Deze 5 fouten in de ochtend maken je moe

Welke kan jij afstrepen?

Moe model rust backstage uit voor modeshow
NICOLAS ASFOURIGetty Images

Heb jij nog vóór de lunch te maken met een gi-gan-tische dip op werk? Dan kan het zijn dat er ergens, tijdens je ochtendritueel iets mis is gegaan. Glamour schiet te hulp. Heb jij je schuldig gemaakt aan deze vijf fouten? Tijd om het roer om te gooien!

 1. Snooze to the max
  Jezelf die extra paar minuten slaap gunnen voelt heerlijk, maar je lichaam wordt er zeker niet wakkerder door. Want juist wanneer je je slaap alsmaar blijft verlengen raakt je slaapcyclus compleet in de war. Gevolg: je voelt je sloom en stiekem ook een stuk vermoeider dan normaal. Dus geef jezelf een maximum, twee keer snoozen bijvoorbeeld?

 2. Je mail en social media checken
  Het voelt zo natuurlijk om vanuit je warme nestje je tijdlijn, Instagramfeed, WhatsApp en werkmail door te pluizen. Maar dit doet meer kwaad dan goed. Deze stroom van berichten (positief en negatief) kunnen je lichaam in een bepaalde staat van paniek brengen. Dit hoef je niet perse door te hebben, maar kun je later op de dag ervaren als een gestrest of juist vermoeid gevoel.

 3. Hete douche
  Word jij zonder hete douche niet wakker? Zo lijkt het misschien, maar volgens HLN word je van een té hete douche alleen maar vermoeider. De hete stralen geven namelijk het signaal aan je zenuwstelsel dat je spieren mogen ontspannen. Daardoor gaat je hartslag naar beneden en voor je het weet voel je je eerder klaar voor een dutje dan opgewekt en energiek.

 4. Een laf ontbijtje
  Wie dacht een hele ochtend op een ‘gezond’ ontbijtkoekje te kunnen teren heeft het mis. Ook mueslirepen en energierepen zijn geen allerbeste keuze als het aankomt op je ontbijt. Deze zitten barstensvol met suiker, waardoor je wel een korte en snelle energiepiek krijgt maar daarna heb je alsnog last van een dipje. Bovendien schreeuwt je lichaam binnen de kortste keren weer om eten. Ontbijt dus goed en gezond.

 5. Vroeg aan de koffie
  Wanneer jij vlak na het opstaan al aan een bakkie troost zit verstoor je je natuurlijke cortisol aanmaak. Dit stofje maakt je lichaam aan bij het ontwaken om alert en wakker te zijn, dus een soort natuurlijke vorm van cafeïne. Wanneer je daar een kop koffie (of zelfs meerder) overheen giet, krijgt je lichaam te veel cafeïne binnen en kan het dat niet verwerken. Het gevolg is dat je je rusteloos, gestrest of juist vermoeid en lusteloos gaat voelen. Drink pas een kopje koffie ongeveer drie uur nadat je bent opgestaan.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Science Says