Waarom word je wel verliefd op de een, maar niet op de ander?

Zeven wetenschappelijke verklaringen

Verliefdheid blijft iets ongrijpbaars. We weten - als het goed is - allemaal hoe het voelt: om 06 uur 's ochtends opstaan vind je normaal gesproken een hel, maar wanneer je veliefd bent, stap je met gemak, fris en wel, je bed uit. Oftewel: energie voor tien heb je. Dat is een van de symptomen. Net als die adrenalinestoot bij het binnenkrijgen van een appje, of bij het onverwachts tegenkomen van hem of haar.

Wat we niet weten: hoe het komt dat de een wél gevoelens bij je losmaakt en de ander je vrijwel niets doet. Waarom jij soms wel verliefd wordt, maar de persoon in kwestie niet op jou. En hoe kan het dat je iemand soms heel erg leuk vindt, maar je verder geen 'tintelingen' voelt, om Boer Zoekt Vrouw-deelnemers even te quoten.

Blendle tipt een artikel van Knack Weekend over de wetenschap achter verliefdheid. Hieronder een aantal ontdekkingen.

 1. Mannen worden sneller verliefd dan vrouwen. Ha!

 2. Een onmogelijke of verbode liefde dooft minder snel uit. Het verlangen naar iets wat je eigenlijk niet mag hebben, wakkert verliefde gevoelens immers extra dik aan.

 3. Antropologe Helen Fisher bestudeert al meer dan dertig jaar verliefdheid en schreef er het boek Why Him? Why Her? over. Haar ontdekking: ieder mens is een mengeling van bepaalde types. Testesteronmensen zijn bijvoorbeeld assertief, onafhankelijk en competitief. Dat betekent dat je als vrije vogel die veel reist minder snel gevoelens krijgt voor het type 'huisje-tuintje-kindje' (toch Tim van Temptation Island?).

 4. Nog een theorie van Fisher: timing speelt een grote rol. Meestal word je pas verliefd als je er klaar voor bent.

 5. Ten tijden van grote veranderingen, heftige emoties of stress, is de kans eveneens groter dat je verliefd wordt, zegt Fisher. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, een nieuwe baan of een ongelukkige relatie.

 6. Drie keer raden waarom er veel relaties ontstaan op de werkvloer. We worden vaak verliefd op mensen die simpelweg bij ons in de buurt zijn.

 7. Opposites attract? How about no. Vaak vallen we voor mensen met dezelfde achtergrond en socio-economische klasse. Sterker nog: vaak zijn we even intelligent en aantrekkelijk als onze partner.

 8. Fisher stelt dat we vanaf onze jeugd onbewust een liefdeskaart samenstellen. De dominatie van je vader, de humor van je moeder, om een paar voorbeelden te noemen. Maar ook: bepaalde dingen die je op televisie gezien hebt en wat je van je docenten hebt meegekregen. Deze factoren bepalen wie je aantrekkelijk vindt en wie niet.

  Het hele verhaal van Knack Weekend lees je op Blendle, een site waar je de mooiste, meest ontroerende en leukste stukken uit alle kranten en tijdschriften leest. Daar lees je het bovenstaande artikel voor een paar eurocenten uit. Zo kunnen wij mooie content delen en wordt de journalist beloond voor haar werk.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Science Says