Geen grap: je kunt daadwerkelijk lijden aan een winterdepressie

Komen de symptomen jou bekend voor?

Street fashion, Photograph, Urban area, Clothing, Snapshot, Beauty, Fashion, Outerwear, Street, Coat,
Mwangi Gatheca via Unsplash

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Na maanden van tropische temperaturen is het huidige weer wel even andere koek. Waar de een compleet gek is van Harry Potter marathon’s, warme sokken en chocolademelk, verlangt de ander na de eerste herfstbladeren alweer terug naar het dragen van teenslippers. Helaas moeten we eerst nog wat koude, donkere maanden door ploeteren...

Er worden vaak genoeg grapjes over gemaakt: een winterdipje, winterdepressie of de winterblues. Maar wanneer moet je je echt ‘zorgen’ maken? En wat voor klachten geeft dat dan?

Winterdepressie
Het fenomeen winterdepressie is een bestaand ziektebeeld dat met name te maken heeft met het korter worden van de dagen. Zo komt dit ziektebeeld in de tropen helemaal niet voor, terwijl veel noorderlijk wonende wereldbewoners er wel last van kunnen hebben.

Symptomen
Mensen met een winterdepressie hebben last van (extreme) vermoeidheid, prikkelbaarheid en slechtere concentratie. Ook kunnen daar klachten van somberheid, neerslachtigheid en niet meer kunnen genieten bij komen.

Mensen krijgen minder behoefte aan sociale contacten. Een ‘winterblues’ is een term voor het in mindere mate aanwezig zijn van deze klachten. Naar schatting hebben in Nederland jaarlijks 40.000 mensen last van zulke verschijnselen.

Why?
Maar waarom wordt de een blij van vallende blaadjes en de ‘knusse winterdagen’ terwijl de ander hier letterlijk wel om kan janken? Hier bestaan verscheidene theorieën over.

Een daarvan gaat over de melatonine-afgifte in het lichaam. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je ‘s nachts in slaap valt. Mensen met een winterdepressie hebben naar het schijnt in de winter een verhoogde melatonine afgifte. Hierdoor voelen zij zich bijvoorbeeld pas veel later op de dag echt wakker en hebben ze dus veel last van vermoeidheidsklachten.

Behandeling
Hoe behandel je dan zo’n echte winterdepressie? Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van behandeling met heel fel kunstlicht. Mensen worden dan enige tijd (een halfuur tot uur) blootgesteld aan een bepaalde kunstlamp. Dit heeft een positief effect op de hormoonhuishouding. Hierbij gaat het niet om de lichtkleur van de lamp, maar om de intensiteit van het licht.

Kortom; voel jij je aangesproken bij bovenstaande en heb je het gevoel dat je hevige klachten hebt tijdens de wintermaanden? Gan dan zeker naar de huisarts!

I'm feeling the blues
Is jouw winterblues nog niet zo erg dat daarvoor een professionele behandeling nodig is? Dan raad ik je aan eens een middagje op stap te gaan met een winterliefhebber. Instant positive vibes en een heleboel warme chocolademelk krijg je ervan.

Studies laten zien dat als jij een grote ‘capaciteit’ hebt om de winter als iets knus te zien, je minder last zult hebben van een winterdip. Op deze manier houden veel Scandinaviërs rondom de poolcirkel, die het met maar een aantal uur licht per dag moeten doen, het toch een hele winter uit. Positive thinking dus.

En denk eraan: het wordt altijd weer zomer.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Science Says