen heb ik gezegd dat ik geen contact met hem wilde. Ze hebben mij nooit gesteund en volgens zijn familie ben ik een egoïst, omdat ik de baby heb gehouden. Ik zat dus niet op zijn sms’je te wachten. Ik wilde geen hulp, maar na een paar dagen kon ik niet meer en nam mijn moeder af en toe de nachtvoeding over. Heel lief.

'Volgens zijn familie ben ik een egoïst'

Ik groeide steeds meer in mijn rol als moeder, maar had wel behoefte aan erkenning. Daarom ben ik een blog en de Instagrampagina @mijngelukje begonnen. Daarop deel ik mijn leven en plaats ik foto’s van mijn dochter. Via social media kwam ik erachter dat er meer moeders zijn die hun kind alleen opvoeden, bijvoorbeeld omdat hun partner hen heeft verlaten. Als ik even niet weet wat ik met Emma aan moet, vraag ik mijn volgers om hulp. Het is heel fijn om te zien dat ik niet de enige ben die af en toe struggelt en hierdoor heb ik zelfs nieuwe vriendinnen gemaakt.”

Mama vs. Kirsten

“Op zich is mijn leven niet veel veranderd. Mijn vriendinnen en ik zijn niet zulke feestbeesten, we gaan liever shoppen of samen lunchen in de stad, en dan kan Emma ook gewoon mee. Zij zien mijn dochter echt als hun nichtje en willen graag oppassen. Ik neem Emma niet altijd mee, hoe graag ze haar ook willen zien. Ik wil ook gewoon Kirsten kunnen zijn, in plaats van alleen mama. Daten vind ik ook niet lastig. Op Tinder heb ik een profielfoto met Emma en in mijn bio staat dat ik moeder ben. De mensen die daar geen zin in hebben, vallen dan vanzelf af. Ik merk dat er juist mannen met kinderen op me afkomen, die vinden een vrouw met kind een fijn idee.”

Via de rechter

“Als mijn ex straks toch deel wil uitmaken van Emma’s leven, zal hij dat via de rechter moeten spelen. Ik heb de volledige voogdij en hij betaalt geen alimentatie, al hoeft dat van mij ook niet. Ik kan het prima zelf. Nick heeft me één keer ge-sms’t om me te feliciteren met Emma’s eerste verjaardag, maar wel op een dag dat ze helemaal niet jarig was. Dat was behoorlijk pijnlijk en dat heb ik hem ook gezegd. Daarna heb ik nooit meer wat van hem gehoord. Nick heeft al eerder de keuze gemaakt om geen vader voor haar te willen zijn. Emma kent het woordje ‘papa’ wel, maar heeft nog niet naar hem gevraagd. Ik zeg wel dat ik op zoek ben naar een andere papa voor haar. Ooit wil ik mijn dochter uitleggen wat er precies is gebeurd, want daar heeft ze recht op. Ik heb foto’s van mijn ex bewaard, van toen we nog wel gelukkig waren samen. Emma is nog te jong voor dit gesprek. Ze is pas twee jaar oud, dus ze raakt snel afgeleid en zal het nog niet begrijpen. Dat komt dus nog.”

Weer zwanger?

“Ik heb nergens spijt van in mijn leven en ben blij dat het zo is gelopen. Ik ben nu echt gelukkig. Het is qua afspraken soms passen en meten met een kindje, maar het lukt wel. Ik krijg ook zelfvertrouwen van het moederschap, het gaat zo goed met Emma. Ik verdien nu geld als fotograaf met mijn social media. Als mijn dochter naar school gaat, hoop ik meer te gaan werken. Uiteindelijk wil ik een huisje voor mezelf, maar het liefst vorm ik een gezin met een partner. Ook wil ik nog een kindje: ik zou weleens willen meemaken hoe het is om zwanger te zijn als je man echt van je houdt.”

Deze real life verscheen eerder in Glamour. Deze maand ligt er ook weer een gloednieuw issue in de winkel. Geen zin om de deur uit te gaan? Je bestelt 'm hier online!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Reality