Reality story: “Mijn ouders zijn swingers”

Daar zaten ze: mijn vader, moeder en twee vrienden. Aan tafel. In latex

midsection of naked woman sitting by wall
Maria Maglionico / EyeEmGetty Images

Het voelt als de dag van gisteren dat Fay (28) nietsvermoedend de woonkamer kwam binnenstormen en haar ouders in latex aan tafel zag zitten. Doodnormaal, met een glaasje fris, kletsend met twee vrienden. Klaar om een swinger party te bezoeken. Alleen wist Fay dat toen nog niet…

Midlifecrisis

Als er iémand weet wat een midlifecrisis inhoudt, ben ik het wel. Vanaf de 42ste verjaardag van mijn vader stond ik namelijk aan de zijlijn en keek ik toe hoe mijn vader alle facetten van zo’n midlifecrisis aan de levende lijve ondervond. Van een nieuwe ‘hippe’ auto, tot diepe felgekleurde V-hals shirts. Mijn moeder vond het wel grappig allemaal. “Ach joh, laat hem lekker,” zei ze steeds. Ik vond het allemaal prima, totdat hij ineens besloot óók naar de festivals te gaan waar ik altijd heen ging en maandenlang naar uitkeek. De laatste persoon die ik daar wilde tegenkomen was mijn vader. Maar daar had hij geen boodschap aan. Het was op Loveland dat ik stond te wachten bij de toiletten, toen mijn vader mij ineens bestormde, hoog de lucht in gooide en riep: “wij gaan lekker feesten vandaag hè, Faytje!” Ik schrok me rot. Ik wilde hem daar niet zien. En ik geloof dat mijn blik dat ook direct duidelijk maakte. Het was daarnaast voor míj hartstikke duidelijk dat hij een pilletje had genomen.

In latex aan tafel

Vooral mijn vader zat in een experimentele fase. Maar na een tijdje merkte ik dat ook mijn moeder zich een beetje anders ging gedragen. Hoewel zij eerst nogal tegen open relaties was, sprak ze er nu vol lof over. Dat mijn ex-vriendje een misstap had begaan, was ineens allemaal niet zo erg meer. Haar romans maakten plaats voor seksueel getinte boeken en ook haar kledingstijl werd langzaam maar zeker een tikkeltje pikant. Mijn ouders gingen ineens ook wel eens ‘samen op stap.’ Ik woonde allang niet meer thuis, dus kreeg niet alles mee, maar dat veranderde toen ik als verrassing even langsging op een vrijdagavond. Even een theetje drinken. Gezellig, dacht ik. Zoals altijd rende ik de oprit op, draaide ik mijn sleutel in het slot en stormde vol enthousiasme binnen. “Guess who’s here!" riep ik opgewekt. En daar zaten ze… Mijn vader, mijn moeder en twee vrienden die ik ook al mijn hele leven ken. Aan tafel. In latex. Een frisje te drinken, alsof het doodnormaal was allemaal. Mijn spontane komst kwam niet helemaal uit, dat was meer dan duidelijk.

Seksfeesten

“Wauw! Waar gaan jullie heen dan," vroeg ik. "Eh, naar een themafeest," antwoordde mijn vader. Een themafeestje, yeah right. Ander onderwerp. Maar in mijn hoofd speelden zich ondertussen allerlei scenario's af. Zijn mijn ouders swingers? Zouden ze het met anderen doen? En zijn ze nu misschien gelukkiger met elkaar? De volgende dag belde ik om te vragen hoe het was geweest. "Eh, ja, was super leuk," zei mijn moeder ietwat ongemakkelijk. Ik kon het niet laten en besloot haar tóch te vragen of het ‘themafeestje’ misschien een swinger party was. Ik bedoel; latex is prijzig. Dat koop je niet zomaar voor een feestje, toch? "Ah schat, sorry hoor. We hadden dit misschien gewoon moeten vertellen. Maar je vader en ik houden van pikante feestjes, ja. En dan doen we het ook wel eens met een ander."

Oef. Even wennen. Maar ik merkte ook dat ik niet direct een oordeel klaar had. Ik was eerder bang dat mijn vrienden erachter zouden komen en er misschien wél een oordeel over zouden hebben. Dat is denk ik dan ook meteen de reden waarom ik besloot het voor mijzelf te houden. Mijn ouders gingen naar seksfeesten - ik dealde ermee en besloot er niets over te zeggen. Vanaf het moment dat ik ze in latex aantrof en ze mij vertelden over de swinger feesten, kwamen er af en toe wat mysterieuze opmerkingen voorbij, die ik meteen verbond aan hun swinger praktijken. Dingen als: "We waren dit weekend bij vrienden met een gigantisch binnenzwembad en hebben daar wat gefeest." En: "Zij zijn wat jonger, die hebben we laatst ontmoet op een feestje." Ik kon er van alles van vinden, maar mijn ouders zaten supergoed in hun vel. Ze leken gelukkiger dan ooit. Dat was voor mij het belangrijkst.

Een boek schrijven?

Het swingen werd normaler en normaler en werd zelfs openlijk aan tafel besproken. Ik wilde er meer over weten. Vooral toen ik óók gevoelens voor een ander had, terwijl ik gewoon een relatie had. Al was het niet helemaal hetzelfde, leek het af en toe ‘swingen’ met een ander een soort droomscenario. The best of both worlds. En, omdat mijn ouders het al een tijd deden, vond ik het ook geen raar idee meer. Mijn vriend dacht daar anders over. Ik begon met het lezen van boeken over open relaties en polyamorie en vertelde daarover aan mijn ouders. Ik kan heel goed over dit soort onderwerpen praten met ze, dat is heel fijn. Niets is gek, ze zijn heel erg open minded. Laatst kwam mijn vader op de koffie en bespraken we onze weekenden. Die van mij was weer eens vrij rustig verlopen. Die van hem niet. “Oh Fay, ik kan er echt een boek over schrijven. Je moeder en ik zijn op zo veel gekke en bijzondere plekken beland. We hebben zo veel mensen ontmoet en bizarre situaties meegemaakt. Je moeder zegt steeds dat ik het eens op moet gaan schrijven.” En op dat soort momenten merk ik toch dat ik er liever géén details over wil weten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Reality