Science says: lui zijn is goed voor je gezondheid

Goed nieuws voor iedereen die het liefst de hele dag bingewatchend bankhangt

the holiday
The Holiday

Een kleine test. Wanneer je een vrije dag hebt kies jij ervoor om:

a) Actief te zijn: je gaat naar buiten, spreekt af met vrienden, zorgt ervoor dat je genoeg beweging hebt en maakt iets van je dag.
b) De hele dag Netflix te kijken op de bank met een warme deken, een grote kop thee en een schuldgevoel omdat je die dag wéér niets actiefs hebt gedaan.

Kies jij voor optie b? Dan hebben we fijn nieuws voor je. Dat schuldgevoel mag je laten varen, want onderzoek heeft uitgewezen dat lui zijn goed voor je gezondheid is.

Energielevel
Onderzoekers van The University of Kansas analyseerden menselijke fossielen van vijf miljoen jaar geleden tot nu. Ze keken naar het metabolisch systeem van de verschillende soorten mens. Zo konden ze zien hoeveel energie iedere persoon nodig had om van dag tot dag te overleven.

Langer leven
Wat blijkt? Mensen die per dag een hoger energielevel hadden, gingen relatief sneller dood. Bij mensen die juist minder energie per dag nodig hadden, was de kans op een lang leven groter.

Zeg je sport-abo nog niet op
Natuurlijk betekent dit niet dat het aan te raden is om dag in dag uit in bed te liggen en nooit meer de deur uit te gaan. Dagelijks bewegen is gezond. De deur uitgaan en je sociale contacten onderhouden trouwens ook.

Hé, het is oké
Wat het wél betekent (wisten we stiekem al): het is oké om je sportsessie een keer over te slaan, je hele zondag bingewatchend te spenderen of die borrel na je werk in te ruilen voor een avond bankhangen. Want (en nu allemaal in koor het nieuwe mantra herhalen): een beetje luiheid op z’n tijd is goed voor je gezondheid!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Science Says